Natalie Portman și Jude Law, într-un film proiectat la American Independent Film Festival din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/natalie-portman-%c8%99i-jude-law-%c3%aentr-un-film-proiectat-la-american-independent-film-festival-din-bucure%c8%99ti/

American Independent Film Festival anunţă un spectacol cinematografic vizual şi muzical, în titluri noi semnate de trei dintre cei mai interesanţi şi originali regizori americani actuali.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2019

Vox Lux, în regia lui Brady Corbet cu Natalie Portman și Jude Law, Mandy, în regia lui Panos Cosmatos cu Nicolas Cage și Andrea Riseborough și The Mountain, de Rick Alverson, cu Jeff Goldblum si Tye Sheridan vor putea fi văzute în premieră în România, între 12 și 18 aprilie, în cadrul ediției a treia a festivalului. Biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

„S-a născut o stea a apocalipsei” afirmă The New York Times despre Natalie Portman în rolul Celestei din Vox Lux, cel de-al doilea film regizat de Brady Corbet, după The Childhood of a Leader care i-a adus la Veneția premiile pentru regie și cel mai bun debut, în 2015. Explorând spectacolul lumii contemporane, regizorul de numai 30 de ani spune povestea fascinantă a ascensiunii unei adolecente americane obișnuite, care devine un pop-star celebru după ce este rănită la liceu, într-un atac terorist. Ghidată de managerul ei bine intenționat (Jude Law), Celeste devine un simbol al cultului celebrității și al mașinăriei media, într-un film despre forțele care ne modelează ca indivizi, ca națiuni, ca zei, impregnat de o coloană sonoră cu piese originale semnate de Sia și muzică originală scrisă de Scott Walker.

Pentru Scott Walker, unul dintre cei mai inovatori și legendari compozitori ai secolului XXI, Vox Lux este a doua colaborare cu Brady Corbet, din păcate fiind și ultimul material compus de Walker. Artistul a murit pe 22 martie 2019, la vârsta de 76 de ani, lăsând în urmă o moștenire pop experimentală imensă.  Cântecele Make it Easy on Yourself și The Sun Ain’t Gonna Shine sunt hit-urile care au consacrat trioul The Walker Brothers despre care Variety scrie că “avea un fanclub care îl depășea ca număr pe cel al Beatleșilor, la un moment dat”. Albumele solo ale lui Walker duc stilul său poetic într-un spațiu muzical de avant-gardă iar în Vox Lux, compozițiile sunt impregnate de forță muzicală în sincron cu puterea lăuntrică a Celestei și amploarea globală a notorietății ei.

Păstrând tonul muzical experimental și trecând de la pop la rock, Jóhann Jóhannsson compune împreună cu chitaristul Stephen O’Malley de la Sunn o))), coloana sonoră a filmului Mandy, regizat de Panos Cosmatos. Muzica islandezului Jóhannsson, alături de interpretarea lui Nicolas Cage, sunt considerate de Indiewire ca fiind „centrul unei experiențe cinematografice hipnotice, o poveste despre răzbunare și un studiu abstract asupra doliului, în același timp”. Jóhannsson a creat pentru horror-ul lui Cosmatos ultima muzică de film a carierei sale, finalizând înainte proiectul lui Denis Villeneuve, Arrival.

Povestea răzbunării lui Red Miller, care trăiește izolat în sălbăticie împreună cu soția sa Mandy, până când liderul unui cult, Jeremiah Sand (Linus Roache) îi distruge viața, se construiește prin „accentele de black metal, atmosfera amenințătoare și orchestrări pătrunzătoare de felul celor compuse de italianul Giacinto Scelsi” spune Pitckfork.

The Mountain, în regia lui Rick Alverson a debutat în 2018 la Festivalul Internațional de la Veneția, de unde a plecat peste ocean cu o mențiune specială. Acțiunea filmului se petrece în anii ‘50 și este povestea lui Andy, un tânăr solitar, care în urma decesului tatălui său (Udo Kier) se angajează ca fotograf pentru Wallace Fiennes (Jeff Goldblum), un doctor în lobotomie. Interpretat de Tye Sheridan într-un stil care aduce aminte de Tom Hardy si Barry Keoghan, Andy descoperă S.U.A anilor ’50 prin intermediul  pacienților doctorului. Excentricitatea scenariului lui Rick Alverson clocotește până la climaxul revelator din titlu, pe măsură ce personajele se adâncesc într-o Americă ce aparține vizual lui Edward Hopper și lui David Lynch ca atmosferă.

Regizorul Rick Alverson este cunoscut pentru filme ca The Comedy (2012), New Jerusalem (2011) și The Builder (2010).

Programul proiecțiilor și noutățile despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe siteul filmedefestival.ro, pe pagina de Facebook American Independent Film Festival și Instagram (@AmericanIndependentFilmFest). Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.