Neagoe Basarab, dincolo de legendă, la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/neagoe-basarab-dincolo-de-legenda-la-mnar/

La Muzeul Naţional de Artă al României va avea loc o reprezentaţie inedită a Baladei Meşterului Manole, pusă în scenă de regizorul Gavriil Pinte şi interpretată de actriţa Viorica Vatamanu, sâmbătă, 12 februarie 2021, de la orele 18:00.

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2022

Spectacolul-recital al Baladei Meșterului Manole este gândit ca un demers curatorial complementar expoziției „Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab” și face loc performanței teatrale în muzeu – o formă artistică în dezvoltare, care transformă spațiul muzeal într-unul spectacular.

Organizată cu prilejul comemorării a 500 de ani de la moartea lui Neagoe Basarab şi dedicată artei din epoca sa, expoziția „Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab” propune o lectură insolită a operei culturale a voievodului valah, cu ajutorul unei scenografii ce introduce publicul în spațiul legendar al Mănăstirii Argeșului. Expoziția este învestită astfel cu dublu simbolism, de altar, rezervat în egală măsură ritualului scenic de „însuflețire” mitică a operei de artă, cât şi „jertfei” voievodului a cărui generozitate a făcut posibilă o atât de bogată moștenire culturală. (Coordonator expoziție: Călin Stegerean; Curatori: Emanuela Cernea, Iuliana Dumitrașcu)

Textul rostit în spectacol este cel al baladei culese de Vasile Alecsandri, fiind intercalat de cântări ale unor texte preluate din alte versiuni locale ale acesteia şi chiar de intervenții proprii ale regizorului spectacolului, gândite ca o prelungire a versurilor populare. Cânturile inserate în spectacol potențează „vocea” Anei lui Manole, a femeii jertfite pentru „însuflețirea unui corp arhitectonic”, conform interpretării oferite de Mircea Eliade în „Comentariile la legenda Meșterului Manole”. Scenariul literar conferă recitalului calitatea unui spectacol-ritual, în care limpezimea este cercetată cu mijloace austere. O actriță oficiază ceremonialul jertfei și creației, simplu, folosind doar rostirea unui text popular și câteva frânturi de cântec, însoțindu-se de un mănunchi de neobișnuite instrumente de percuție.

Regizat de Gavriil Pinte și susținut de Viorica Vatamanu spectacolul-recital este gândit special pentru acest spațiu expozițional și aduce în discuție experiența senzorială multiplă într-un spațiu muzeal, prezentat cu această ocazie ca o scenă vie, unde are loc o fulgerătoare întoarcere în timp.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, în expoziția „Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab” – Galeria de Artă Veche Românească, etajul 1, și va avea loc cu respectarea normelor de combatere a virusului SARS COV-2 în vigoare.

Vizionarea spectacolului-recital va fi urmată de un  ghidaj în expoziție susținut de Iuliana Dumitrache, unul dintre curatorii expoziției.

Viorica Vatamanu este absolventă a Academiei de Teatru și Film „I.L. Caragiale” din București. În 2008 obține titlul de Doctor în Teatru în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde este și cadru didactic, conferențiar. A făcut parte din distribuția a numeroase spectacole de teatru, în țară și străinătate, a lucrat cu cei mai importanți regizori români: Dan Pița, Stere Gulea, Mihai Mălaimare, Sanda Manu, Eusebiu Ștefănescu, Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Gavriil Pinte, Cristian Munteanu şi alții. A realizat numeroase spectacole-recital, fiind laureată a diferitelor festivaluri de interpretare, dar și spectacole-concert alături de bine-cunoscutul percuționist Alexandru Matei.

Gavriil Pinte a absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, specializarea Actorie (1985) și Academia de Teatru și Film din București, specializarea Regie de teatru (1996). A fost cadru didactic, asistent universitar, la Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Catedra de Arta Actorului (1988 -1991) și la Academia de Teatru și Film din București, Catedra de Arta Actorului (1991 -1999). După terminarea primei facultăți, Gavriil Pinte a activat la Teatrul de Nord din Satu Mare. Din 1999 până în prezent, este regizor artistic în cadrul Redacției Teatru a Societății Române de Radiodifuziune. Are în portofoliu numeroase spectacole pentru care a semnat regia și care au fost jucate pe cele mai importante scene teatrale din România, în spații convenționale și neconvenționale.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.