Neagoe Basarab, dincolo de legendă, la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/neagoe-basarab-dincolo-de-legenda-la-mnar/

La Muzeul Naţional de Artă al României va avea loc o reprezentaţie inedită a Baladei Meşterului Manole, pusă în scenă de regizorul Gavriil Pinte şi interpretată de actriţa Viorica Vatamanu, sâmbătă, 12 februarie 2021, de la orele 18:00.

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2022

Spectacolul-recital al Baladei Meșterului Manole este gândit ca un demers curatorial complementar expoziției „Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab” și face loc performanței teatrale în muzeu – o formă artistică în dezvoltare, care transformă spațiul muzeal într-unul spectacular.

Organizată cu prilejul comemorării a 500 de ani de la moartea lui Neagoe Basarab şi dedicată artei din epoca sa, expoziția „Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab” propune o lectură insolită a operei culturale a voievodului valah, cu ajutorul unei scenografii ce introduce publicul în spațiul legendar al Mănăstirii Argeșului. Expoziția este învestită astfel cu dublu simbolism, de altar, rezervat în egală măsură ritualului scenic de „însuflețire” mitică a operei de artă, cât şi „jertfei” voievodului a cărui generozitate a făcut posibilă o atât de bogată moștenire culturală. (Coordonator expoziție: Călin Stegerean; Curatori: Emanuela Cernea, Iuliana Dumitrașcu)

Textul rostit în spectacol este cel al baladei culese de Vasile Alecsandri, fiind intercalat de cântări ale unor texte preluate din alte versiuni locale ale acesteia şi chiar de intervenții proprii ale regizorului spectacolului, gândite ca o prelungire a versurilor populare. Cânturile inserate în spectacol potențează „vocea” Anei lui Manole, a femeii jertfite pentru „însuflețirea unui corp arhitectonic”, conform interpretării oferite de Mircea Eliade în „Comentariile la legenda Meșterului Manole”. Scenariul literar conferă recitalului calitatea unui spectacol-ritual, în care limpezimea este cercetată cu mijloace austere. O actriță oficiază ceremonialul jertfei și creației, simplu, folosind doar rostirea unui text popular și câteva frânturi de cântec, însoțindu-se de un mănunchi de neobișnuite instrumente de percuție.

Regizat de Gavriil Pinte și susținut de Viorica Vatamanu spectacolul-recital este gândit special pentru acest spațiu expozițional și aduce în discuție experiența senzorială multiplă într-un spațiu muzeal, prezentat cu această ocazie ca o scenă vie, unde are loc o fulgerătoare întoarcere în timp.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, în expoziția „Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab” – Galeria de Artă Veche Românească, etajul 1, și va avea loc cu respectarea normelor de combatere a virusului SARS COV-2 în vigoare.

Vizionarea spectacolului-recital va fi urmată de un  ghidaj în expoziție susținut de Iuliana Dumitrache, unul dintre curatorii expoziției.

Viorica Vatamanu este absolventă a Academiei de Teatru și Film „I.L. Caragiale” din București. În 2008 obține titlul de Doctor în Teatru în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde este și cadru didactic, conferențiar. A făcut parte din distribuția a numeroase spectacole de teatru, în țară și străinătate, a lucrat cu cei mai importanți regizori români: Dan Pița, Stere Gulea, Mihai Mălaimare, Sanda Manu, Eusebiu Ștefănescu, Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Gavriil Pinte, Cristian Munteanu şi alții. A realizat numeroase spectacole-recital, fiind laureată a diferitelor festivaluri de interpretare, dar și spectacole-concert alături de bine-cunoscutul percuționist Alexandru Matei.

Gavriil Pinte a absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, specializarea Actorie (1985) și Academia de Teatru și Film din București, specializarea Regie de teatru (1996). A fost cadru didactic, asistent universitar, la Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Catedra de Arta Actorului (1988 -1991) și la Academia de Teatru și Film din București, Catedra de Arta Actorului (1991 -1999). După terminarea primei facultăți, Gavriil Pinte a activat la Teatrul de Nord din Satu Mare. Din 1999 până în prezent, este regizor artistic în cadrul Redacției Teatru a Societății Române de Radiodifuziune. Are în portofoliu numeroase spectacole pentru care a semnat regia și care au fost jucate pe cele mai importante scene teatrale din România, în spații convenționale și neconvenționale.

08
/12
/13

I-am invitat pe spectatori să ne trimită povestiri care să conţină experienţele lor culturale de la Teatrul Metropolis. Am primit pe adresa redacţiei 28 de povestiri. Patru dintre ele vor fi publicate în Ziarul Metropolis şi vor primi invitaţii la „Lecţia de violoncel“, cu Radu Beligan.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.

08
/12
/13

La aniversarea primului an al Teatrului de Artă Bucureşti, publicul va avea parte de o surpriză de proporţii: Alexandru Maftei, cunoscutul regizor al filmelor „Domnişoara Christina” şi „Bună, ce faci?”, debutează în teatru cu regia primului său spectacol: „6 din 49”, de Spiró Győrgy.

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

07
/12
/13

În 1986 murea Alexandru Giugaru, unul dintre cei mai populari actori români. Rămas celebru pentru rolurile sale comice, el credea că realismul înseamnă totul în artă și că trebuie să fie din toate punctele de vedere acela pe care-l joacă „și nimic altceva”.

06
/12
/13

Duminică, 8 decembrie, de la ora 20.00, Jazzappella va cânta în cafeneaua Schengen (str. Calea Victoriei nr. 21-23), în cadrul celui mai nou proiect de televiziune al Naşul TV: Muzică liberă - Live din Schengen.