Neagoe Basarab, dincolo de legendă, la MNAR
https://www.ziarulmetropolis.ro/neagoe-basarab-dincolo-de-legenda-la-mnar/

La Muzeul Naţional de Artă al României va avea loc o reprezentaţie inedită a Baladei Meşterului Manole, pusă în scenă de regizorul Gavriil Pinte şi interpretată de actriţa Viorica Vatamanu, sâmbătă, 12 februarie 2021, de la orele 18:00.

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2022

Spectacolul-recital al Baladei Meșterului Manole este gândit ca un demers curatorial complementar expoziției „Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab” și face loc performanței teatrale în muzeu – o formă artistică în dezvoltare, care transformă spațiul muzeal într-unul spectacular.

Organizată cu prilejul comemorării a 500 de ani de la moartea lui Neagoe Basarab şi dedicată artei din epoca sa, expoziția „Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab” propune o lectură insolită a operei culturale a voievodului valah, cu ajutorul unei scenografii ce introduce publicul în spațiul legendar al Mănăstirii Argeșului. Expoziția este învestită astfel cu dublu simbolism, de altar, rezervat în egală măsură ritualului scenic de „însuflețire” mitică a operei de artă, cât şi „jertfei” voievodului a cărui generozitate a făcut posibilă o atât de bogată moștenire culturală. (Coordonator expoziție: Călin Stegerean; Curatori: Emanuela Cernea, Iuliana Dumitrașcu)

Textul rostit în spectacol este cel al baladei culese de Vasile Alecsandri, fiind intercalat de cântări ale unor texte preluate din alte versiuni locale ale acesteia şi chiar de intervenții proprii ale regizorului spectacolului, gândite ca o prelungire a versurilor populare. Cânturile inserate în spectacol potențează „vocea” Anei lui Manole, a femeii jertfite pentru „însuflețirea unui corp arhitectonic”, conform interpretării oferite de Mircea Eliade în „Comentariile la legenda Meșterului Manole”. Scenariul literar conferă recitalului calitatea unui spectacol-ritual, în care limpezimea este cercetată cu mijloace austere. O actriță oficiază ceremonialul jertfei și creației, simplu, folosind doar rostirea unui text popular și câteva frânturi de cântec, însoțindu-se de un mănunchi de neobișnuite instrumente de percuție.

Regizat de Gavriil Pinte și susținut de Viorica Vatamanu spectacolul-recital este gândit special pentru acest spațiu expozițional și aduce în discuție experiența senzorială multiplă într-un spațiu muzeal, prezentat cu această ocazie ca o scenă vie, unde are loc o fulgerătoare întoarcere în timp.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, în expoziția „Dincolo de Legendă. Neagoe Basarab” – Galeria de Artă Veche Românească, etajul 1, și va avea loc cu respectarea normelor de combatere a virusului SARS COV-2 în vigoare.

Vizionarea spectacolului-recital va fi urmată de un  ghidaj în expoziție susținut de Iuliana Dumitrache, unul dintre curatorii expoziției.

Viorica Vatamanu este absolventă a Academiei de Teatru și Film „I.L. Caragiale” din București. În 2008 obține titlul de Doctor în Teatru în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde este și cadru didactic, conferențiar. A făcut parte din distribuția a numeroase spectacole de teatru, în țară și străinătate, a lucrat cu cei mai importanți regizori români: Dan Pița, Stere Gulea, Mihai Mălaimare, Sanda Manu, Eusebiu Ștefănescu, Cătălina Buzoianu, Alexa Visarion, Gavriil Pinte, Cristian Munteanu şi alții. A realizat numeroase spectacole-recital, fiind laureată a diferitelor festivaluri de interpretare, dar și spectacole-concert alături de bine-cunoscutul percuționist Alexandru Matei.

Gavriil Pinte a absolvit Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, specializarea Actorie (1985) și Academia de Teatru și Film din București, specializarea Regie de teatru (1996). A fost cadru didactic, asistent universitar, la Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Catedra de Arta Actorului (1988 -1991) și la Academia de Teatru și Film din București, Catedra de Arta Actorului (1991 -1999). După terminarea primei facultăți, Gavriil Pinte a activat la Teatrul de Nord din Satu Mare. Din 1999 până în prezent, este regizor artistic în cadrul Redacției Teatru a Societății Române de Radiodifuziune. Are în portofoliu numeroase spectacole pentru care a semnat regia și care au fost jucate pe cele mai importante scene teatrale din România, în spații convenționale și neconvenționale.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.