„Nebunul” încheie Festivalul Undercloud
https://www.ziarulmetropolis.ro/nebunul-incheie-festivalul-undercloud/

„Nebunul”, o lectură-performance după romanul celebrului călugăr-scriitor Savatie Baştovoi, premiera unei noi producţii Teatrelli, se joacă la final de Undercloud.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2020

„Nebunul”, un spectacol metaforă, gândit sub forma unei lecturi de tip performance, regizat și dramatizat de Chris Simion-Mercurian și având-o în distribuție pe actrița Antoaneta Cojocaru, alături de coregrafa și dansatoarea Ioana Marchidan, va avea premiera pe 18 august, de la ora 22, în închiderea ediției din acest an a Festivalului de Teatru Independent Undercloud intrarea fiind gratuită în baza unei rezervări prealabile. O producție Teatrelli, „Nebunul” beneficiază de suport video semnat de Bogdan Botofei.

Spectacolul metaforă „Nebunul” se va juca în grădina Muzeului Antipa la finalul ediției 2020 a Festivalului Undercloud și propune publicului o întâlnire cu romanul omonim al celebrului monah-scriitor Savatie Batșovoi, într-o formă inedită. Romanul este dramatizat de Chris Simion-Mercurian, care semnează și regia spectacolului, propunând o revelare a problemelor actuale ale omenirii prin intermediul discursului unui sfânt – considerat inițial „smintit“. Vorbele acestuia capătă consistență în interpretarea actriței Antoaneta Cojocaru, în timp ce coregrafia semnată de Ioana Marchidan și proiecțiile video concepute de Bogdan Botofei vin să pună în valoare substratul, profunzimea și mesajul textului.

Nebunul urmează să fie montat și pe scena Teatrelli pentru a intra ulterior în stagiunea teatrului. În același timp, spectacolul în forma sa de performance-lectură prezentat la finalul Undercloud va fi filmat și disponibil ulterior spre vizionare și pe site-ul www.teatrelli.com, la secțiunea Spectacole online în cadrul seriei Teatrelli online.

„Fiecare dintre noi are o poveste adâncă și alege să o arate sau nu, să o împărtășească sau să o țină tainică. Nu tot ceea ce nu are logică e nebunie. Poate că ceea ce nu înțelegem la un moment dat, nu suntem pregătiți să înțelegem, poate că nu trebuie să înțelegem, ci doar să trăim și atât. Să nu-i judecăm pe cei pe care nu-i citim, căci uneori noi nu avem capacitatea să le atingem sufletul. În fiecare întâlnire există un sens. Și, la un moment dat, când și dacă ești pregătit, acesta se dezvăluie”,  povestește regizoarea Chris Simion-Mercurian despre decizia de a monta acest text.

Publicat în anul 2006, romanul „Nebunul” de Savatie Baștovoi este distins cu Premiul Consiliului Europei la Salonul Internațional de Carte Chișinău. Eseist, poet, romancier și teolog, Savatie Baștovoi este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori contemporani din Republica Moldova.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.