„Nebunul” încheie Festivalul Undercloud
https://www.ziarulmetropolis.ro/nebunul-incheie-festivalul-undercloud/

„Nebunul”, o lectură-performance după romanul celebrului călugăr-scriitor Savatie Baştovoi, premiera unei noi producţii Teatrelli, se joacă la final de Undercloud.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2020

„Nebunul”, un spectacol metaforă, gândit sub forma unei lecturi de tip performance, regizat și dramatizat de Chris Simion-Mercurian și având-o în distribuție pe actrița Antoaneta Cojocaru, alături de coregrafa și dansatoarea Ioana Marchidan, va avea premiera pe 18 august, de la ora 22, în închiderea ediției din acest an a Festivalului de Teatru Independent Undercloud intrarea fiind gratuită în baza unei rezervări prealabile. O producție Teatrelli, „Nebunul” beneficiază de suport video semnat de Bogdan Botofei.

Spectacolul metaforă „Nebunul” se va juca în grădina Muzeului Antipa la finalul ediției 2020 a Festivalului Undercloud și propune publicului o întâlnire cu romanul omonim al celebrului monah-scriitor Savatie Batșovoi, într-o formă inedită. Romanul este dramatizat de Chris Simion-Mercurian, care semnează și regia spectacolului, propunând o revelare a problemelor actuale ale omenirii prin intermediul discursului unui sfânt – considerat inițial „smintit“. Vorbele acestuia capătă consistență în interpretarea actriței Antoaneta Cojocaru, în timp ce coregrafia semnată de Ioana Marchidan și proiecțiile video concepute de Bogdan Botofei vin să pună în valoare substratul, profunzimea și mesajul textului.

Nebunul urmează să fie montat și pe scena Teatrelli pentru a intra ulterior în stagiunea teatrului. În același timp, spectacolul în forma sa de performance-lectură prezentat la finalul Undercloud va fi filmat și disponibil ulterior spre vizionare și pe site-ul www.teatrelli.com, la secțiunea Spectacole online în cadrul seriei Teatrelli online.

„Fiecare dintre noi are o poveste adâncă și alege să o arate sau nu, să o împărtășească sau să o țină tainică. Nu tot ceea ce nu are logică e nebunie. Poate că ceea ce nu înțelegem la un moment dat, nu suntem pregătiți să înțelegem, poate că nu trebuie să înțelegem, ci doar să trăim și atât. Să nu-i judecăm pe cei pe care nu-i citim, căci uneori noi nu avem capacitatea să le atingem sufletul. În fiecare întâlnire există un sens. Și, la un moment dat, când și dacă ești pregătit, acesta se dezvăluie”,  povestește regizoarea Chris Simion-Mercurian despre decizia de a monta acest text.

Publicat în anul 2006, romanul „Nebunul” de Savatie Baștovoi este distins cu Premiul Consiliului Europei la Salonul Internațional de Carte Chișinău. Eseist, poet, romancier și teolog, Savatie Baștovoi este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori contemporani din Republica Moldova.

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Cartea de teatru, fie ea tiparită sau online, are un rol esențial în fenomenul teatral actual și viitor. De aceea, a doua ediție a Festivalului Național de Teatru Independent propune o serie de evenimente de carte, sub titulatura „Citesc Teatru!”.

31
/10
/14

În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival. Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.