Nenea Iancu despre lume, artă și neamul românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/nenea-iancu-despre-lume-art%c4%83-%c8%99i-neamul-rom%c3%a2nesc/

Ne-am întors la o carte clasică – “I.L. Caragiale despre lume, artă şi neamul românesc”, antologie de Dan C. Mihăilescu, publicată la Editura Humanitas încă din 1994 (şi republicată în 2012). Să vedem, deci, ce mai vedea Nenea al nostru la noi.

Un articol de Andrei Crăciun|23 martie 2020

Nenea despre glume
Mai întâi, crez că o glumă n-are de ce să provoace polemici rurale între oameni culți și de spirit; la o glumă se răspunde cu o alta mai bună; pentru că cine nu știe de glumă…

Nenea despre iluzii și fapte
Tocmai asta are haz la agiamiștii noștri, că toate iluziile lor le socotesc fapte împlinite.

Nenea despre cum poți citi adevărul prin ziare
Luați o jumătate de afirmare a unui ziar opozant și amescați-o bine cu o jumătate de dezmințire a unuia guvernamental – iată o rețetă adeseori bună pentru a afla adevărul.

Nenea despre necazurile care lovesc, din când în când, o societate
… Și oleacă de necaz și spaimă nu strică din când în când: e ca un praf de piper peste o mâncare prea dulce – deschide pofta omului pentru bunătățile vieți…

Nenea despre pasiune și talent la români
Mai totdeauna s-a luat la noi pasiunea drept talent.

Nenea despre paroxismul de ticăloșie
Eu cred încă că fiecare popor, mai curând sau mai târziu, trebuie să treacă printr-un paroxism de ticăloșie, care-l încinge o dată ca un pojar, de-i răscolește tot sângele, din care – dacă nu-l dă cumva în vro pustie de scarlatină – se ridică mai zdravăn și mai curat de cum a fost…

Nenea despre numele mari, numele mici, minciunile și adevărul
… dacă un nume mare poate salva o minciună, ba și mai multe, un nume mic desigur compromite un adevăr.

Nenea despre curioasa natură omenească
Curioasă este natura omenească! Oricând ești îngenuncheat sub flagel, cum știi să născocești o tristă mângâiere, atribuind cine știe cui sau la ce cauza nefericirii în care te vezi precipitat!

Nenea despre ce e viu și ce nu
Mă rog, între o insectă care trăiește o singură zi la umbra unei piramide eghiptene și piramida aceea, care este deosebirea cea mai adâncă? Dimensiunile? Densitatea și soliditatea structurii materiale? Durabilitatea în timp? Desigur nu. Deosebirea cea mai adâncă între ele e că insecta e vie, iar piramida nu.

Nenea despre succesul moral și succesul material
… Succesul moral inspiră foarte multă invidie, respect prea puțin și dragoste deloc; iar succesul material inspiră, pe lângă invidie, tot atât de mult respect, și dacă nu dragoste, închinăciune desigur.



10
/09
/15

Toamna 2015 la Editura Cartea Românească este anotimpul ieşirii din arhive. Trei studii de mare amploare vor continua proiectul editorial „Rescrierea Istoriei literaturii române”, dedicat cartografierii zonelor albe sau gri ale vieţii literare româneşti.

02
/09
/15

Studenții și masteranzii interesați de o carieră în domeniul editorial se pot înscrie, începând cu 1 septembrie, în proiectul cu fonduri europene DIGIPUB. Proiectul oferă un program integrat de stagii de practică plătite în cele mai importante edituri din România și de orientare și consiliere în carieră.

26
/08
/15

Patria locotenentului Schreiber, cel mai nou roman semnat de autorul bestsellerului Testamentul francez, Andreï Makine, a apărut în acestă săptămînă în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Constanţa Ciocârlie. „Cartea lui Makine răneşte. Şi răneşte pentru că merge drept la ţintă. Pentru că e un drapel arborat în bernă.” (Paris Match)

26
/08
/15

Când crezi că știi foarte multe, dacă ai un grăunte de curiozitate, deschidere la nou și bun simț, constați că nu știi aproape nimic. Cu un deceniu în urmă, un film, Capote, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal, mi-a dat o palmă strașnică și o temă pentru acasă. Cu maximă rușine constatam că nu citisem nimic din ceea ce a scris Truman Capote.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

23
/08
/15

Am douăzeci de ani și învăț istoria politică a diferite țări din Europa la Universitatea din București. Am de scris o lucrare de semestru. Trebuie să aleg un stat pe care să îl studiez. Fără absolut niciun motiv, aleg Suedia. Nu am nicio șansă să ajung vreodată în Suedia, cu atât mai mult cu cât nici nu îmi doresc așa ceva.

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.