„Neuroștiință și terapie prin teatru” la UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/neurostiinta-si-terapie-prin-teatru-la-unatc/

În perioada 26-28 mai 2021, UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti organizează conferinţa „Neuroştiinţă şi terapie prin teatru”, în cadrul căreia Patricia Churchland va susţine, pentru prima dată, o prezentare pentru publicul din România, alături de alţi prestigioşi cercetători şi practicieni ai terapiilor prin teatru.

Un articol de Liliana Matei|3 aprilie 2021

Reprezentarea teatrală este una dintre cele mai ample forme de interacțiune socială. Aducând la un loc acțiune fizică, acțiune simbolică, narațiune, joc de rol și emoție, teatrul este definitoriu pentru experiența umană. Terapiile prin teatru au apărut la finalul secolului trecut, odată cu dezvoltarea la Viena de către Jacob Levy Moreno a psihodramei, psiholog cu origini bucureștene.

Cercetarea interdisciplinară în neuroștiință socială, psihologie și teatru aduc unelte pentru cunoașterea substratului biologic al terapiilor prin teatru și al mecanismelor lor de vindecare. Conferința „Neuroștiință și terapie prin teatru” va aduce împreună cercetători din domeniul neuroștiinței sociale la oameni și animale, împreună cu psihologi și practicieni ai teatrului și terapiilor prin teatru. În centrul atenției vor fi procesele neurale, hormonale și psihologice determinate de interacțiuni social simple și complexe și posibilele lor implicații pentru terapiile prin teatru.

Conferința se va desfășura în regim hibrid, prezentările vor putea fi accesate online pe bază de înregistrare.

Apel pentru prezentări

În paralel cu prezentările invitaților conferinței este organizată o secțiune de prezentări de tip  apel deschis dedicată prezentării de rezultate originale. Sunt de interes rezultate la intersecția neuroștiințelor, teatrului, drama-terapiei, psihologiei sau art-terapiei. Încurajăm prezentarea rezultatelor unor intervenții, metodologii de lucru sau rezultatele experimentale în domeniile de interes ale conferinței.

Cuvinte cheie:  comportamente imitative, joc rol, acțiune dramatică, acțiune imaginară, performance, art-terapie, cunoaștere corporalizată, reglare emoțională, prezență, conflict și rezoluția conflictelor, formarea legăturilor, apropiere, învățare socială, memorie socială, sincronie, stres, social buffering.

Comunicările selectate vor fi prezentate într-un format de 10 minute.

Mai multe informații puteți afla la https://cinetic.arts.ro/en/met-conference.

Patricia Churchland va susține o comunicare cu titlul „Creierele din spatele moralității”. Timp de decenii, Patricia Churchland a contribuit la domeniile filozofia neuroștiinței, filozofia minții și neuro-etică. Cercetarea ei este centrată pe interfața dintre neuroștiință și filozofie cu o atenție deosebită acordată moralității și creierului social. Patricia Churchland este Profesor Emerit de Filosofie la Universitatea din San Diego California, în cadrul institutului Salk, și  a absolvit  Universitatea Oxford, Pittsburg și British Columbia. Cărțile ei, precum Neurofilozofia, Creierul computațional sau Conștiința, au fost traduse pe tot mapamondul.

Alături de Patricia Churchland vor conferenția figuri marcante din domeniul drama-terapie, precum Renée Emunah, una dintre fondatorii drama-terapiei americane, sau John Bergman, promotor al intervențiilor prin drama-terapie în penitenciare. Larry Young, unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul oxitocinei, va ține o prezentare pe tema  pierderii și a empatiei. Profesorul Doeller, director al Institutului Max Plank de Psihologie de la Leipzig, va susține o conferință pe tema memoriei spațiale, iar Thomas Elbert va prezenta metoda de intervenție NET pentru PTSD, terapie aplicată pe subiecți foști combatanți în conflicte armate în Africa și Europa. Robert Froemke, de la New York University, va prezenta cum oxitocina mediază învățarea socială a comportamentelor materne.

Comunicările vor fi susținute în limba engleză.

KEYNOTE TALKS

Patricia Churchland: The Brains Behind Morality University of California, SUA

Christian Doeller, Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, Leipzig, Germany

Renée Emunah: Emotional and Relational Impact in Drama Therapy, California Institute of Integral Studies, SUA

Robert C. Froemke: Social transmission of maternal behavior by oxytocin, New York University School of Medicine, SUA, MET-UNATC, Romania

Larry J. Young Brain mechanism of social bonding, social loss, and empathy,  Emory University School of Medicine, Atlanta, SUA

INVITED TALKS

Uri Alon & Yuvalal Liron: Dramatic action: Analyzing human interactions using a theater-based paradigm, Weizmann Institute, Rehovot, Israel

John Bergman: 35 years in forensics, doing drama therapy with sexually violent men- what and how to measure effect Hollins University, Roanoke, VA, USA

Bart Boets: How can we objectively quantify socio-communicative sensitivity? Innovative neuroimaging approaches in autism and beyond. University Hospitals Leuven, KU Leuven, Belgia

Jane Lester Bourne: Working with people who have intellectual disabilities and mental ill health: giving people the chance to share their narratives through playing and storytelling, British Association of Dramatherapists, Marea Britanie

Thomas Elbert: The NETfacts health system: How theatre can counter the mental sequelae of trauma and violence at the individual and community level, University of Konstanz, Germania

Jonas Everaert: How do people make sense of ambiguous social situations? Some answers from experimental psychopathology research

Department of Experimental Clinical and Health Psychology at Ghent University.

Takefumi Kikusui: Oxytocin and tears in non-human mammals Azabu University, Kanagawa, Japonia

Célia Sales, University of Porto, Portugal

Nisha Sajnani: From psychotherapeutic factors to mechanisms of change in drama therapy and psychodramaNew York University Steinhardt, SUA

Rinat Feniger‑Schaal: Drama, movement and attachment: using the mirror game as a paradigm to explore human interaction, University of Haifa, Emili Sagol Creative Arts Therapies Research Centre, Israel

Daniela Schiller: Navigating Social Space Icahn School of Medicine at Mt. Sinai NY, SUA

Începând din 26.10.2016, UNATC „I.L. Caragiale” desfășoară, în cadrul centrului CINETic, în Laboratorul de dezvoltare cognitivă prin experiențe imersive, proiectul de cercetare Dezvoltarea unei metodologii de terapie prin teatru cu efect la nivel neurochimic și neurocognitiv – MET (Contract de finanțare: 147 / 26.10.2016 Axa prioritară 1, Acțiunea: 1.1.4 Atragerea de personal cu competente avansate din strainatate pentru consolidarea capacității de CD, cod SMIS 106688. Durata Proiectului este de patru ani, valoarea totală a proiectului este de 8.636.928,24 lei).

Conferința nu reprezintă punctul de vedere al Uniunii Europene sau al Guvernului României.

06
/07
/22

A doua ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” va avea loc în perioada 17 - 23 iulie 2022, în stațiunea 2 Mai. Timp de o săptămână, iubitorii de artă de toate vârstele se vor putea bucura de peste 20 de evenimente culturale cu intrare liberă, de la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole, expoziții, masterclassuri și ateliere de teatru pentru copii și adolescenți.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.