NexT 2014 – 14 scurtmetraje românești în competiție
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2014-14-scurtmetraje-romanesti-in-competitie/

Tinerii cineaşti români vor avea, pentru prima dată, o competiţie dedicată lor, la Festivalul Internaţional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediţie a Competiţiei naţionale, 14 scurtmetraje româneşti dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecţionate de criticii Irina Trocan şi Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc şi Premiul Publicului pentru film românesc. Secţiunea este prezentată de HBO România.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2014

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

„Una dintre cele mai importante dorințe ale organizatorilor NexT este aceea de a sprijini cât mai mult talentele tinere din România. De aceea, sper că prezența acestor 14 filme în festival va atrage atenția asupra realizatorilor și îi va încuraja și ajuta să continue.

Ca selecție, ne-am dorit să prezentăm diversitatea formelor și formulelor pe care tinerii cineaști din România le preferă, așa că ne-a interesat să alegem filme cât mai variate, din toate punctele de vedere”, declară co-selecționerul Andrei Rus.

Trei dintre cele 14 scurtmetraje aparțin unor regizori cunoscuți, cu lungmetraje în portofoliu:

Colecția de arome, de Igor Cobileanski, drama unui tată și a fiului său care se luptă să procure medicamente pentru mamă,

Excursie, povestea lui Adrian Sitaru despre un băiețel care dispare brusc după câteva zile în care își filmează viața, atunci când află că extratereștrii au aterizat în România.

NexT

Excursie, de Adrian Sitaru

Jurnal #2, un film experimental de Adina Pintilie despre interacțiunea subtilă dintre o actriță și un regizor.

Doi dintre concurenți se regăsesc și în Competiția internațională: Raia Al Souliman, cu povestea de dragoste din Idle, și Mihnea Andrei Ciorică, regizorul filmului Mâine, Bach…, în care un băiețel afectat de divorțul părinților săi se refugiază în muzică.

În competiție intră și Sânziana Nicola (Duminică), Nicolae Constantin Tănase (12 minute), Mihai Sofronea (Copacul), Alexandru Ispas (1969), Bogdan Drumea (Bruiaj), Matei Lucaci-Grunberg (Și băieții câteodată), Radu Constantin Vasile (Catafalce), Sergiu Lupșe (Tatăl nostru) și Alexandru Petru Bădeliță (Autism).

Foto cu NexT și Excursie – Cinemagia

 

 

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.