NexT 2018: o competiție fără granițe
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2018-o-competitie-fara-granite/

20 scurtmetraje din toată lumea şi 10 scurtmetraje româneşti concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecţia filmelor pentru Competiţia Internaţională şi Competiţia Naţională a fost realizată şi în acest an de către Oana Ghera şi Massimiliano Nardulli. Selecţionerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediţie, aceea de a descoperi şi aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât şi pe cei care le creează.

Un articol de Petre Ivan|12 decembrie 2018

Selecția de scurtmetraje internaționale a acestei ediții oferă și mai multă varietate geografică față de anii precedenți și străbate granițele a 20 țări, făcând înconjurul globului, din Bulgaria până în China și din Estonia până în Brazilia.

Diversitatea culturală e dublată de cea stilistică – ca în fiecare an, NexT aduce scurtmetraje de ficțiune și animații, filme jucăușe și creative, realizate de cineaști a căror viziune surprinde și fascinează și cu care publicul va rezona cu siguranță.

Proiecțiile competiției internaționale vor fi împărțite în patru programe: vineri, 14 decembrie, de la ora 19.00, respectiv de la ora 21.00, și duminică, 16 decembrie, de la ora 18.30, respectiv 20.30.

Pentru al cincilea an la rând, și cele mai noi filme de scurtmetraj din cinematografia autohtonă se întrec în Competiția Națională NexT.

Cei doi selecționeri au ales pe sprânceană 10 scurtmetraje, unul și unul, împărțite în două programe. Acestea vor fi proiectate sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 18.30, respectiv 20.30, tot la Cinema Muzeul Țăranului.

După cele două proiecții, publicul va putea participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu echipele filmelor.next 2018

Juriul care va decide câștigătorii acestei ediții este format din Andrei Gorzo (România, critic de film, lector universitar, primul selecționer al Festivalului Internațional de Film NexT între anii 2007-2013), Ivana Mladenovic (Serbia/România, scenaristă, regizoare și actriță), Miguel Valverde (Portugalia, co-fondator și selecționer al Festivalului de Film IndieLisboa, producător și teoretician de film), Paul Negoescu (România, scenarist, regizor și producător de film) și Aida Sosic (Bosnia-Herțegovina/România, muziciană, co-fondatoare și solistă a trupei Aida și Noi).

Filmele selecționate concurează pentru :

  • Trofeul NexT – 2.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
  • Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie – 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
  • Premiul “Andrei Toncu” pentru cel mai bun sunet – 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
  • Premiul pentru cel mai bun film românesc – 1.000 de euro (oferit de Institutul Cultural Român)
  • Premiul Publicului pentru cel mai bun film străin – 500 de euro
  • Premiul Publicului pentru cel mai bun film românesc – 500 de euro

A 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT se desfășoară anul acesta în perioada 14-17 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului.

Biletele pot fi achiziționate de pe Eventbook

Pentru cinefili, avem parte și de o promoție: 4 bilete la preț de 3.

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Foto: NexT 2018 – facebook

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.