NexT Kids: 24 iunie e ziua copiilor și a jocurilor la NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-kids-24-iunie-e-ziua-copiilor-si-a-jocurilor-la-next/

Festivalul Internaţional de Film NexT (22-26 iunie) găzduieşte pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 şi 10 ani. În mod similar ediţiilor anterioare, proiecţia filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele şi personajele scurtmetrajelor proiectate.

Un articol de Liliana Matei|7 iunie 2017

NexT Kids va avea loc sâmbătă, 24 iunie 2017, la Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez. Proiecţiile vor începe la ora 10.30, respectiv 11.30, iar prețul unui bilet este de 10 lei. Biletele au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Filmele din programul de anul acesta, 8 scurtmetraje din Israel, Spania, Belgia, Franţa, Rusia şi Elveția, ne povestesc fără cuvinte, dar cu inventivitate, graţie și umor despre căței-cosmonauți, băieți în creștere, tinere creatoare de anotimpuri, despre vanitățile copitatelor, istoria umanității, călătorii imaginare și plante elastice!

Micuții spectatori, dar și adulții ce-i însoțesc, se vor bucura de cele mai diverse stiluri și tehnici de desen, animație, sunet şi montaj, de magia sălii de cinema și de timpul petrecut împreună, după proiecție, în curtea Institutului Francez, recompunând momente sau imagini din Filmele NexT Kids:

Plastilinosul
Israel, 2015, 3’

Regizor: Dvir Bravda

Plastilinosul este o creatură din același material elastic ca mediul fantastic în care trăiește. Deși comportamentul sălbatic, amuzant și copilăresc îi aduce adesea necazuri, personajul demonstrează că orice este posibil atunci când îți folosești imaginația!

Aport!
Israel, 2016, 4’

Regizor: Alon Richter

Aport! este un scurtmetraj de animație clasică, o poveste despre loialitate, despre un câine și stăpâna sa.

Tis
Franța, 2016, 9’

Regizor: Chloé Lesueur

O foaie de hârtie. Conturul unui personaj prinde formă. Este Tis. Încearcă să se extragă, dar rămâne cu picioarele înfipte în foaie. În depărtare, un grup de personaje similare.

Arpegiu
Spania, 2016, 6’

Regizori: Adriana Uriguen Garcia, Pablo Perez

Tatăl și fiul sunt nedespărțiți, până când adolescența creează ceva probleme a căror rezolvare apare sub forma unor arpegii cântate împreună la pian.

Toamnă (foto sus)
Franța, 2016, 3’

Regizor: Helene Letourneur

În atelierul anotimpurilor a venit Toamna. E momentul să-şi folosească instrumentele şi puterile magice asupra machetei planetei pământ.

Marele buuum
Rusia, 2016, 4’

Regizor: Marat Narimanov

Totul pornește cu începutul începutului. Și lumea noastră la fel. Teoria evoluției, povestită în doar patru minute.

La reverdere, Balthasar
Elveția, 2016, 10’

Regizor: Rafael Sommerhalder

O sperietoare, o furtună, un picior rupt. Sunetul evocator al unei scoici. Plecare. Definitivă.

Scărța-scârța
Belgia, 2015, 4’

Regizor: Iris Alexandre

Un măgăruș pofticios și un căluț cochet versus un iepure viclean și un bursuc obraznic: începe fugăreala, ritmată de muzica balcanică a cvartetului belgian Zakouska.

Plastilinosul

NexT Kids este imaginat de actrița Ozana Oancea care se ocupă în fiecare an și de selecția filmelor. „Pentru mulți copii, NexT Kids înseamnă prima intrare în sala de cinema. Pentru ei și pentru cei puțini mai mari, încercăm să lăsăm o impresie care să devină o amintire. Fie ea Balthasar sau Buuum-ul sau un Arpegiu, îmi doresc ca amintirea asta să îi facă să meargă apoi, adolescenți sau adulți, la filme și la festivaluri”, spune Ozana Oancea.

Festivalul Internațional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român. Cea de-a 11-a ediție va avea loc între 22 și 26 iunie la București iar abonamentele și biletele pentru câteva dintre secțiunile festivalului au fost deja puse în vânzare pe Eventbook.ro.

 

11
/01
/15

Filmele "Birdman" şi "Boyhood" sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.

08
/01
/15

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.

08
/01
/15

Din 16 ianuarie, Russell Crowe revine în cinematografe în dublu rol: regizor și actor. Un tată în căutarea fiilor săi, într-un context istoric incert: la sfârşitul Primului Război Mondial, când lumea este încă devastată de oribilele sale consecinţe.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.

02
/01
/15

Nedistribuite în cinematografe, văzute puțin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficțiune merită o mai mare atenție. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 și 2014, demne de reținut.