NexT Kids: 24 iunie e ziua copiilor și a jocurilor la NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-kids-24-iunie-e-ziua-copiilor-si-a-jocurilor-la-next/

Festivalul Internaţional de Film NexT (22-26 iunie) găzduieşte pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 şi 10 ani. În mod similar ediţiilor anterioare, proiecţia filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele şi personajele scurtmetrajelor proiectate.

Un articol de Liliana Matei|7 iunie 2017

NexT Kids va avea loc sâmbătă, 24 iunie 2017, la Cinema Elvira Popescu de la Institutul Francez. Proiecţiile vor începe la ora 10.30, respectiv 11.30, iar prețul unui bilet este de 10 lei. Biletele au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Filmele din programul de anul acesta, 8 scurtmetraje din Israel, Spania, Belgia, Franţa, Rusia şi Elveția, ne povestesc fără cuvinte, dar cu inventivitate, graţie și umor despre căței-cosmonauți, băieți în creștere, tinere creatoare de anotimpuri, despre vanitățile copitatelor, istoria umanității, călătorii imaginare și plante elastice!

Micuții spectatori, dar și adulții ce-i însoțesc, se vor bucura de cele mai diverse stiluri și tehnici de desen, animație, sunet şi montaj, de magia sălii de cinema și de timpul petrecut împreună, după proiecție, în curtea Institutului Francez, recompunând momente sau imagini din Filmele NexT Kids:

Plastilinosul
Israel, 2015, 3’

Regizor: Dvir Bravda

Plastilinosul este o creatură din același material elastic ca mediul fantastic în care trăiește. Deși comportamentul sălbatic, amuzant și copilăresc îi aduce adesea necazuri, personajul demonstrează că orice este posibil atunci când îți folosești imaginația!

Aport!
Israel, 2016, 4’

Regizor: Alon Richter

Aport! este un scurtmetraj de animație clasică, o poveste despre loialitate, despre un câine și stăpâna sa.

Tis
Franța, 2016, 9’

Regizor: Chloé Lesueur

O foaie de hârtie. Conturul unui personaj prinde formă. Este Tis. Încearcă să se extragă, dar rămâne cu picioarele înfipte în foaie. În depărtare, un grup de personaje similare.

Arpegiu
Spania, 2016, 6’

Regizori: Adriana Uriguen Garcia, Pablo Perez

Tatăl și fiul sunt nedespărțiți, până când adolescența creează ceva probleme a căror rezolvare apare sub forma unor arpegii cântate împreună la pian.

Toamnă (foto sus)
Franța, 2016, 3’

Regizor: Helene Letourneur

În atelierul anotimpurilor a venit Toamna. E momentul să-şi folosească instrumentele şi puterile magice asupra machetei planetei pământ.

Marele buuum
Rusia, 2016, 4’

Regizor: Marat Narimanov

Totul pornește cu începutul începutului. Și lumea noastră la fel. Teoria evoluției, povestită în doar patru minute.

La reverdere, Balthasar
Elveția, 2016, 10’

Regizor: Rafael Sommerhalder

O sperietoare, o furtună, un picior rupt. Sunetul evocator al unei scoici. Plecare. Definitivă.

Scărța-scârța
Belgia, 2015, 4’

Regizor: Iris Alexandre

Un măgăruș pofticios și un căluț cochet versus un iepure viclean și un bursuc obraznic: începe fugăreala, ritmată de muzica balcanică a cvartetului belgian Zakouska.

Plastilinosul

NexT Kids este imaginat de actrița Ozana Oancea care se ocupă în fiecare an și de selecția filmelor. „Pentru mulți copii, NexT Kids înseamnă prima intrare în sala de cinema. Pentru ei și pentru cei puțini mai mari, încercăm să lăsăm o impresie care să devină o amintire. Fie ea Balthasar sau Buuum-ul sau un Arpegiu, îmi doresc ca amintirea asta să îi facă să meargă apoi, adolescenți sau adulți, la filme și la festivaluri”, spune Ozana Oancea.

Festivalul Internațional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român. Cea de-a 11-a ediție va avea loc între 22 și 26 iunie la București iar abonamentele și biletele pentru câteva dintre secțiunile festivalului au fost deja puse în vânzare pe Eventbook.ro.

 

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.