NexT Kids – ziua copiilor și a jocurilor la Festivalul NexT
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-kids-ziua-copiilor-si-a-jocurilor-la-festivalul-next/

Pisica neagră, circul magic, un prinţ de sârmă şi un mic trompetist îndârjit îi vor încânta pe cei mici la cea de-a şasea ediţie NexT Kids, un program special dedicat copiilor cu vârste între 4 şi 12 ani, în cadrul Festivalul Internaţional de Film NexT (15 – 19 aprilie).

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2015

Compus din două etape – proiecţia filmelor şi jocurile derivate din temele sau personajele acestora, NexT Kids se va desfăşura sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 10.30 la Cinema Elvire Popesco și Institutul Francez.

Selecţia cuprinde șase scurtmetraje din Franța, Suedia, Mexic, Germania și Slovacia. Minoule Motanul, Literele cad, Trompetistul, La încolțit, Bucăți-bucățele și Mac povestesc cu inventivitate, tandrețe și umor despre aventură, adaptare, magie, despre şcoală, muzică și relația legendară dintre pisici și canari.

Câți arțiști (+zebră, elefant, purcică) încap într-o arenă mică? Cum poate un motan să ajungă actor? Sunetul este color? Ce spun ochii? Poți face din sârmă rochii? Un baobab dintr-un bob? Cad litere din text? – iată câteva întrebări cu tâlc care vor pune la încercare creativitatea micuților, pornind de subiectele filmelor NexT Kids.

Filmele NexT Kids:

Minoule Motanul / Minoule (Franța, 2014)

Minoule este o pisica ștrengară ce își petrece toată ziua pe pervazul ferestrei, sub acoperiș. Din depărtare, cântecul unui canar închis în colivia lui îi trezește apetitul.

Falling letters (Suedia, 2014)

Falling letters (Suedia, 2014)

Literele cad / Falling letters (Suedia, 2014)

Un film despre cum să faci lucrurile în felul propriu, într-un mod mai creativ. Animație desenată de mână pe pânză cu acuarele.

Trompetistul / The trumpeteer (Mexic, 2014)

Un trompetist inhibat de regulile stricte ale fanfarei îşi descoperă puterea creatoare și, prin exprimarea propriei individualități, îşi obţine libertatea.

La încolțit / Zeed sprouting (Mexic, 2014)

O fetiță dintr-un sătuc vrea să învețe experimentul de germinare al semințelor. Din păcate pentru ea, în momentul și locul în care trăim, nu există învățat adevărat.

Bucăți-bucățele / Bend don`t Break (Germania, 2015)

Un prinț făcut din sârmă îşi schimbă forma în funcţie de partenera sa în timpul unui dans. Trupul său se transformă și se deformează. În cele din urmă, se prăbușește din cauza influențelor interioare și exterioare.

Mac / Rosso Papavero (Slovacia, 2014)

A fost odată ca niciodată, într-o noapte înstelată, un băiețel cu capul plin de fantezii, care s-a trezit că e martorul unui spectacol de circ de vis.

Foto: NexT Kids – facebook.com/NexTFilmFestival

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.