Nicolae Dumitru – recital-pledoarie dedicat lui Bach, la Teatrul Act
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-dumitru-recital-pledoarie-dedicat-lui-bach-la-teatrul-act/

Pianistul Nicolae Dumitru se va adresa publicului într-un recital-pledoarie dedicat creaţiei lui J. S. Bach, joi, de la ora 19.00, la Teatrul Act, artistul oferind nu doar un concert tradiţional de pian, ci un adevărat monospectacol, denumit „Patimile după Bach”.

Un articol de Andrada Văsii|11 noiembrie 2013

Pianistul Nicolae Dumitru se va adresa publicului într-un recital-pledoarie dedicat creaţiei lui J. S. Bach, joi, de la ora 19.00, la Teatrul Act, artistul oferind nu doar un concert tradiţional de pian, ci un adevărat monospectacol, denumit „Patimile după Bach“.

Acest spectacol se află deja la a treia ediţie la Teatrul Act din Bucureşti şi reprezintă alternarea momentelor de interpretare pianistică cu expuneri de improvizaţie liberă, legate de piesele interpretate.

Scopul spectacolului „Paradisul pierdut sau Patimile după Bach” este tocmai acela de a explora curente subterane ale creaţiei lui Bach şi a impactului său. Dorul după Bach, nevoia şi dorul după dialogul cu Dumnezeu se revarsă în creaţia lui, în regretul înăbuşit al pierderii dimensiunii acestui dialog.

Tocmai de aceea, prestaţia artistică nu adună pur şi simplu creaţii reprezentative ale lui Bach, ci urmează câteva coordonate ale Divinei Comedii Muzicale.

„În conştiinţa spiritual-mistică a umanităţii, ideea de pierdere a Paradisului a fost percepută dintotdeauna ca o renunţare conştientă la starea de graţie dăruită prin Harul Divin. La fel, renunţarea în secolul XVIII la gândirea polifonică a reprezentat o respingere conştientă a principalului instrument de comunicare muzicală cu Divinitatea, care a funcţionat şi s-a dezvoltat timp de un mileniu”, a spus artistul Nicolae Dumitru.

Experiment muzical la Teatrul Act

Concertul reprezintă un prim experiment de acest gen din România, inclus într-un proiect naţional, care cuprinde 15 oraşe filarmonice şi centre culturale. Reunit sub denumirea generică „ConCerto!”, acest proiect cuprinde evenimente educaţionale pentru elevi de liceu şi studenţi, precum şi recitaluri de stagiune.

„ConCerto!” este menit să stabilească o punte de comunicare între artist şi ascultător, o bază ideatică prin care tinerii să descopere plăcerea unui concert.

Nicolae Dumitru debutează pe scena Ateneului Român în mai 1987. Din 1990, sub îndrumarea maestrului Dan Mizrahy, devine întâi stagiar al Colegiului „Gnessin” din Moscova, iar apoi, ca bursier al statului român, absolvent al Academiei Ruse de Muzică „Gnessin” la clasă maestrului emerit Mihail Sayamov, în 1998. Sub conducerea acestuia parcurge şi studiile postuniversitare în perioada 1998 – 2001.

Nicolae Dumitru concert

Nicolae Dumitru, în concert la Sankt Petersburg

În calitate de solist, evoluează în compania Filarmonicii Academice de Stat din Moscova, sub bagheta dirijorului Vladimir Ponkin, şi a orchestrei Filarmonicii de Stat din Chişinău, dirijată de Valentin Doni.

Este solist invitat al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi al Orchestrei Naţionale Radio (împreună cu care realizează prima interpretare radio a Concertului în sol minor pentru pian şi orchestră op. 33 de Antonin Dvorak), al filarmonicilor din Nijni-Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod (Federaţia Rusă), notează Mediafax.

Pe scena europeană susţine recitaluri la Stockholm, Viena, Baden bei Wien, Lisabona, Budapesta, Veneţia, Madrid, Barcelona şi Roma.

Foto credit: A Zincenco, Nicolae Dumitru

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.

19
/09
/22

Din 19 septembrie, proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România. Început în 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației. În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.