Nicolae Grigorescu – preţ record de 11.000 de euro, la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-grigorescu-pret-record-de-11-000-de-euro-la-artmark/

,,Visare – Portretul Zettinei Urechia”, de Nicolae Grigorescu, deţine recordul pentru cel mai scump desen vândut într-o licitaţie românească de artă, după ce, joi, la Licitaţia de Alb Negru organizată de casa Artmark, a fost adjudecat cu suma de 11.000 de euro, dublul preţului de pornire.

Un articol de Andrada Văsii|22 noiembrie 2013

„Visare – Portretul Zettinei Urechia“, de Nicolae Grigorescu, deţine recordul pentru cel mai scump desen vândut într-o licitaţie românească de artă, după ce, joi, la Licitaţia de Alb Negru organizată de casa Artmark, a fost adjudecat cu suma de 11.000 de euro, dublul preţului de pornire.

Licitaţia de Alb-Negru organizată de Artmark joi seară confirmă interesul în creştere pentru operele de grafică realizate de marii artişti români, atât de patrimoniu cât şi contemporani.

Cu încasări de 105.000 de euro, o rată de adjudecare de 80% şi 111% faţă de estimările maxime ale casei Artmark, respectiv cu 10% peste vânzările licitaţiilor de profil din anii 2011 şi 2012 şi recordul pentru cel mai scump desen tranzacţionat pe piaţa de artă din România, licitaţia a permis o analiză comparativă a graficii unor artişti importanţi, consacraţi în primul rând ca pictori.

Rezultate remarcabile în Licitaţia de Alb-Negru au avut Nicolae Grigorescu, 11.000 de euro pentru noul record – cel mai scump desen vândut într-o licitaţie românească de artă, „Visare – Portretul Zettinei Urechia”, la dublul preţului de pornire -, Nicolae Tonitza – cu vânzări totale de aproape 20.000 de euro la licitaţie – şi Francisc Şirato – al cărui tuş „Peisaj din Sighişoara” a fost cel mai disputat lot, fiind adjudecat după 20 de paşi de licitare, la valoarea de 4.250 de euro, de peste două ori mai mare decât estimarea maximă a experţilor.

Nicolae Grigorescu si Teodor Aman

Lucrări semnate de Teodor Aman şi de Nicolae Grigorescu

Creşteri procentuale cu peste 10% a înregistrat şi cea de-a doua licitaţie a serii de joi, „România Iluministă – Primele Lumini”, unde un exemplar rar al unei cărţi a lui Dimitrie Cantemir scrie recordul: „Istoria Creşterii şi Descreşterii Imperiului Otoman”, adjudecat cu 8.000 de euro, dublul preţului de pornire. Comparativ, în 2012, un exemplar al volumului „Descrierea Moldovei”, de acelaşi autor, era adjudecat cu 5.000 de euro.

De asemenea, Licitaţia Valorile Tradiţionale din seara de marţi a avut vânzări totale de 170.000 de euro şi o rată de adjudecare de 87%, cea mai valoroasă operă vândută fiind „Interior la Viforâta”, de Gheorghe Petraşcu (47.500 de euro), urmată de „La Şipot”, de Ion Theodorescu-Sion (26.000 de euro).

Piaţa românească de artă încheie sezonul la Artmark cu Licitaţia de Crăciun, inclusiv o selecţie din colecţia de vinuri Mouton Rothschild, pe 11 decembrie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, şi Licitaţia de Iarnă, ediţie aniversară, Artmark – după 5 ani, pe 18 decembrie, la Ateneul Român, notează Mediafax.

Expoziţiile de cadouri de Crăciun şi capodopere ale Picturii Româneşti pot fi vizitate la Palatul Cesianu-Racoviţă începând de marţi.

Foto credit: Artmark, Nicolae Grigorescu

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.