Nicolae Prelipceanu, câştigător al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicolae-prelipceanu-castigator-al-premiului-national-de-poezie-mihai-eminescu/

Poetul sucevean Nicolae Prelipceanu a câştigat, marţi seară, cea de-a 22-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2012.   Trofeul, diploma şi premiul în valoare de 20.000 de lei i-au fost înmânate în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizate la Botoşani cu […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Poetul sucevean Nicolae Prelipceanu a câştigat, marţi seară, cea de-a 22-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2012.

 

Trofeul, diploma şi premiul în valoare de 20.000 de lei i-au fost înmânate în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizate la Botoşani cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la naşterea marelui poet.

Trofeul i-a fost înmânat de câştigătorul ediţiei din 2006 a aceluiaşi premiu, poetul Adrian Popescu, iar diploma i-a fost acordată de profesorul Ion Pop, reprezentant al juriului.

Nicolae Prelipceanu a fost desemnat câştigător de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Pentru acest trofeu au mai fost nominalizaţi Ion Mureşan, Ovidiu Genaru, Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Constantin Abăluţă şi Gheorghe Grigurcu.

‘Mulţumesc acelei părţi din juriu care m-a votat. Nu am să fac ipocrizia oamenilor politici care mulţumesc şi celor care nu i-au votat’, a afirmat Nicolae Prelipceanu.

Laureatul din 2012 este născut pe 10 august 1942 la Suceava. El a urmat liceul la Curtea de Argeş şi a absolvit Facultatea de litere a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj.

A lucrat ca redactor la revista ‘Tribuna’ din Cluj şi la ziarul ‘România liberă’, unde a coordonat pagina culturală. A fost consilier de stat în guvernul Victor Ciorbea. În prezent este redactor-şef al revista ‘Viaţa Românească’. Este membru în structurile de conducere ale Uniunii Scriitorilor şi membru în consiliul consultativ al revistei ‘Steaua’ din Cluj.

Debutează în 1966 cu volumul ‘Turnul înclinat’. Dintre numeroasele volume de versuri, s-a bucurat de o foarte călduroasă primire critică selecţia ‘Ce-ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu’, 1999.

În 2004 şi 2011 s-a aflat printre nominalizaţii Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’, pe care juriul prezidat de Nicolae Manolescu l-a atribuit timişoreanului Şerban Foarţă şi, respectiv, clujeanului Ion Mircea.

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu se acordă în fiecare an, pe 15 ianuarie, de Primăria municipiului Botoşani şi Consiliul Local Botoşani.

Sursa: Agerpres

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.