Niels Van Tomme, curatorul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti, ediţia a VII-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/niels-van-tomme-curatorul-bienalei-internationale-de-arta-contemporana-bucuresti-editia-a-vii-a/

Curatorul Bienalei Internaţionale pentru Artă Contemporană Bucureşti (BB7), care se va desfăşura între 26 mai şi 17 iulie 2016, va fi Niels Van Tomme, un cercetător şi critic care lucrează la intersecţia dintre cultură, politică şi estetica contemporană.

Un articol de Liliana Matei|29 iulie 2014

Bucharest Biennale International Advisory Board, întrunit pe 14 iulie la Berlin, l-a desemnat în unanimitate pe Niels Van Tomme drept curator al celei de-a şaptea ediţii a Bucharest Biennale, anunță Mediafax.

Bucharest Biennale continuă să construiască o legătură puternică între Bucureşti – spaţiu geocultural unde politica se reflectă în toate aspectele vieţii – şi restul lumii. În transcederea specificului geografic şi istoric, a contextelor politice, bienala se conectează la un domeniu complex, cel al rezistenţei în mediul cotidian.

Cu modelul său inovativ rafinat şi perfecţionat de-a lungul celor şase ediţii anterioare, Bucharest Biennale este considerată în momentul de faţă una dintre bienalele cu rol vital în Europa, câştigând o poziţie respectată pe scena de artă internaţională.

Pentru BB7, curatorul Niels Van Tomme este interesat în a explora poziţia unică pe care România – şi mai exact Bucureştiul – o deţine într-o reţea globală tot mai largă de schimburi economice normate. Prin cercetarea acestor structuri, el încearcă să complice noţiunile marginalizării şi izolării care au fost atribuite istoric României şi regiunii Europa de est.

Niels Van Tomme este curator, cercetător şi critic stabilit în New York, care lucrează la intersecţia dintre cultură, politică şi estetica contemporană. Are un masterat în studii culturale de la Universitatea din Leuven, Belgia. Expoziţiile şi programele sale publice au fost prezentate în spaţii precum The Kitchen (New York), Värmlands Museum (Karlstad), National Gallery of Art (Washington, DC), Contemporary Arts Center (New Orleans), Gallery 400 (Chicago) şi Akademie der Künste (Berlin).

Cea mai recentă expoziţie a sa, „Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen” a fost vernisată la Center for Art, Design and Visual Culture în cea de-a doua parte a anului 2013 şi în prezent este într-un turneu internaţional, în timp cartea rezultată din expoziţie a fost publicată de Distributed Art Publishers.

Demersurile sale curatoriale au beneficiat de burse acordate de diferite instituţii, precum The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, The Elizabeth Firestone Graham Foundation, Lambent Foundation şi The Nathan Cummings Foundation, fiind remarcate de publicaţii precum Afterall, Artforum, Art in America, Afterimage şi The Wall Street Journal.

Foto: http://www.bucharestbiennale.org

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.