Niels Van Tomme, curatorul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti, ediţia a VII-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/niels-van-tomme-curatorul-bienalei-internationale-de-arta-contemporana-bucuresti-editia-a-vii-a/

Curatorul Bienalei Internaţionale pentru Artă Contemporană Bucureşti (BB7), care se va desfăşura între 26 mai şi 17 iulie 2016, va fi Niels Van Tomme, un cercetător şi critic care lucrează la intersecţia dintre cultură, politică şi estetica contemporană.

Un articol de Liliana Matei|29 iulie 2014

Bucharest Biennale International Advisory Board, întrunit pe 14 iulie la Berlin, l-a desemnat în unanimitate pe Niels Van Tomme drept curator al celei de-a şaptea ediţii a Bucharest Biennale, anunță Mediafax.

Bucharest Biennale continuă să construiască o legătură puternică între Bucureşti – spaţiu geocultural unde politica se reflectă în toate aspectele vieţii – şi restul lumii. În transcederea specificului geografic şi istoric, a contextelor politice, bienala se conectează la un domeniu complex, cel al rezistenţei în mediul cotidian.

Cu modelul său inovativ rafinat şi perfecţionat de-a lungul celor şase ediţii anterioare, Bucharest Biennale este considerată în momentul de faţă una dintre bienalele cu rol vital în Europa, câştigând o poziţie respectată pe scena de artă internaţională.

Pentru BB7, curatorul Niels Van Tomme este interesat în a explora poziţia unică pe care România – şi mai exact Bucureştiul – o deţine într-o reţea globală tot mai largă de schimburi economice normate. Prin cercetarea acestor structuri, el încearcă să complice noţiunile marginalizării şi izolării care au fost atribuite istoric României şi regiunii Europa de est.

Niels Van Tomme este curator, cercetător şi critic stabilit în New York, care lucrează la intersecţia dintre cultură, politică şi estetica contemporană. Are un masterat în studii culturale de la Universitatea din Leuven, Belgia. Expoziţiile şi programele sale publice au fost prezentate în spaţii precum The Kitchen (New York), Värmlands Museum (Karlstad), National Gallery of Art (Washington, DC), Contemporary Arts Center (New Orleans), Gallery 400 (Chicago) şi Akademie der Künste (Berlin).

Cea mai recentă expoziţie a sa, „Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen” a fost vernisată la Center for Art, Design and Visual Culture în cea de-a doua parte a anului 2013 şi în prezent este într-un turneu internaţional, în timp cartea rezultată din expoziţie a fost publicată de Distributed Art Publishers.

Demersurile sale curatoriale au beneficiat de burse acordate de diferite instituţii, precum The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, The Elizabeth Firestone Graham Foundation, Lambent Foundation şi The Nathan Cummings Foundation, fiind remarcate de publicaţii precum Afterall, Artforum, Art in America, Afterimage şi The Wall Street Journal.

Foto: http://www.bucharestbiennale.org

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.