Niels Van Tomme, curatorul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti, ediţia a VII-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/niels-van-tomme-curatorul-bienalei-internationale-de-arta-contemporana-bucuresti-editia-a-vii-a/

Curatorul Bienalei Internaţionale pentru Artă Contemporană Bucureşti (BB7), care se va desfăşura între 26 mai şi 17 iulie 2016, va fi Niels Van Tomme, un cercetător şi critic care lucrează la intersecţia dintre cultură, politică şi estetica contemporană.

Un articol de Liliana Matei|29 iulie 2014

Bucharest Biennale International Advisory Board, întrunit pe 14 iulie la Berlin, l-a desemnat în unanimitate pe Niels Van Tomme drept curator al celei de-a şaptea ediţii a Bucharest Biennale, anunță Mediafax.

Bucharest Biennale continuă să construiască o legătură puternică între Bucureşti – spaţiu geocultural unde politica se reflectă în toate aspectele vieţii – şi restul lumii. În transcederea specificului geografic şi istoric, a contextelor politice, bienala se conectează la un domeniu complex, cel al rezistenţei în mediul cotidian.

Cu modelul său inovativ rafinat şi perfecţionat de-a lungul celor şase ediţii anterioare, Bucharest Biennale este considerată în momentul de faţă una dintre bienalele cu rol vital în Europa, câştigând o poziţie respectată pe scena de artă internaţională.

Pentru BB7, curatorul Niels Van Tomme este interesat în a explora poziţia unică pe care România – şi mai exact Bucureştiul – o deţine într-o reţea globală tot mai largă de schimburi economice normate. Prin cercetarea acestor structuri, el încearcă să complice noţiunile marginalizării şi izolării care au fost atribuite istoric României şi regiunii Europa de est.

Niels Van Tomme este curator, cercetător şi critic stabilit în New York, care lucrează la intersecţia dintre cultură, politică şi estetica contemporană. Are un masterat în studii culturale de la Universitatea din Leuven, Belgia. Expoziţiile şi programele sale publice au fost prezentate în spaţii precum The Kitchen (New York), Värmlands Museum (Karlstad), National Gallery of Art (Washington, DC), Contemporary Arts Center (New Orleans), Gallery 400 (Chicago) şi Akademie der Künste (Berlin).

Cea mai recentă expoziţie a sa, „Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen” a fost vernisată la Center for Art, Design and Visual Culture în cea de-a doua parte a anului 2013 şi în prezent este într-un turneu internaţional, în timp cartea rezultată din expoziţie a fost publicată de Distributed Art Publishers.

Demersurile sale curatoriale au beneficiat de burse acordate de diferite instituţii, precum The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, The Elizabeth Firestone Graham Foundation, Lambent Foundation şi The Nathan Cummings Foundation, fiind remarcate de publicaţii precum Afterall, Artforum, Art in America, Afterimage şi The Wall Street Journal.

Foto: http://www.bucharestbiennale.org

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.