NIK BÄRTSCH’S RONIN, în concert la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/nik-bartschs-ronin-in-concert-la-bucuresti/

Joi, 1 octombrie, ora 19.30, la Sala Radio din Bucureşti, Jazz:ish vă prezintă concertul cvartetului RONIN, un proiect al celebrului pianist elveţian Nik Bärtsch.

Un articol de Liliana Matei|22 septembrie 2015

„Muzica misterioasă a lui Bärtsch va rezista mai mult timp decât muzica efemeră pe care masele par să o prefere.” Stuart Nicholson, The Observer (UK)

RONIN a fost înființat în 2011 de către compozitorul și pianistul Nik Bärtsch, împreună cu Kaspar Rast (tobe), Sha (bass, contrabas, clarinet, alto sax) și Thomy Jordi (bass, înlocuit de Björn Meyer în 2011). Percuționistul Andi Pupato a fost de asemenea membru al trupei între 2002-2012. Muzica lor urmează consecvent aceeași viziune estetică sub diferite variante instrumentale: crearea unui efect maxim utilizând cât mai puține mijloace muzicale.

Nik Bärtsch’s Ronin îmbină inteligent elemente de jazz, funk, muzică clasică contemporană sau muzică ritualică japoneză, rezultatul fiind un original „Zen Funk”, cum şi-au botezat ei înşişi stilul.

„Numindu-i pe James Brown și Kurosawa ca influențe, „Zen-funk-ul” lui Bärtsch este de un minimalism ce nu riscă destructurarea pentru că nu insistă prea mult pe un singur ritm. Construit pe figuri repetitive de pian, clarinet, bass și o doză dublă de percuție, aceste „module” improvizează nu notă cu notă, ci prin secțiuni surprinzătoare.” Tom Hull, Village Voice (USA)

În 2011, The Wall Street Journal a ales show-ul live al trupei Ronin printre cele mai bune șase show-uri ale anului, alături de cele ale lui Björk, Radiohead, Patti Smith, Feist și Anna Calvi, iar în 2015 Bärtsch a fost nominalizat la Premiile Muzicale Elvețiene, oferite de către Biroul Federal al Culturii.

“Pianistul elvețian Bärtsch e posibil să fi făcut primul disc jazz post-Ecstasy. Stilul pe care el îl denumește „zen-funk” combină minimalismul repetitiv al lui Steve Reich cu groove-ul ușor de digerat al lui James Brown… Bärtsch își trage influențele din filosofia Orientală și din muzica lui John Cage pentru a crea o muzică ce pulsează și care ar trebui să placă în egală măsură și iubitorilor de jazz și dar și celor care preferă mai degrabă muzica electronică sau experimentală.” Kerstan Mackness, Time Out (UK).

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

JAZZ:ISH este o platformă culturală care incorporează o serie de evenimente și concerte jazz, al cărei scop este acela de a deveni o interfață pentru noua generație de consumatori ai muzicii de gen.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.