NIK BÄRTSCH’S RONIN, în concert la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/nik-bartschs-ronin-in-concert-la-bucuresti/

Joi, 1 octombrie, ora 19.30, la Sala Radio din Bucureşti, Jazz:ish vă prezintă concertul cvartetului RONIN, un proiect al celebrului pianist elveţian Nik Bärtsch.

Un articol de Liliana Matei|22 septembrie 2015

„Muzica misterioasă a lui Bärtsch va rezista mai mult timp decât muzica efemeră pe care masele par să o prefere.” Stuart Nicholson, The Observer (UK)

RONIN a fost înființat în 2011 de către compozitorul și pianistul Nik Bärtsch, împreună cu Kaspar Rast (tobe), Sha (bass, contrabas, clarinet, alto sax) și Thomy Jordi (bass, înlocuit de Björn Meyer în 2011). Percuționistul Andi Pupato a fost de asemenea membru al trupei între 2002-2012. Muzica lor urmează consecvent aceeași viziune estetică sub diferite variante instrumentale: crearea unui efect maxim utilizând cât mai puține mijloace muzicale.

Nik Bärtsch’s Ronin îmbină inteligent elemente de jazz, funk, muzică clasică contemporană sau muzică ritualică japoneză, rezultatul fiind un original „Zen Funk”, cum şi-au botezat ei înşişi stilul.

„Numindu-i pe James Brown și Kurosawa ca influențe, „Zen-funk-ul” lui Bärtsch este de un minimalism ce nu riscă destructurarea pentru că nu insistă prea mult pe un singur ritm. Construit pe figuri repetitive de pian, clarinet, bass și o doză dublă de percuție, aceste „module” improvizează nu notă cu notă, ci prin secțiuni surprinzătoare.” Tom Hull, Village Voice (USA)

În 2011, The Wall Street Journal a ales show-ul live al trupei Ronin printre cele mai bune șase show-uri ale anului, alături de cele ale lui Björk, Radiohead, Patti Smith, Feist și Anna Calvi, iar în 2015 Bärtsch a fost nominalizat la Premiile Muzicale Elvețiene, oferite de către Biroul Federal al Culturii.

“Pianistul elvețian Bärtsch e posibil să fi făcut primul disc jazz post-Ecstasy. Stilul pe care el îl denumește „zen-funk” combină minimalismul repetitiv al lui Steve Reich cu groove-ul ușor de digerat al lui James Brown… Bärtsch își trage influențele din filosofia Orientală și din muzica lui John Cage pentru a crea o muzică ce pulsează și care ar trebui să placă în egală măsură și iubitorilor de jazz și dar și celor care preferă mai degrabă muzica electronică sau experimentală.” Kerstan Mackness, Time Out (UK).

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

JAZZ:ISH este o platformă culturală care incorporează o serie de evenimente și concerte jazz, al cărei scop este acela de a deveni o interfață pentru noua generație de consumatori ai muzicii de gen.

29
/09
/14

Ca Făt-Frumos din poveste, Innersound crește spectaculos de la an la an și devine sub ochii bucureștenilor un eveniment cultural emblematic al lunii septembrie. Acest festival se datorează Asociației Opus cu ai săi directori artistici – compozitoarele Diana Rotaru, Sabina Ulubeanu – și directorul executiv, compozitorul Cătălin Crețu.

29
/09
/14

Practica și mentalitatea din țara mea, unde am ales sa trăiesc și să funcționez, se arată din ce în ce mai ostilă față de felul independent și suveran de a-mi exersa profesia și de a-mi duce existența în mod privat, fără să reprezint vreo greutate pentru fondurile publice. Bănuiesc că așa simt și ceilalți suverani și independenți - indiferent de profesia aleasă...

29
/09
/14

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au început într-un mod neconvențional cea de-a treia ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

28
/09
/14

Josu de Solaun (Spania) a câștigat Premiul I al Secțiunii de Pian a Concursului Enescu sâmbătă, într-o seară de gală în cadrul căreia pianiștii finaliști au susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Premiul II i-a revenit tânărului pianist Ilya Rashkovskiy (Rusia), în timp ce Premiul III a fost câștigat de Vassilis Varvaresos din Grecia.

27
/09
/14

Vineri, 10 octombrie, ora 19:00, pe scena Sălii Radio, se va desfășura Gala Aniversară VIORICA CORTEZ ŞI PRIETENII, o ocazie unică pentru melomanii bucureşteni de a se întâlni, în aceeaşi seară, cu şase dintre cei mai importanţi muzicieni români contemporani.

26
/09
/14

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) şi va pleca la drum întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Braşov şi apoi la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

25
/09
/14

Între 28 septembrie și 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfășoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

23
/09
/14

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE S-a căsătorit la doar 18 ani, cu prinţul Mihai Cantacuzino, cu 12 ani mai în vârstă decât ea. În timpul căsniciei, l-a cunoscut pe George Enescu, iar muzicianul s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Maruca l-a iubit până la nebunie şi pe filosoful Nae Ionescu.

22
/09
/14

Albumul Romance, al mezzosopranei Ruxandra Donose, apărut la Editura Casa Radio, va fi lansat, în prezenţa artistei, marţi, 23 septembrie, ora 17:00, la librăria Cărtureşti din Str. Arthur Verona nr. 13-15. La eveniment vor participa dirijorul Tiberiu Soare şi muzicologul Grigore Constantinescu.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

22
/09
/14

TANGO-ul, genul muzical - dedicat dansului - cu cea mai spectaculoasă poveste, doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi – Argentina, un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România, acestea sunt elementele care compun turneul naţional „VĂ PLACE TANGO ?”, prezentat de violoncelistul RĂZVAN SUMA, între 28 septembrie - 24 octombrie 2014.