Nikita Mihalkov, premiat special pentru întreaga carieră, la Locarno
https://www.ziarulmetropolis.ro/nikita-mihalkov-premiat-special-pentru-intreaga-cariera-la-locarno/

Regizorul rus Nikita Mihalkov, câştigător al unui Oscar pentru filmul ‘Burnt By The Sun’, a fost recompensat cu premiul Boccalino d’Oro la Festivalul internaţional de Film de la Locarno pentru întreaga sa carieră în slujba cinematografiei mondiale cu premiul criticii.

Un articol de Petre Ivan|18 august 2015

Nikita Mihalkov a mai câștigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes și a fost președinte ale Festivalului de Film de la Moscova.

În iunie 2014 Mihalkov s-a alăturat apelului internațional de eliberare a regizorului ucrainean Oleg Sențov, arestat de forțele de securitate ruse sub acuzația de terorism.

Festivalul internațional de Film de la Locarno este unul dintre festivalurile de top ale cinematografiei mondiale și are o istorie lungă și apreciată. Sunt extrem de fericit că acest festival mi-a acordat un premiu special pentru contribuția adusă cinematografiei, mai ales că acest premiu vine din partea criticilor independenți, pe care-i respect foarte mult. –  Nikita Mihalkov

Decizia de acordare a premiului regizorului rus a fost luată în unanimitate de membrii juriului, au transmis organizatorii festivalului.

Foto: Nikita Mihalkov – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.