„Nişte fete“, în regia lui Radu-Alexandru Nica, în premieră la Sfântu Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/niste-fete-in-regia-lui-radu-alexandru-nica-in-premiera-la-sfantu-gheorghe/

Primele reprezentaţii cu spectacolul „Nişte fete“, de Neil LaBute, vor avea loc pe 7 şi pe 8 martie, în Sala Kamara a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe.

Un articol de Dan Boicea|5 martie 2013

Primele reprezentaţii cu spectacolul „Nişte fete“, de Neil LaBute, vor avea loc pe 7 şi pe 8 martie, în Sala Kamara a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Noul spectacol poartă semnătura lui Radu-Alexandru Nica (foto), unul dintre cei mai importanţi regizori din noul val, distins, printre altele, cu premiul UNITER pentru Debut în anul 2005.

Extraordinarul succes al piesei lui Neil LaBute, în lumea teatrală de pretutindeni, vine poate din faptul că, în orice limbă a pământului, confruntarea cu trecutul sună la fel/are acelaşi gust – dulcele-amărui gust al melancoliei că ai pierdut iremediabil ceva, ceva ce ziua care vine nu îţi mai poate aduce.

Aşadar, la o confruntare cu trecutul ne invită „Nişte Fete“, sub direcţia lui Radu-Alexandru Nica, care este la a doua întâlnire cu piesa dramaturgului american şi care mizează încă o dată pe curiozitatea spectatorilor de a privi pe gaura cheii în camera unde un bărbat se reîntâlneşte cu femeile ale căror chipuri refuză a se şterge din amintirile sale.

Un bărbat care, în pragul căsătoriei, a pornit pe urmele fostelor iubite, curios să afle ce a mai rămas din marile sale iubiri. Este curiozitatea unui TIP (Guy este chiar numele personajului din piesa lui LaBute) în care se pot regăsi toţi bărbaţii ajunşi la o vârstă când încep a-şi ficţionaliza trecutul, pentru a colora un prezent fără prea mari surprize. Iar trecutul lui Guy este plin de surprize, comice şi triste, aşa cum sunt de altfel toate reîntâlnirile cu fostele iubiri.

Colaboratori în realizarea spectacolului: Cristina Milea (scenografia şi costumele), Vlaicu Golcea (compozitor), Nagy B. Sándor (colaborator dramaturgie), Veress Zsóka (regizor tehnic) şi Dobra Mária Magdolna (sufleur). În distribuţie: Mátray László, Tulit Éva, Pál-Ferenczi Gyöngyi, D. Albu Annamária şi Fekete Mária. Traducerea în limba maghiară a piesei îi aparţine lui Ungvári-Zrínyi Ildikó, iar supratitrarea în limba română este realizată pe baza traducerii lui Bogdan Budeş.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.