„Nişte fete“ sau Casanova azi, în variantă live streaming
https://www.ziarulmetropolis.ro/niste-fete-sau-casanova-azi-in-varianta-live-streaming/

Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ revine cu un spectacol pentru toţi cei care cred că teme precum dragostea, regretul, vinovăţia, minciuna şi memoria sunt din ce în ce mai previzibile. Regizoarea Laura Moldovan, cunoscută publicului mureşean pentru spectacolele de succes „Toate mi se întâmplă numai mie“ de Mihai Ignat şi „Detectorul de minciuni“ […]

Un articol de Liliana Matei|15 decembrie 2020

Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ revine cu un spectacol pentru toți cei care cred că teme precum dragostea, regretul, vinovăţia, minciuna şi memoria sunt din ce în ce mai previzibile. Regizoarea Laura Moldovan, cunoscută publicului mureşean pentru spectacolele de succes „Toate mi se întâmplă numai mie“ de Mihai Ignat şi „Detectorul de minciuni“ de Vasili Sigarev aduce pe scena Sălii Mici un text semnat de unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi americani contemporani – Neil LaBute – şi o distribuţie de excepţie.

Un afemeiat trecut de 30 ani şi la un pas de însurătoare face bilanţul trecutului său amoros şi constată că nu e tocmai onorabil. Fostul macho aflat în curs de reabilitare îşi dă seama că nu s-a purtat bine cu multe dintre fostele sale partenere, iar acum, înainte de a se căsători, decide să se reîntâlnească cu cinci dintre ele pentru a-şi înfrunta conştiinţa şi, poate, pentru a reuşi să şi-o uşureze.

Piesa lui Neil LaBute explorează dinamica tensionată dintre sexe, relaţiile complicate dintre motivaţiile acestora şi propriile temeri sau laşităţi, dar şi efectul pe care trecerea timpului îl are în vieţile oamenilor. „Nişte fete“ e o comedie amară despre destinele a cinci femei de vârste şi din locuri diferite, legate de un bărbat care le-a marcat.

„«Nişte fete» sau posibil și imposibil, asumare și introspecţie, căsătorie și carieră. Într-o societate în care relațiile interumane se clădesc și se prăbușesc ușor, când ambițiile sau lipsa de asumare a propriilor fapte schimbă destine, LaBute testează cât de subțire e linia dintre corect și incorect și, mai ales, cât de ușor se trece granița dintre ele având ca singur scop succesul“, spune regizoarea Laura Moldovan.

Laura Moldovan a mai pus în scenă următoarele piese ale lui Neil LaBute: „Autobahn“ la Teatrul de Nord din Satu Mare, în 2016, şi „Fat Pig“ la Teatrul Dramatic „Fani Tardini“ din Galați, în 2016.

Din distribuţie fac parte actorii Theo Marton, Delia Bălașa, Dana Pancu, Gabriela Bacali, Georgiana Ghergu, Steliana Bălăcianu şi Dorothea Moldovan.

Scenografia a fost realizată de Irina Chirilă, traducerea textului îi aparţine lui Bogdan Budeș, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.

Următoarea reprezentaţie va avea loc vineri, 18 decembrie, la ora 19.00 şi va fi difuzată în variantă live streaming din Sala Mică a Teatrului Naţional Târgu-Mureş de New Generation Studio.

Biletele se pot achiziţiona de pe site-ul eventim.ro, accesând link-ul https://www.eventim.ro/ro/bilete/niste-fete-online-teatrul-national-targu-mures-559385/event.html?ca=5.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.