Noaptea Albă a Filmului Românesc cu Luminița Gheorghiu și Margareta Pâslaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-cu-luminita-gheorghiu-si-margareta-paslaru/

Noaptea Albă a Filmului Românesc face din filmele româneşti vedetele serii de 20 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|13 septembrie 2013

Noaptea Albă a Filmului Românesc face din filmele românești vedetele serii de 20 septembrie.

Cinefilii sunt așteptați în număr cât mai mare la unul dintre cele mai importante evenimente de promovare a cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Titluri lansate recent pe marile ecrane, premiere, comedii, drame sau documentare, programul Nopții Albe este și în acest an unul extrem de ofertant.

Cea de-a patra ediție a evenimentului a pregătit spectatorilor o serie de proiecții speciale ale unor filme de referință pentru cinematografia românească.  În 1993, regizorul Nae Caranfil își lansa primul lungmetraj din carieră, ,,È pericoloso sporgersi”, selectat în cadrul ,,Quinzaine des Réalisateurs” (Festivalul de Film de la Cannes) și distins cu patru premii internaţionale şi cu două premii naţionale: Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bratislava, 1993; Premiul Criticii ,,Michel Pérez” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Montpellier, Franţa, 1993; Premiul Special al Juriului şi Premiul Franţei de Vest la Festivalul European al Filmului, Boule, Franţa, 1994; Premiul pentru Scenariu şi Premiul de Debut al Uniunii Cineaştilor din România, 1993.

Noaptea Albă a Filmului Românesc plină de evenimente speciale

Noaptea Albă a Filmului Românesc îi dedică o proiecție specială unuia dintre cei mai importanți regizori ai Noului Val, la 20 de ani de la debutul său. Filmul va putea fi vizionat la Muzeul  Naţional al Ţăranului Român, de la h 23:00.

Un omagiu îi este adus legendei vii a muzicii ușoare românești, Margareta Pâslaru, care a împlinit în acest an 70 de ani.

Cântăreață, compozitoare și textieră română de muzică ușoară-pop, folclor, actriță de teatru și film, realizatoare TV și Radio, Margareta Pâslaru este o personalitate complexă a culturii românești, vocea inconfundabilă și farmecul său propulsând-o în rândul celor mai îndrăgiți artiști.

În film, unul dintre cele mai importante roluri ale carierei sale este cel din ,,Un film cu o fată fermecătoare”  (r. Lucian Bratu). Interpretarea ei plină de naturalețe va putea fi admirată la proiecţia specială din cadrul Nopţii Albe, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la h 21:00.

Noapte Albă cu Luminița Gheorghiu

La Noaptea Albă a Filmului Românesc este celebrată în acest an și actriţa Luminița Gheorghiu. Trei filme din cariera sa vor putea fi urmărite de publicul bucureștean.

Considerat de majoritatea criticilor unul dintre cele mai bune filme românești și una dintre cele mai reușite ecranizări, ,,Moromeții” (r. Stere Gulea) a fost lansat în 1987.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc

Filmul ,,Moromeții” (r. Stere Gulea), lansat în 1987, va rula la Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Rolul Catrinei Moromete îi aduce Luminiței numeroase aprecieri, precum și o Diplomă de Onoare din partea Asociației Cineaștilor din România. Filmul va putea fi vizionat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la h 18:00.

La douăzeci și cinci de ani după ,,Moromeții”, regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actrița Luminița Gheorghiu au colaborat la o alta ecranizare, a romanului,, Sint o babă comunistă!” (Dan Lungu). Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Producţia recent lansată în cinematografe va putea fi urmărită la Noaptea Albă, la CinemaPRO, de la h 24:00.

Nu în ultimul rând, spectatorii o vor putea vedea pe Luminița Gheorghiu și în filmul românesc cu cei mai mulți spectatori din ultimii 20 de ani, ,,Poziția Copilului” (r. Călin Peter Netzer), distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, reprezentând propunerea României la Premiile Oscar. Cei care nu au văzut filmul, dar şi cei care doresc să-l revadă, sunt aşteptaţi pe 20 septembrie la Cinema Studio, de la h 24:00.

Cinefilii vor putea savura la Noaptea Albă și comedia ,,Buletin de București” (r. Virgil Calotescu), care aniversează 30 de ani de la premieră. Proiecţia specială va avea loc în Parcul Herăstrău, de la h 20:00.

Info:

Spectatorii sunt așteptați la proiecțiile de film românesc în locațiile: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Naţional al Tăranului Român, Parcul Herăstrău, Club Control, Dianei 4, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”.

În Cluj, Noaptea Albă va avea loc la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

Foto credit: Cinemagia

24
/06
/21

Filmul românesc este „regina balului” la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), mai mult ca niciodată fidel misiunii sale de a promova și susține dezvoltarea cinematografiei autohtone.

23
/06
/21

Pe 23 iunie începe cea de-a 5-a ediție a American Independent Film Festival la București. Toate încasările vor fi donate copiilor din comunitățile vulnerabile prin Asociația Casa Bună.

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

16
/06
/21

Cea de-a V-a ediție a festivalului American Independent Film are loc anul acesta între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului și Food Hood, și va aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții de film american independent, fiind, pentru multe dintre ele, ocazia unică de a le vedea pe un ecran de cinema.

15
/06
/21

Programul „Filme alese”, difuzat de TNT în serile de miercuri, va continua în luna iulie cu o colecție de filme americane de referință, producții nominalizate la Oscar și apreciate de critici și de public, care prezintă povești mitologice, vorbesc despre caracter și despre legături de neșters.

14
/06
/21

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internațională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) și Gianluca Fellini (regizor) filmează la București „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

14
/06
/21

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, revine cu o nouă ediţie ALTFEL, pe 19 și 20 iunie, la Opera Comică pentru Copii.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.