Noaptea furtunoasă de la fabrica de cherestea
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-furtunoasa-de-la-fabrica-de-cherestea/

Ultimul spectacol prezentat în cadrul festivalului, dintre cele aflate în competiţie, a fost „O noapte furtunoasă”, de la Teatrul „Toma Caragiu”, Ploieşti, şi s-a bucurat de trei premii: Cel mai bun actor – Ionuţ Vişan, Cea mai bună regie – Sânziana Stoican şi Cel mai bun spectacol.

Un articol de Diana Parpalea|20 iunie 2022

Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului „BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU” a început pe data de 11 iunie și s-a încheiat pe 18 iunie. Spectacolele selectate nu doar s-au bucurat de aplauzele călduroase ale publicului, ci au și concurat pentru următoarele premii: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cea mai bună scenografie, Cea mai bună actriță și Cel mai bun actor; premii acordate de juriul festivalului, format din prof.univ.dr. Ștefania Cenean (scenograf), conf.univ.dr. Maria Zărnescu (critic de teatru) și Horia Suru (regizor).

Pentru a monta un spectacol după un text scris de un clasic e nevoie de puțin curaj. Iar Sânziana Stoican propune un spectacol pe o parte „modern”, pe de altă parte „clasic”. Aceasta se folosește în detaliu de fabrica de cherestea a Jupânului Dumitrache și construiește universul personajelor în această lume plină de rumeguș, lemne și fân.

Sânziana se folosește de textul lui Caragiale, pe care nu-l schimbă, și aduce elemente de modernitate în dinamica acțiunii. Personajele sunt surescitate în vocabular, dar mai puțin în acțiune. Se formează astfel o imagine interesantă între „ambițul” personajelor și modul în care acționează. Pentru și mai multă „furtună”, îl aduce și pe Ghiță Țircădău în spectacol, iar spectacolul începe cu scena dintre Zița și Ghiță, introducând spectatorul în viața de mahala.

Jupân Dumitrache este interpretat de Andi Vasluianu, care, ar fi putut avea o interpretare mult mai interesantă și mai clară, dacă nu s-ar fi lăsat dus de valul cuvintelor și s-ar fi înțeles mai bine ce vorbește. Cu toții știm, da, textul lui Caragiale și avem reacții amuzate înainte să se întâmple ceva comic – pentru că știm ce urmează, dar tot este important să înțelegem un dialog pe scenă. Iar în aceeași categorie a intențiilor bune se înscriu și Florentina Năstase (Veta) și Cristian Popa (Chiriac).

Interpretarea lui Ionuț Vișan în rolul lui Rică Venturiano este plină de farmec și umor. Așteptarea venirii lui în scenă creează suspans, iar intrarea sa aduce doza de râs bine așteptată. Rică Venturiano nu este un „coate goale”, ci, un domn chiar bine îmbrăcat și galant. Imaginea sa are ceva din prezența Pălărielui Nebun din „Alice în Țara Minunilor”, doar că venit mai de la mahala. Iar această abordare a personajului lui Rică Venturiano face parte din elementele de modernitate propuse.

Totodată, personajul Spiridon, interpretat de Andrei Radu are un șarm machiavelic foarte bine jucat. Faptul că i se dă un handicap doar în fața Jupânului Dumitrache, pentru a nu munci atât, îi dă personajului mult mai multă greutate și ingeniozitate, respectiv haz.

Noaptea furtunoasă de la cherestea prezentată pe scena Teatrului„ George Ciprian” din Buzău ne-a bucurat, cu o regie ingenioasă, cu un actor talentat și un spectacol care a pornit o furtună de aplauze, încheind competiția așa cum se termină orice basm: „Și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”.

 

O noapte furtunoasă

Teatrul „Toma Caragiu”, Ploiești

 

 

Autor: I.L. Caragiale

Regizor: Sânziana Stoican

Scenografie: Valentin Vârlan

Muzică live: Ion Radu Burlan

 

Distribuție:

Jupân Dumitrache: Andi Vasluianu

Nae Ipingescu: Ioan Coman

Chiriac: Cristian Popa

Spiridon: Andrei Radu

Rică Venturiano: Ionuț Vișan

Veta: Florentina Năstase

Zița: Theodora Sandu

Ghiță Țircădău: Ion Radu Burlan

Figurație: Narcis Stoica, Constantin Ionescu, Dragoș Căldăraru, Lucian Ilinescu

Fotografii: Miriam Dumitrescu

06
/07
/22

A doua ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” va avea loc în perioada 17 - 23 iulie 2022, în stațiunea 2 Mai. Timp de o săptămână, iubitorii de artă de toate vârstele se vor putea bucura de peste 20 de evenimente culturale cu intrare liberă, de la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole, expoziții, masterclassuri și ateliere de teatru pentru copii și adolescenți.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.