„Noaptea în care mama l-a ucis pe tata” , câștigătorul festivalului Comedy Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-in-care-mama-l-a-ucis-pe-tata-castigatorul-festivalului-comedy-cluj/

„Noaptea în care mama l-a ucis pe tata”, de Ines Paris, a primit premiul pentru cel mai bun film al festivalului Comedy Cluj, la gala ce a avut loc sâmbătă seara, la Cluj-Napoca. Producţia spaniolă a primit două trofee: pentru cel mai bun film şi pentru cea mai bună interpretare – Maria Pujalte.

Un articol de Petre Ivan|31 octombrie 2016

Trofeul pentru cel mai bun scenariu i-a fost acordat regizorului-scenarist Dror Shaul pentru comedia israeliană „Atomic Falafel”, iar trofeul pentru cea mai bună regie i-a fost acordat filmului propus de Arabia Saudită în cursa pentru Oscar, categoria „cel mai bun film străin” — „Barakah meets Barakah”.

Regizorul Mahmoud Sabbagh a fost apreciat de juriul Comedy Cluj pentru „abordarea curajoasă cu care trezește apetitul pentru critica socială făcută cu rafinament”. O mențiune specială a revenit filmului „Cum mi-am cunoscut tatăl”, de Maxime Motte (Franța).

Premiul publicului a fost câștigat de „Highway to Hellas”, de Aron Lehmann, din Germania.

Juriul de lungmetraj al Comedy Cluj a fost format din Sophia Freeman, regizorul Florian Mischa Boder, directorul de casting Domnica Cârciumaru, criticul de film Ronan Doyle și cineastul Carl Haber.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj studențesc a fost câștigat de „Decree 7,9” (regia: Uri Margalit, Ben Tchetchik / Israel), iar premiul pentru cel mai bun scurtmetraj independent va merge în Franța, pentru „Bunica, ce faci acolo?!” (regia: Corentin Romagny, Pierrick Chopin).

Premiul de excelență i-a fost acordat actorului Răzvan Vasilescu. Vizibil emoționat, acesta a vorbit, pe scenă, despre colaborările sale, inclusiv pentru filmul „Undeva la Palilula”, de Silviu Purcărete.

Aș vrea să fac o mică precizare, în legătură filmul lui Purcărete. Nu sunt prieten deosebit cu Purcărete, nu suntem în gașcă, nu sunt un tip care are găști dar e un film care mi-a plăcut enorm de mult. (…) Filmul ‘Undeva la Palilula’ mi-a plăcut extraordinar de mult, pentru că este un film excepțional de frumos dar vreau să vă mai spun că l-au făcut praf în România.  – Răzvan Vasilescu

Foto: „Noaptea în care mama l-a ucis pe tata” , Comedy Cluj – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.