Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti – ediţie aniversară
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-literaturii-europene-la-bucuresti-editie-aniversara/

Pe 9 septembrie, între orele 9.00 şi 23.00, va avea loc cea de a V-a ediţie a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, un eveniment al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC), care se desfăşoară anual în mai mult de 70 de oraşe din toată lumea.

Un articol de Petre Ivan|24 august 2016

Evenimentul cuprinde lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii şi proiecţii, în zona centrală a capitalei, cuprinsă între str. Pictor Arthur Verona, Piaţa Lahovary şi strada Vasile Lascăr.

În centrul acestei nopţi, vor sta 12 autori din Austria, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Ungaria şi România. Operele acestora vor fi prezentate publicului bucureştean în forme diverse, precum: lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii sau proiecţii.

Şi, pentru că în 2016 este o ediţie aniversară, Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti se va încheia cu un after-party la Piua Book Bar.

„Platforma de dialog pentru profesioniştii din lumea cărţii” este una din noutăţile ediţiei 2016, proiect care va demara cu o primă întâlnire între traducători literari şi editori, moderată de Simona Sora.

Participă: Dinu Flămând, Peter Srager, Bogdan Ghiu, Dana Verescu, Vlad Russo, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lidia Bodea, Laura Albulescu.

La această ediţie, organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu „Carte peste Carte” vor strânge cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi. I

lustratia afişului din acest an este semnata de João Fazenda, artist portughez, proaspăt premiat cu Premiul Naţional pentru Ilustraţie, în Portugalia.

Din 2012, în fiecare an, locuitorii capitalei au putut participa la evenimente dedicate literaturii europene, organizate de clusterul EUNIC, cu sprijinul a numeroase personalităţi din lumea artistică – cu precădere actori, muzicieni, critici şi jurnalişti.noaptea

De fiecare dată, organizatorii au urmărit promovarea celor mai recente traduceri în limba română a scriitorilor de ultimă oră din ţările pe care aceştia le reprezintă în România. Nu în ultimul rând, cunoaşterea unor locuri speciale din Bucureşti a fost o condiţie de bază a acestui proiect.

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti este un proiect al clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), sprijinit de Reprezentanţa Comisiei Europene şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez din Bucureşti, Ambasada Portugaliei la Bucureşti/ Camões, I.P., Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Bucureşti, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

* * *

Una dintre noutăţile ediţiei 2016: „Platforma de dialog pentru profesioniştii din lumea cărţii”, proiect care va demara cu o primă întâlnire între traducători literari şi editori.

Organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu „Carte peste Carte” strâng cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi.

Asadar, pe 9 septembrie, începând cu ora 19.00, iubitorii de literatură din Bucureşti sunt invitaţi să pornească în căutarea poveştilor, în zona centrală a capitalei.

Foto: Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.