Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti – ediţie aniversară
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-literaturii-europene-la-bucuresti-editie-aniversara/

Pe 9 septembrie, între orele 9.00 şi 23.00, va avea loc cea de a V-a ediţie a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, un eveniment al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC), care se desfăşoară anual în mai mult de 70 de oraşe din toată lumea.

Un articol de Petre Ivan|24 august 2016

Evenimentul cuprinde lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii şi proiecţii, în zona centrală a capitalei, cuprinsă între str. Pictor Arthur Verona, Piaţa Lahovary şi strada Vasile Lascăr.

În centrul acestei nopţi, vor sta 12 autori din Austria, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Ungaria şi România. Operele acestora vor fi prezentate publicului bucureştean în forme diverse, precum: lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii sau proiecţii.

Şi, pentru că în 2016 este o ediţie aniversară, Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti se va încheia cu un after-party la Piua Book Bar.

„Platforma de dialog pentru profesioniştii din lumea cărţii” este una din noutăţile ediţiei 2016, proiect care va demara cu o primă întâlnire între traducători literari şi editori, moderată de Simona Sora.

Participă: Dinu Flămând, Peter Srager, Bogdan Ghiu, Dana Verescu, Vlad Russo, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lidia Bodea, Laura Albulescu.

La această ediţie, organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu „Carte peste Carte” vor strânge cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi. I

lustratia afişului din acest an este semnata de João Fazenda, artist portughez, proaspăt premiat cu Premiul Naţional pentru Ilustraţie, în Portugalia.

Din 2012, în fiecare an, locuitorii capitalei au putut participa la evenimente dedicate literaturii europene, organizate de clusterul EUNIC, cu sprijinul a numeroase personalităţi din lumea artistică – cu precădere actori, muzicieni, critici şi jurnalişti.noaptea

De fiecare dată, organizatorii au urmărit promovarea celor mai recente traduceri în limba română a scriitorilor de ultimă oră din ţările pe care aceştia le reprezintă în România. Nu în ultimul rând, cunoaşterea unor locuri speciale din Bucureşti a fost o condiţie de bază a acestui proiect.

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti este un proiect al clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), sprijinit de Reprezentanţa Comisiei Europene şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez din Bucureşti, Ambasada Portugaliei la Bucureşti/ Camões, I.P., Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Bucureşti, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

* * *

Una dintre noutăţile ediţiei 2016: „Platforma de dialog pentru profesioniştii din lumea cărţii”, proiect care va demara cu o primă întâlnire între traducători literari şi editori.

Organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu „Carte peste Carte” strâng cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi.

Asadar, pe 9 septembrie, începând cu ora 19.00, iubitorii de literatură din Bucureşti sunt invitaţi să pornească în căutarea poveştilor, în zona centrală a capitalei.

Foto: Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti – facebook

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn. 

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.