Noaptea Lungă a Filmelor Scurte. Instalație foto-video, muzică și jocuri: cum te pregătești de maraton
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-lunga-a-filmelor-scurte-instalatie-foto-video-muzica-si-jocuri-cum-te-pregatesti-de-maraton/

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de poveşti din 15 colţuri ale lumii. În Bucureşti maratonul va aduce la viaţă Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spaţiu cinematografic neconvenţional, cu 10.000 de metri pătraţi dedicaţi filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecţiile încep la ora 21.00.

Un articol de Liliana Matei|2 iulie 2016

Înainte de începerea proiecțiilor dar și în pauzele dintre filme, spectatorii vor putea explora instația foto-video ”Night Time in Bucharest”, un mix digital între fotografiile realizate de Adi Tudose și o selecție de scurtmetraje românești ce au ca subiect comun Bucureștiul pe timp de noapte. Partea foto a instalației Night Time in Bucharest surprinde pulsul Bucureștiului văzut noaptea, cu oamenii și locurile emblematice. Un București nocturn, enigmatic și fermecător. Partea video, reprezentată printr-o selecție de filme scurte în care este reînterpretat spațiul bucureștean pe timp de noapte, va fi descoperită la căști, într-un silent cinema.  

La miez de noapte, spiritele cinefile vor fi antrenate de artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), printr-un show inspirat de subiectele filmelor din program. DOC pune scurtmetrajele pe rime și dă viață poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America, până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop. Mai multe detalii.

Să stai la filme o noapte întreagă nu e o misiune ușoară, așa că în cadrul Pavilionului cu filme publicul va putea descoperi și câteva locuri de joacă realizate împreună cu Piscina Urbană și Taraba de Jocuri. Pe parcursul nopții, spectatorii pot plonja într-o mare piscină cu bile gonflabile sau își pot pune imaginația la încercare cu jocuri de societate.

La Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediția 8, spectatorii vor avea rolul juriului și responsabilitatea de a vota cel mai bun film al nopții, care va fi răsplătit cu un premiu de 1.500 Euro în cadrul competiției ”ShortsUP Audience Award”. Spectatorii vor putea vota scurtmetrajele pe www.shortsup.ro/competitie, pe parcursul maratonul sau cu 24 de ore după terminarea evenimentului.

Deși proiecțiile se vor ține la interior, sub cupola Pavilionul Central Romexpo, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va avea și un food-court exterior cu băuturi și bucătării urbane, între care Burger Van, Sunday BagelsSquadra Pizza, FROG, Moritz Eis Ice Cream și Frufru.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe www.shortsup.ro.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achiziționate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim în avans, la prețul de 35 de lei sau la fața locului, la prețul de 40 de lei, în limita locurilor disponibile.

Night Time In Bucharest

Maratonul Noaptea Lungă a Filmelor Scurte se va ține simultan și în Constanța, în Parcul Tăbăcărie și în Cluj, la Cinema ARTA.

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toata lumea:  ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenția publicului  în fiecare sezon, prin evenimente și zilnic, prin platforma de recomandări online www.shortsup.ro. În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost experiențe interactive și mixuri neconvenționale între film și arte conexe cinematografiei. Cel mai așteptat eveniment ShortsUP, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, va avea loc pe 2 iulie 2016.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.