Noaptea Lungă a Filmelor Scurte. Instalație foto-video, muzică și jocuri: cum te pregătești de maraton
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-lunga-a-filmelor-scurte-instalatie-foto-video-muzica-si-jocuri-cum-te-pregatesti-de-maraton/

Sâmbătă, pe 2 iulie, are loc Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul care pune pe acelasi ecran scurtmetraje premiate la Oscar, Cannes, Sundance sau Cesar, mai exact 28 de poveşti din 15 colţuri ale lumii. În Bucureşti maratonul va aduce la viaţă Pavilionul Central Romexpo, devenit astfel cel mai mare spaţiu cinematografic neconvenţional, cu 10.000 de metri pătraţi dedicaţi filmelor scurte. Accesul la eveniment se face începând cu ora 20.00 iar proiecţiile încep la ora 21.00.

Un articol de Liliana Matei|2 iulie 2016

Înainte de începerea proiecțiilor dar și în pauzele dintre filme, spectatorii vor putea explora instația foto-video ”Night Time in Bucharest”, un mix digital între fotografiile realizate de Adi Tudose și o selecție de scurtmetraje românești ce au ca subiect comun Bucureștiul pe timp de noapte. Partea foto a instalației Night Time in Bucharest surprinde pulsul Bucureștiului văzut noaptea, cu oamenii și locurile emblematice. Un București nocturn, enigmatic și fermecător. Partea video, reprezentată printr-o selecție de filme scurte în care este reînterpretat spațiul bucureștean pe timp de noapte, va fi descoperită la căști, într-un silent cinema.  

La miez de noapte, spiritele cinefile vor fi antrenate de artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), printr-un show inspirat de subiectele filmelor din program. DOC pune scurtmetrajele pe rime și dă viață poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America, până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop. Mai multe detalii.

Să stai la filme o noapte întreagă nu e o misiune ușoară, așa că în cadrul Pavilionului cu filme publicul va putea descoperi și câteva locuri de joacă realizate împreună cu Piscina Urbană și Taraba de Jocuri. Pe parcursul nopții, spectatorii pot plonja într-o mare piscină cu bile gonflabile sau își pot pune imaginația la încercare cu jocuri de societate.

La Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediția 8, spectatorii vor avea rolul juriului și responsabilitatea de a vota cel mai bun film al nopții, care va fi răsplătit cu un premiu de 1.500 Euro în cadrul competiției ”ShortsUP Audience Award”. Spectatorii vor putea vota scurtmetrajele pe www.shortsup.ro/competitie, pe parcursul maratonul sau cu 24 de ore după terminarea evenimentului.

Deși proiecțiile se vor ține la interior, sub cupola Pavilionul Central Romexpo, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va avea și un food-court exterior cu băuturi și bucătării urbane, între care Burger Van, Sunday BagelsSquadra Pizza, FROG, Moritz Eis Ice Cream și Frufru.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe www.shortsup.ro.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achiziționate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim în avans, la prețul de 35 de lei sau la fața locului, la prețul de 40 de lei, în limita locurilor disponibile.

Night Time In Bucharest

Maratonul Noaptea Lungă a Filmelor Scurte se va ține simultan și în Constanța, în Parcul Tăbăcărie și în Cluj, la Cinema ARTA.

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toata lumea:  ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenția publicului  în fiecare sezon, prin evenimente și zilnic, prin platforma de recomandări online www.shortsup.ro. În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost experiențe interactive și mixuri neconvenționale între film și arte conexe cinematografiei. Cel mai așteptat eveniment ShortsUP, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, va avea loc pe 2 iulie 2016.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.