Noaptea Muzeelor la Paris. În culisele franc-masoneriei franceze
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-muzeelor-la-paris-in-culisele-franc-masoneriei-franceze/

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obişnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieşirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire iniţiatică, mi-am spus.

Un articol de Alina Busuioc|22 mai 2017

Am luat, așadar, o broșură, am zâmbit gardianului și am așteptat ca simbolurile să-mi șoptească secretele lor. Sâmbătă seara, cupluri, grupuri de prieteni, glume mai mult sau mai puțin inspirate, eu cu nasul în vitrine.

O voce de bariton întreba: “Sunt persoane care n-au vazut templurile?”. “În templurile masonice?! Oui, s’il vous plaît!”.

Nevoia de mister și simboluri

Ghidul nostru, un franc-mason trecut de 60 de ani, cordon albastru în jurul taliei, tare de ureche și cu apetit pentru simboluri, ne-a rugat să-l urmăm în sălile unde se țin întâlnirile organizației Grand Orient de France. Numarul aderentilor se ridică, neoficial, la 50.000 de membri, si tot neoficial, Manuel Valls, fostul prim-ministru al Frantei, sau Jean Luc-Mélenchon, candidatul la prezidentiale, au trecut prin lojele acestei organizatii.

Loja, prima de acest fel din Franta, a fost fondata in 1773 si a acceptat pentru prima oară o femeie drept membru în anul 1880.În culisele franc-masoneriei franceze

Pe holurile inguste, sageti pe placute aurii ne indica unde mergem : spre templurile 10 – 17. Cutii postale, care contin indexate fise legate de principalele subiecte de discutie ale omenirii : stiinte si tehnica, dreptul la avort, suidicid asistat, libertate, lasa impresia ca suntem mai degraba in sediul unei arhive moderniste.

« Totul este aranjat cu un sens foarte precis’, ne explica masonul odata ajunsi in tempul numarul 12. O sala care poate gazdui in jurul a 30 de persoane,un pupitru impunator prezida sala, in fata sa o masa mica triunghiulara cu un compas si un echer care se incruciseaza. Microfoane moderne, in stanga un bloc de piatra brut, in dreapta un altul slefuit : drumul de la ignoranta catre iluminare, aflam.
Scaunele, fata in fata, pentru discutii deschise, pe durata carora,ne explica franc-masonul, nimeni nu poate intrerupe pe nimeni, si in care gradele simbolice, apprenti, compagnion, si maître, influenteaza si limiteaza atributiile si dreptul de exprimare.

Greu de crezut, imi spun, in cercurile in care ma invart comunicarea inseamna de multe ori cel care vorbeste mai tare.

În culisele franc-masoneriei franceze Luna și soarele, luminate de neoane, patronează semiintunericul din noi și din sală. În mijloc, ochiul cunoașterii, tentant și misterios. “Teza, antiteza, sinteza”, continua ghidul nostru, arătând spre triunghiul cu ochiul atotștiutor.

Ochiul care privește către viitor

Mișcarea, fondată în Franța, în 1773, după modelul anglo-saxon inițiat în 1717, constituise un nucleu de rezistență împotriva superstițiilor, bisericii și puterii feudale. Ce se intampla in timpurile moderne ? ‘Discutiile sunt legate de subiectele de actualitate cele mai urgente, despre viitorul omenirii’. Nimic despre pasajul celor mai influenti oameni politici ai momentului sau despre modul in care influenteaza acestia luarea deciziilor.

“Transhumanism » , mai adauga gazda ]n drum spre sala Benjamin Franklin, unul dintre celebrii initiatori ai declaratiei de independenta a Statelor Unite ale Americii. Nu este timp pentru a discuta despre inteligenta artificiala, robotica si implicatiile sale etice sau despre calculatoarele care ne vor depasi ca inteligenta in urmatoareele doua-trei decenii. Poate ca totusi cunoasterea este altundeva, imi spun, promitandu-mi sa trec mai des pe la biblioteca.
‘Cum devii franc-mason ?’, intreaba cineva din public. ‘Cel mai bine este sa stii pe cineva, dar se poate si aplicand online’, ne intretine spre iesirefranc-masonul.
La finalul serii, mi-am dat seama ca sunt unul dintre vizitatorii cu mai multe intrebari la plecare decat la venire, dar poate ca unele intalniri sunt menite sa te conduca spre urmatoarea intrebare. ‘De aici in ce directie ma indrept ?’ Imi amintesc ca metroul e la prima, pe dreapta.

Atracții atipice

Peste 50 de muzee din Paris, exceptându-le pe cele din orașele limitrofe, au fost deschise pe 20 mai până la miezul nopții. Printre cele mai inedite : Muzeul Marie Curie, Muzeul Baroului din Paris, cel dedicat aerodinamicii și spatiului și Muzeul Contrafacerilor.

Foto: În culisele franc-masoneriei franceze – Alina Busuioc

29
/08
/23

Spiritul generozității prin muzică se multiplică pe perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în locații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.

28
/08
/23

Dacă vă întrebați cum să vă distrați în ultimele zile de vacanță, am o veste bună pentru voi: BIAF Kids este locul pe care nu trebuie să-l ratați! BIAF Kids este un eveniment special unde puteti să descoperiți magia cărților, a filmelor și a teatrului, într-un cadru plin de culoare și veselie.

23
/08
/23

Anul acesta, Timișoara s-a transformat într-un tărâm plin de magie, un ținut în care cultura își expune farmecele în cele mai radiante forme ale sale. Un loc în care vibrațiile interioare aproape că sunt palpabile, iar întru-poveste este o formă de a fi. În acest context, Galatic Tick Festival, își așază pe umeri, ca un zâmbet croit în lumină, mantia fluorescentă a premierelor culturale și propune publicului o călătorie în care sufletul și mintea devin aripile cu care ființa își desfată zborul.

22
/08
/23

21.000 de festivalieri și-au dat întâlnire la Sibiu pentru a participa la un maraton de concerte memorabile susținute, pe cele 3 scene concept, de 16 trupe din România și din străinătate, și la evenimentele alternative oferite de ediția din acest an a festivalului ARTmania în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.

21
/08
/23

Dezbaterea „Dimitrie Cantemir – un prinț român în Europa Luminilor”, susținută în limba engleză, de Ștefan Lemny, fost responsabil al colecțiilor de istorie la Biblioteca Națională a Frantei, și de Anna Svenbro, șefa Bibliotecii Nordice din cadrul Bibliotecii Sainte-Geneviève din Paris, se va desfășura luni, 21 august 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm.

21
/08
/23

În prima parte a anului s-a derulat un proiect foarte sensibil, al cărui scop a fost creșterea stării de bine, atât fizică, cât și emoțională, și a ancorării în corp și în comunitate – ParkinsOn Dance, un prim demers ce și-a propus să vină în sprijinul pacienților diagnosticați cu boala Parkinson din România.

18
/08
/23

Actorul american Armand Assante, cunoscut și aclamat la nivel mondial pentru rolurile sale din filme precum Gotti, The Odyssey sau American Gangster, vine la Buzău, ca invitat de onoare al Buzău International Arts Festival. Publicul BIAF va avea parte de o întâlnire memorabilă cu actorul ce a cucerit inimile a milioane de cinefili: pe data de 10 septembrie, ora 21.00, în spațiul dedicat din Piața Dacia, actorul va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?