Noaptea Tuberozelor, eveniment- spectacol în inima Transilvaniei.
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-tuberozelor-eveniment-spectacol-in-inima-transilvaniei/

Sâmbătă, 6 august va avea loc prima ediţie a evenimentului Noaptea Tuberozelor, o seară plină de culoare locală, muzică, poezie şi parfum de tuberoze, într-unul dintre cele mai pitoreşti locuri din inima Transilvaniei.

Un articol de Petre Ivan|5 august 2016

Evenimentul își așteaptă participanții începând cu ora 18.00, în curtea bisericii fortificate din comuna Hoghilag, județul Sibiu, regiune cunoscută pentru plantațiile de flori, aduse în România prima oară de către comunitățile săsești. Noaptea Tuberozelor este un eveniment – spectacol în inima Transilvaniei.

Tururi ghidate prin grădinile localnicilor, ateliere creative și de gătit cu flori, experiențe muzicale și activități pentru copii, degustări de vin, standuri artizanale și produse tradiționale, acestea sunt doar câteva dintre atracțiile pregătite de organizatori.

Plantațiile de tuberoze pot fi vizionate în cadrul unui tur ghidat cu începere de la ora 19.00. Concomitent, au loc ateliere creative la care participanții se pot înscrie, precum: Atelierul de Gătit cu Flori (susținut de Fata care Gătește cu Flori); Atelierul de Scriere Creativă: Omul care a iubit tuberozele; Atelierul de Sunete cu instrumente din lemn și metal, adunate din toate colțurile lumii (susținut de Adela Vîrgolici, fondatoarea Atelierului de Miracole); dar și activități pentru copii.

În plus, cei care vor să se bucure de savoarea locală pot degusta produse bio, renumite vinuri din zonă și își pot achiziționa obiecte artizanale manufacturate de localnici.Noaptea Tuberozelor

Fanfara Blasskapelle Neppendorf, continuatoarea tradițiilor etnice germane, pe care le promovează și le menține vii în cadrul comunității sibiene, ne va purta pe meleaguri săsești. Lor li se va alătura Luminița Dejan și alți artiști locali.

Spre finalul serii, cântăreața de origine americană, Rachel Ries, va încununa seara prin acorduri boeme de chitară.

Hoghilag, tărâmul tuberozelor

Originară de pe meleagurile însorite ale Mexicului, tuberoza sau chiparoasa a fost adusă și cultivată pentru prima dată în România de către sași, care au început să le cultive în Hoghilag sau Halvelagen. După plecarea sașilor, locuitorii zonei au continuat tradiția cultivării chiparoaselor.

Planta face o floare odată la trei ani, iar toți cultivatorii au pe plantațiile lor trei generații de plante. Bulbii se scot și se plantează anual. Dintr-un bulb pot ieși trei sau cinci flori, dar numai una este de calitate superioară.

Tuberoza a început să se cultive abia în secolul al XVI-lea, mai ales pentru parfumul său seducător. Simbol al senzualității, esența sa se regăsește astăzi în parfumuri celebre, fiind una dintre cele mai apreciate și mai prețioase  esențe utilizate în industria cosmetică.

Tuberoza este una dintre puținele materiale folosite în parfumerie care se poate tratata prin tehnica enflorage-ului, întrucât deține calitatea de a produce ulei chiar și la trei zile după ce a fost culeasă. Florile trebuie  tratate, când sunt încă în stadiul de boboc. Atunci cântăresc greutatea lor în aur, întrucât pentru 200 de grame de esență sunt necesare 1200 de kilograme de boboci. Tuberozele răspândesc unul dintre cele mai senzuale parfumuri din lume. Floarea ce poartă în engleză numele de <<sweetheart, ilicit lovers, newlyweds>> răspandește o aroma seducătoare! – Roja Dove, parfumier britanic

Noaptea Tuberozelor“În afară de parfumerie, uleiul esențial extras din tuberoză se folosește și în industria cosmetică pentru proprietățile antifungice, antimicrobiene și reparatoare. Crema cu esență de tuberoză, uleiul de masaj sau de baie au proprietăți minunate pentru pielea noastră. Uleiul din tuberoze este folosit și în aromoterapie pentru a trata anumite probleme cum ar fi stări depresive, anxietate, nervozitate“, adaugă Dana Sota, consultant de beauty, autoarea site-ului danasota.com.

Evenimentul  Noaptea Tuberozelor își propune să amplifice potențialul turistic al zonei și să aducă în atenția publicului comunitatea cultivatorilor de tuberoze din România, o comunitate care, generație după generație, a dus mai departe această vechea tradiție săsească.

Noaptea Tuberozelor are loc sâmbată, 6 august, începând cu ora 18.00, în curtea Bisericii Evanghelice din comuna Hoghilag, județul Sibiu.

Regiunea are oferte variate și pentru iubitorii de cultură și istorie, dar și pentru cei dornici de activități în aer liber, precum echitație și drumeții. Comuna Hoghilag se află la doar 16 kilometri de Sighișoara, unul dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, inclus în lista siturilor UNESCO.

Noaptea Tuberozelor este un eveniment organizat de Primăria din Hoghilag și este susținut de: Florăria Iris, Atelierul de Miracole, Fata care Gătește cu Flori, danasota.com  și Rumor Production.

Foto: Noaptea Tuberozelor – facebook.com/events/882459248525154/

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.