Noi oportunități pentru câștigătorii Concursului Internațional George Enescu 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/noi-oportunit%c4%83%c8%9bi-pentru-c%c3%a2%c8%99tig%c4%83torii-concursului-interna%c8%9bional-george-enescu-2020/

Câştigătorii Concursului Internaţional George Enescu 2020 de la secţiunile vioară, violoncel şi pian vor beneficia de un premiu special, nou introdus în pachetul competiţiei: un concert împreună cu Orchestra Filarmonică Bohuslav Martinů în noiembrie 2020, la Musikverein Golden Hall din Viena.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2020

Cei trei laureați ai Concursului Enescu vor interpreta Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven, în contextul marcării la nivel mondial a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor.

Premiul este oferit de IMK Society for the Promotion of Music and Culture din Viena, o organizație care lucrează cu muzicieni precum Maxim Vengerov sau Mischa Maisky și derulează proiecte în colaborare cu celebrele case de discuri Sony, Decca și Deutsche Gramophon.

„Acest concert cu Orchestra Filarmonică Bohuslav Martinů va oferi o vizibilitate excepțională celor trei câștigători ai Concursului Enescu din acest an și reconfirmă miza complexă pe care competiția noastră o pune în joc pentru tinerii artiști. Pe lângă premiile în bani, Concursul Enescu este o platformă de promovare a tinerelor talente la nivel mondial”, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Enescu.

Concurenții se pot înscrie în concurs până la data de 1 mai 2020. Înscrierea se face pe www.festivalenescu.ro, în funcție de categoria de concurs: vioară, violoncel, pian, compoziție.

Organizatorii continuă pregătirile pentru competiție, în speranța că în septembrie 2020, când este programat, situația va fi suficient de stabilă, atât în România, cât și la nivel global, încât să permită organizarea competiției. De asemenea, toți membrii juriului și-au reconfirmat participarea la Concurs. În funcție de evoluția situației, organizatorii vor stabili dacă sunt necesare modificări operative legate de gestionarea evenimentului. În caz de forță majoră, organizatorii vor returna integral taxa de înscriere tuturor celor înscriși (inclusiv celor care nu au trecut de etapa de preselecție).

Ce alte beneficii mai aduce câștigarea Concursului Enescu?

Câștigătorii premiilor I de la Concursul Enescu 2020 sunt invitați în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, ediția 2021, unde vor concerta alături de mari orchestre ale lumii (Orchestra of the Americas, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin ș.a.). O serie de premii noi au fost introduse, atât în bani (valoarea totală a acestora depășind 100.000 Euro), cât și, cel mai important, în oportunități de promovare internațională și de susținere a carierei celor mai talentați dintre candidați.

Concursul George Enescu funcționează ca o platformă internațională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii și de promovare a compozițiilor marelui muzician român în rândul noii generații de artiști din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România. Ediția din acest an este programată să aibă loc între 29 august și 20 septembrie 2020. Concursul are patru secțiuni – vioară, violoncel, pian și compoziție – iar standardele internaționale după care este organizat îl poziționează în vârful ierarhiei evenimentelor de gen desfășurate în peisajul muzicii clasice din România. Ediția din acest an are programate 19 concerte și recitaluri deschise publicului larg.

18
/06
/15

Străzile orașului vor fi inundate de sunete și culori în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piața Mică și Piața Mare, dar și la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în fața publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene și muzică indiană.

18
/06
/15

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

16
/06
/15

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

15
/06
/15

 Salonul de carte Bookfest Estival, Biblioteca Deschisă a British Council și Zilele Porților Deschise la Facultatea de Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj sunt proiectele culturale complementare muzicii propuse pentru cea de-a treia ediție Jazz in the Park, care se va desfășura în perioada 29 iunie – 5 iulie la Cluj-Napoca.

15
/06
/15

VLADIMIR LUNGU, dirijor şi director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RĂZVAN SUMA, recent aplaudat în cea de-a II-a ediţie a turneului său naţional „Vă place tango?” şi un „trio” de mari compozitori – MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI – compun împreună „afişul” concertului desfăşurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie (19.00), eveniment ce punctează închiderea stagiunii ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

13
/06
/15

 Bucharest Music Film Festival va sărbători anul acesta cea de-a X-a ediţie, aducând, în perioada 19 - 28 iunie, în Piaţa "George Enescu" din Bucureşti, concerte live susţinute de artişti precum Virgil Ianţu şi Bucharest Jazz Orchestra, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Nico şi Pasărea Rock.

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.