Noi propuneri de audiții estivale
https://www.ziarulmetropolis.ro/noi-propuneri-de-auditii-estivale/

Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, aşteaptă să fie descoperite şi de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează şi muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitaţi în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagonişti chiar anul acesta.

Un articol de Cristina Comandașu|14 august 2015

Andris Nelsons

Andris Nelsons este dirijorul care va conduce cele ultimele două concerte din Festivalul Enescu 2015. Un dirijor leton de doar 36 ani, cu o carieră aproape neverosimilă până la această vârstă: lansat în linia întâi a vieții internaționale de concert la 28 ani, el este din 2013 directorul muzical al Orchestrei Simfonice de Boston, care i-a prelungit recent contractul până în stagiunea 2021-2022.

La București, Nelsons va conduce Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, considerată la un moment dat drept cea mai bună orchestră a lumii – încă un semn referitor la statura impresionantă profesional a acestui dirijor.

În 31 iulie 2015, a fost lansat primul disc din seria celor cinci proiectate să apară până în 2017 la casa Deutsche Grammophon, sub semnătura lui Andris Nelsons și a Orchestrei Simfonice din Boston. Seria se intitulează “Șostakovici în umbra lui Stalin” și în cadrul ei au fost incluse lucrări scrise de Șostakovici între anii 1936 și 1953, adică în intervalul cuprins între data primei repudieri a lui Șostakovici de către regimul stalinist (au fost două repudieri) și anul morții lui Stalin.

Pe acest prim disc din serie figurează lucrări scrise în momente cheie: un extras din opera “Lady Macbeth din Mțensk” care după ce a fost urmărită de Stalin pe scena operei din Moscova, a condus la denunțarea publică a lui Șostakovici în ziarul “Pravda” (1936), și Simfonia a X-a, scrisă în 1953 despre care însuși Șostakovici se pare a mărturisit că vorbește despre Stalin și perioada stalinistă.

Dincolo de poveștile legate de cele două lucrări de pe disc, oarecum neverosimile pentru cei care nu au cunoscut ororile regimului comunist, acest disc este un prilej de a asculta o muzică mai rar abordată, de o expresivitate aparte, zguduitoare, într-o interpretare de mare clasă, cu atât mai plină de emoție cu cât înregistrările au fost realizate în timpul unor concerte live, nu în atmosfera septică a unui studio de înregistrări.
Discul Șostakovici semnat de Andris Nelsons și Orchestra Simfonică din Boston poate fi ascultat în 24 august, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

Daniel Barenboim și Gustavo Dudamel

În 10 septembrie va apărea în România al treilea disc din colecția cu dichis a “Dilemei vechi” având ca temă tinerii celebri din Festivalul Enescu: înregistrări semnate de dirijorul Andris Nelsons alături de pianistul Daniel Barenboim.

Daniel Barenboim, unul dintre cei mai iubiți dintre oaspeții festivalului Enescu, a încurajat mereu tinerii (și nu mă gândesc doar la Academia Barenboim-Said de la Berlin sau la orchestra “West Eastern Divan”), ci la faptul concret de a evolua în compania unor tineri muzicieni.

S-a întâmplat și în 2 septembrie 2014, când Daniel Barenboim a deschis Festivalul de muzică de la Berlin alături de venezueleanul Gustavo Dudamel, vedeta de 34 ani, cu o expunere la nivel global grație concertelor sale electrizante. Daniel Barenboim la pian și Staatskapelle Berlin, sub conducerea lui Gustavo Dudamel, au interpretat atunci cele două concerte pentru pian și orchestră de Brahms, un adevărat act de curaj pentru

Daniel Barenboim care avea totuși 71 ani, știut fiind că marii pianiști abia se încumetă să cânte un singur concert de Brahms într-o seară, atât de dificilă este partitura.
Acea seară a rămas memorabilă însă în amintirile celor care au fost în 2 septembrie 2014 la Berlin sau care au ascultat la radio acel concert: întâlnirea dintre un mare pianist al timpurilor noastre și concepția proaspătă și plină de energie a dirijorului venezuelean a fost de bun augur. O asemenea amintire merita păstrată, așa că în 7 august 2015, Deutsche Grammophon a lansat un dublu CD pe care se regăsește acest concert.

Carte blanche pentru Martha Argerich

În 19 aprilie 2014, Daniel Barenboim apărea tot la Berlin în compania prietenei sale de o viață, pianista Martha Argerich, și ea, o adevărată legendă.

Ca și Daniel Barenboim, și Martha Argerich a fost de mai multe ori la București, invitată a Festivalului Enescu, iar concertele sale au strâns atât de mulți oameni, că sălile de concert de la Ateneu și Sala Palatului s-au dovedit complet neîncăpătoare.
Martha Argerich alege întotdeauna să facă totul în felul său: de la cum se îmbracă, la cum cântă și cum gândește. Organizatorii festivalului de la Verbier – Elveția, unul dintre cele mai importante festivaluri de vară europene, au speculat aceste trăsături de personalitate ale Marthei Argerich, oferindu-i în 2007 o ‘carte blanche’, adică mână liberă în a realiza un concert exact așa cum dorește, fără nicio constrângere referitoare la partenerii de scenă și repertoriul abordat.

Martha Argerich i-a invitat pe câțiva dintre prietenii săi: pianiștii Lang Lang și Gabriela Montero, violoniștii Julian Rachlin și Renaud Capucon, violoncelistul Mischa Maisky, violistul Yuri Bashmet, iar rezultatul a fost un concert cameral de aproape 2 ore și jumătate, absolut memorabil. Acest concert cameral din 27 iulie 2007 este acum disponibil pe albumul “Martha Argerich – Carte blanche” apărut în 10 iulie 2015, primul dintr-o serie de două albume pe an pe care casa Deutsche Grammophon urmează să o editeze împreună cu Festivalul de Verbier în viitor.

Selecțiuni de pe acest album pot fi ascultate luni, 17 august, de la ora 19.00, la Radio România Muzical: mai precis, acele lucrări interpretate la patru mâini de Martha Argerich și Lang Lang (o întâlnire absolut special între doi muzicieni speciali, vârfuri ale generației lor), dar și Suita “Scene de copii” de Schumann cu Martha Argerich (în categoria rarităților, pentru că în ultimii ani Martha Argerich a evitat să mai abordeze repertoriul pentru pian solo, preferând concertele și muzica de cameră pentru ansambluri cu pian), dar și o înregistrare cu Martha Argerich și Gabriela Montero la două piane și o improvizație realizată de Gabriela Montero pe o temă dată ad hoc din public, adică “Happy birthday to you” (Gabriela Montero este de altfel recunoscută drept una dintre puținele pianiste din muzica clasică capabile să improvizeze oricând).
New seasons cu Gidon Kremer

La începutul verii, pe 1 iunie 2015, s-a lansat și noul album semnat de violonistul Gidon Kremer și ansamblul său “Kremerata Baltica”, “New seasons”, cuprinzând lucrări de Philip Glass, Arvo Part, Shigeru Umebayashi și Giya Kancheli. Muzică contemporană, adică, cu cap de afiș Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră de Philip Glass, intitulat “Cele patru anotimpuri americane”, evident, prin analogie cu celebrele “Anotimpuri” vivaldiene.

Gidon Kremer și Kremerata Baltica (și ei, vechi oaspeți ai festivalului Enescu și autori ai unui superb disc Enescu) sunt recunoscuți pentru implicarea lor în promovarea muzicii clasice contemporane; este adevărat, și repertoriul pe care-l aleg face parte din categoria lucrărilor care vorbesc mai curând despre speranță și nu despre distrugere, disoluție și depresie. Este de altfel și ceea ce afirmă Gidon Kremer în materialul video care a însoțit lansarea acestui disc special; da, ascultând Concertul nr.2 de Philip Glass, o lucrare scrisă în anul 2009, cred că poți să deveni optimist, ceea ce cred că este totuși o performanță, în lumea în care trăim.


Discul “New seasons” poate fi reascultat oricând pe site-ul campaniei Radio România Muzical “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”.

Toate albumele prezentate sunt disponibile și în România, în magazinele de specialitate sau pe www.getmusic.ro.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Prima ediție a Bucharest Opera Festival ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 24 iunie și 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.

16
/06
/22

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariția pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagoniști pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu și Robert Creimerman

14
/06
/22

Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.

12
/06
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie și este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.