Noi spectacole la Teatrul Național București
https://www.ziarulmetropolis.ro/noi-spectacole-la-teatrul-national-bucuresti/

Spectacole regizate de Petrică Ionescu, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Felix Alexa şi Vlad Massaci vor intra în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), în perioada următoare, după cum a anunţat Ilinca Tomoroveanu, miercuri, la o conferinţă de presă.

Un articol de Liliana Matei|2 Mai 2015

La conferinţa de presă au participat, printre alţii, Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al TNB, şi Adriana Popescu, director strategii culturale şi comunicare al TNB, anunță Mediafax..

Ion Caramitru a precizat, la conferinţa de presă, că lucrările pentru reconstrucţia Teatrului Naţional din Bucureşti, care au fost finalizate odată cu reinaugurarea Sălii Mari, au fost necesare pentru că exista pericolul de prăbuşire la un cutrem de 6,5 grade pe scara Richter, acest lucru stabilindu-se în urma a două expertize.

“Merita România un teatru naţional bine pus la punct, rezistent la cutremure şi aspectuos”, a declarat Ion Caramitru, la conferinţa de presă.

Acesta a mai spus că TNB are, în prezent, patru săli, ceea ce înseamnă că întreţine patru teatre într-unul.

“Mai vreau să dărâm un mit. Cei care sunt chemaţi la Teatrul Naţional cred că vin la teatrul cu cei mai mulţi bani pe care îi are vreun teatru din ţară. Este total inexact. Teatrul Naţional nu are cei mulţi bani, am putea spune cei mai puţini, pentru producţiile artistice, dat fiind că are patru săli la ora asta în care trebuie să joace seară de seară, deci noi întreţinem patru teatre într-unul – să zic aşa. Teatrele, în general, au două săli, dintre care una principală şi un studio. (…) Aici (la TNB, n.r.), trebuie împărţim bugetul mic pe
care îl avem pentru producţie pe patru săli. Atunci (…) avem trei tipuri de producţii: mici, mijlocii şi mari, în funcţie de anvergura sălii”, a mai spus Ion Caramitru.

La conferinţa de presă, Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al TNB, a prezentat spectacolele care urmează să fie montate la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Astfel, în Sala Mare va fi montat spectacolul “Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, în regia lui Petrică Ionescu şi scenografia lui Helmut Stürmer. În luna mai, se vor face audiţii pentru acest spectacol, iar, în septembrie, vor începe repetiţiile.

De asemenea, în prezent se joacă “Înşir’te mărgărite”, de Victor Eftimiu, în regia lui Dan Puric şi scenografia Doinei Levintza, şi vor fi readuse la Sala Mare spectacolele din repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti “Vizita bătrânei doamne”, “Toţi fiii mei”, “Revizorul”, “Dineu cu proşti” şi “Furtuna”.

La Sala Studio va fi pus în scenă spectacolul “Recviem”, de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Dabija şi scenografia Cristinei Milea, ale cărui repetiţii vor începe în toamnă, iar reprezentanţii TNB mai au în plan încă un proiect, însă nu este nimic concretizat, în
prezent. În Sala Studio, se va relua spectacolul “Năpasta”, iar repertoriul curent este format din “Sinucigaşul”, “Idolul şi Ion Anapoda”, “Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, “Bârfe, zvonuri şi minciuni”, “Hoţi” şi “Molto Gran’ Impressione”.

Ilinca Tomoroveanu a mai spus că la Sala Pictura se vor montaspectacolele “Între noi totul e bine”, de Dorota Maslowska, în regia lui Radu Afrim şi scenografia Irinei Moscu, pentru care se repetă în prezent, şi “O întâmplare ciudată”, de Mark Hadden, în regia lui Bobi Pricop şi scenografia lui Adrian Damian. De asemenea, se va relua spectacolul “Avalanşa”, iar repertoriul curent este format din “Micul Infern”, “Allegro, ma non tropo”, “Omul care a văzut moartea”, “Fata din curcubeu” şi “Cinci femei de tranziţie”.

Totodată, la Sala Atelier vor fi puse în scenă spectacolele “Terorism”, de Vladimir şi Oleg Presniakov, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac, care va avea în cel mai scurt timp premiera, şi “Lut”, de Marijke Schermer, în regia lui Vlad Massaci şi scenografia Andu Dumitrescu, care va intra în repetiţii în toamnă. Repertoriul curent al Sălii Atelier este format din “20 de ani în Siberia”, “Tectonica sentimentelor”, “Anonimul veneţian”, “Nebun din dragoste” şi “Omul cu mârţoaga”.

În Sala Media se joacă, în prezent, “Carte de vizită”, dar şi spectacolele Teatrului Naţional pentru Copii.

Proiectele care se vor derula în perioada următoare la Teatrul Naţional din Bucureşti sunt “Conferinţele TNB”, la Sala Atelier, o dată la două săptămâni, proiectul “9G la TNB”, la Sala Mică, şi “Mari actori”, în colaborare cu Fundaţia “Geo Barton”, la Sala Media, o dată pe lună.

17
/10
/19

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

16
/10
/19

„Turandot“ de Puccini continuă să fie unul dintre cele mai mari succese de operă ale regizorului Andrei Şerban. Montat iniţial pentru Los Angeles Olympic Arts Festival, „Turandot“ a avut premiera în 1984 la Royal Opera şi Covent Garden, cu o distribuţie excepţională.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

15
/10
/19

Actriţa Tamara Buciuceanu a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani. Marţi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, declara despre Tamara Buciuceanu: "Este într-o stare gravă la Terapie Intensivă. Nu a părăsit niciun moment Secţia de Terapie Intensivă. Este intubată şi ventilată mecanic, în stare critică".

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

Page 1 of 83312345...102030...Last »