Noi spectacole la Teatrul Național București
https://www.ziarulmetropolis.ro/noi-spectacole-la-teatrul-national-bucuresti/

Spectacole regizate de Petrică Ionescu, Alexandru Dabija, Radu Afrim, Felix Alexa şi Vlad Massaci vor intra în repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), în perioada următoare, după cum a anunţat Ilinca Tomoroveanu, miercuri, la o conferinţă de presă.

Un articol de Liliana Matei|2 mai 2015

La conferinţa de presă au participat, printre alţii, Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al TNB, şi Adriana Popescu, director strategii culturale şi comunicare al TNB, anunță Mediafax..

Ion Caramitru a precizat, la conferinţa de presă, că lucrările pentru reconstrucţia Teatrului Naţional din Bucureşti, care au fost finalizate odată cu reinaugurarea Sălii Mari, au fost necesare pentru că exista pericolul de prăbuşire la un cutrem de 6,5 grade pe scara Richter, acest lucru stabilindu-se în urma a două expertize.

„Merita România un teatru naţional bine pus la punct, rezistent la cutremure şi aspectuos”, a declarat Ion Caramitru, la conferinţa de presă.

Acesta a mai spus că TNB are, în prezent, patru săli, ceea ce înseamnă că întreţine patru teatre într-unul.

„Mai vreau să dărâm un mit. Cei care sunt chemaţi la Teatrul Naţional cred că vin la teatrul cu cei mai mulţi bani pe care îi are vreun teatru din ţară. Este total inexact. Teatrul Naţional nu are cei mulţi bani, am putea spune cei mai puţini, pentru producţiile artistice, dat fiind că are patru săli la ora asta în care trebuie să joace seară de seară, deci noi întreţinem patru teatre într-unul – să zic aşa. Teatrele, în general, au două săli, dintre care una principală şi un studio. (…) Aici (la TNB, n.r.), trebuie împărţim bugetul mic pe
care îl avem pentru producţie pe patru săli. Atunci (…) avem trei tipuri de producţii: mici, mijlocii şi mari, în funcţie de anvergura sălii”, a mai spus Ion Caramitru.

La conferinţa de presă, Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al TNB, a prezentat spectacolele care urmează să fie montate la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Astfel, în Sala Mare va fi montat spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, în regia lui Petrică Ionescu şi scenografia lui Helmut Stürmer. În luna mai, se vor face audiţii pentru acest spectacol, iar, în septembrie, vor începe repetiţiile.

De asemenea, în prezent se joacă „Înşir’te mărgărite”, de Victor Eftimiu, în regia lui Dan Puric şi scenografia Doinei Levintza, şi vor fi readuse la Sala Mare spectacolele din repertoriul Teatrului Naţional din Bucureşti „Vizita bătrânei doamne”, „Toţi fiii mei”, „Revizorul”, „Dineu cu proşti” şi „Furtuna”.

La Sala Studio va fi pus în scenă spectacolul „Recviem”, de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Dabija şi scenografia Cristinei Milea, ale cărui repetiţii vor începe în toamnă, iar reprezentanţii TNB mai au în plan încă un proiect, însă nu este nimic concretizat, în
prezent. În Sala Studio, se va relua spectacolul „Năpasta”, iar repertoriul curent este format din „Sinucigaşul”, „Idolul şi Ion Anapoda”, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, „Bârfe, zvonuri şi minciuni”, „Hoţi” şi „Molto Gran’ Impressione”.

Ilinca Tomoroveanu a mai spus că la Sala Pictura se vor montaspectacolele „Între noi totul e bine”, de Dorota Maslowska, în regia lui Radu Afrim şi scenografia Irinei Moscu, pentru care se repetă în prezent, şi „O întâmplare ciudată”, de Mark Hadden, în regia lui Bobi Pricop şi scenografia lui Adrian Damian. De asemenea, se va relua spectacolul „Avalanşa”, iar repertoriul curent este format din „Micul Infern”, „Allegro, ma non tropo”, „Omul care a văzut moartea”, „Fata din curcubeu” şi „Cinci femei de tranziţie”.

Totodată, la Sala Atelier vor fi puse în scenă spectacolele „Terorism”, de Vladimir şi Oleg Presniakov, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac, care va avea în cel mai scurt timp premiera, şi „Lut”, de Marijke Schermer, în regia lui Vlad Massaci şi scenografia Andu Dumitrescu, care va intra în repetiţii în toamnă. Repertoriul curent al Sălii Atelier este format din „20 de ani în Siberia”, „Tectonica sentimentelor”, „Anonimul veneţian”, „Nebun din dragoste” şi „Omul cu mârţoaga”.

În Sala Media se joacă, în prezent, „Carte de vizită”, dar şi spectacolele Teatrului Naţional pentru Copii.

Proiectele care se vor derula în perioada următoare la Teatrul Naţional din Bucureşti sunt „Conferinţele TNB”, la Sala Atelier, o dată la două săptămâni, proiectul „9G la TNB”, la Sala Mică, şi „Mari actori”, în colaborare cu Fundaţia „Geo Barton”, la Sala Media, o dată pe lună.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.