Noile producții TNRS, programate la început de an
https://www.ziarulmetropolis.ro/noile-produc%c8%9bii-tnrs-programate-la-%c3%aenceput-de-an/

Lunile ianuarie şi februarie aduc pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu noile producţii din repertoriu. De asemenea, în această perioadă, teatrul va fi vizitat şi de juriul de nominalizări UNITER, care participă la reprezentaţii în vederea selecţiei pentru cele 11 categorii de premii care se vor acorda şi în acest an în cadrul Galei UNITER. În această perioadă, în programul TNRS sunt cuprinse spectacolele care au avut premiera în anul 2017, atât la Secţia Română cât şi la Secţia Germană.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2018

Astfel, „De veghe la Taj Mahal”, un spectacol ce conține elemente istorice și de legendă, care atinge teme generoase și actuale precum prietenia, scopul artei, al progresului uman, dar și teme sociale, se joacă în 12 ianuarie și 9 februarie, de la orele 19:00, la TNRS. Producția regizată de Radu-Alexandru Nica, cu actorii Cătălin Pătru și Florin Coșuleț, pune în valoare legenda și istoria celebrului mausoleu, prin textul lui Rajiv Joseph și scenografia semnată de Mihai Păcurar, ce îmbină Agra anului 1648 cu actualitatea și inovația.

„Emigranții”, după textul scriitorului polonez Sławomir Mrożek, aduce în atenția publicului tragicul existenței umane, atât din perspectiva unui pseudo-intelectual exilat politic, cât și din perspectiva unui muncitor pe șantier. Spectacolul, în regia lui Dan Glasu, a fost realizat la inițiativa celor doi actori din distribuție, Alexandru Malaicu și Ioan Paraschiv, iar următoarea reprezentație este programată duminică, 14 ianuarie, de la ora 19:00, pe scena TNRS.

Realizat în cadrul proiectului Be Spectactive!, spectacolul „10”, este rezultatul colaborării dintre dramaturgul Csaba Székely, regizorul Radu-Alexandru Nica, scenograful Andu Dumitrescu, compozitorul Vlaicu Golcea și zece actori ai naționalului sibian. Proiectul original al echipei de creatori este inspirat de cele zece porunci din Vechiul Testament și prezintă zece scene într-o structură de tip puzzle ce se dezvoltă și se completează treptat într-un scenariu complex de tip polițist. Următoarea reprezentație are loc duminică, 21 ianuarie, de la ora 19:00, la TNRS.

„Woyzeck”, de Georg Büchner, este una dintre cele mai jucate piese din repertoriul teatrului german. Spectacolul tratează procesul de dezumanizare al tânărului soldat, dar explorează și tema sărăciei și a moralității umane. Piesa este bazată pe cazul real al tânărului care și-a ucis iubita din gelozie, urmând ca mai târziu să fie executat public. Spectacolul regizat de Alexa Visarion, cu Anca Cipariu și Valentin Späth în rolurile principale, se joacă în 25 ianuarie, de la ora 19:00, la TNRS, cu traducere în limba română.

Având la bază un proces de documentare prin interviuri în Germania și România, urmat de discuții și improvizații, spectacolul „Vorbiți tăcere? / Sprechen Sie Schweigen?”, de Gianina Cărbunariu, propune o cercetare teatrală a instrumentarului tăcerii prin care este protejată exploatarea forței de muncă în Europa. Realizat în cadrul proiectului HUMAN TRADE NETWORK, spectacolul naționalului sibian este o coproducție a Secției Române și a Secției Germane, care a lansat pentru actorii Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Ofelia Popii, Valentin Späth și Marius Turdeanu provocarea de a desfășura repetițiile în limba engleză, singura limbă comună tuturor participanților la proiect. O nouă reprezentație este programată în 26 ianuarie, de la ora 19:00, la TNRS.

„MAL/PRAXIS”, a treia parte a trilogiei #Câtdedepartesuntemdepeșteriledincareamieșit?, de Bogdan Georgescu este un proiect de Artă Activă dezvoltat împreună cu studenți masteranzi și profesori de arta actorului din cadrul Departamentului de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în co-producție cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Acțiunea se petrece într-un oraș de provincie, în România anului 2017 și prezintă șapte perspective în tot atâtea scene, ca un circuit prin care trece fiecare dintre actorii din distribuție. În timp ce personajele sunt preocupate de discuții banale, tipice pentru locația în care se află, în altă parte are loc un eveniment care le va modifica pentru totdeauna viața. Îi puteți vedea pe actorii Codruța Vasiu, Cristina Ragos, Ștefania Marola, Cristina Blaga, Alexandra Gavrilov, Alexandra Spătărelu și Raj-Alexandru Udrea în 27 ianuarie, de la ora 19:00, la TNRS.

La 11 ani după montarea în limba franceză a spectacolului „Scene dintr-o căsnicie”/„Szenen Einer Ehe” la Esch, regizorul Charles Muller a revenit la piesa lui Bergman, de data aceasta la varianta în limba germană, pentru o coproducție a Teatrului Municipal Esch-sur-Alzette din Luxemburg cu Secția Germană a TNRS. În distribuția spectacolului îi regăsim pe Krista Birkner de la Berliner Ensemble și Daniel Bucher, actor al naționalului sibian, care reușesc împreună să dea valoare esenței și puterii textului. Spectacolul tratează teme bine-cunoscute, situații întâmpinate în mod uzual de cuplurile căsătorite, în care spectatorii se vor regăsi cu ușurință, iar decorul realizat de Dragoș Buhagiar va impresiona prin dinamică și ingeniozitate. Următoarea reprezentație este programată pe 1 februarie, de la ora 19:00, la TNRS.

„Omul cel bun din Sîciuan”, după B. Brecht, spune povestea lui Șen De, o prostituată binecuvântată de zei în urma bunăvoinței sale de a-i găzdui o noapte. Regizat de Anca Bradu, spectacolul este o cronică incisivă a caracterului uman, care aduce în prim-plan tema binelui în raport cu sacrificiul. Pe 3 februarie, de la ora 19:00, la TNRS, puteți vedea această producție în interpretarea actorilor Diana Fufezan, Adrian Neacșu, Cătălin Pătru, Oana Marin, Florin Coșuleț, Codruța Vasiu, Iustinian Turcu, Ștefan Tunsoiu, Ali Deac, Vladimir Petre, Gabriela Pîrlițeanu, Vlad Robaș și Pali Vecsei. Decorul poartă semnătura scenografului Alin Gavrilă, iar coordonarea muzicală a fost realizată de Ovidiu Iloc.

„Rocky Horror Show”, musicalul în regia lui Cosmin Chivu, este o aventură cu costume scandaloase și glume picante – o invitație la petrecere în Galaxia Transilvania, unde totul este permis. Acțiunea se petrece într-un castel sinistru, în care un cuplu de tineri proaspăt logodiți ajunge din întâmplare, după ce mașina lor s-a stricat în miez de noapte. De ce surprize au aceștia parte la castel puteți vedea duminică, 4 februarie, la Oldies Pub.

Încă din luna decembrie, publicul a avut ocazia să participe la mai multe reprezentații ale noilor producții. În acest interval au fost programate spectacolele: „10”, regia Radu-Alexandru Nica; „Reasons to be pretty”, regia Rafael Kohn; „Omul cel bun din Sîciuan”, regia Anca Bradu; „Sărbători fericite”, regia Cristian Juncu; „Scene dintr-o căsnicie”, regia Charles Muller; „Emigranții”, regia Dan Glasu; „Avioane de hârtie”, regia Eugen Gyemant; „De veghe la Taj Mahal”, regia Radu-Alexandru Nica.

Informații complete despre spectacolele TNRS pot fi consultate pe www.tnrs.ro. Accesul publicului la spectacolele naționalului sibian se face pe baza biletelor puse în vânzare atât la Agenţia Teatrală cât şi online, prin eventim.ro. În limita locurilor disponibile, biletele se pot achiziționa și de la intrarea în sala de spectacol, cu 30 de minute înainte de începerea reprezentației. Preţul unui bilet întreg variază între 20 și 40 de lei, iar pentru cele achiziţionate online se adaugă un comision de 10%. Biletele pentru spectacolele programate în luna ianuarie sunt în vânzare, iar pentru cele din luna februarie vor putea fi achiziționate începând de săptămâna viitoare.

26
/09
/12

Scriitorii Radu Paraschivescu şi Cezar Paul Bădescu, jurnalistul Marius Constantinescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial al Polirom, au depănat „amintiri” despre Salman Rushdie, marţi seară, la lansarea din Bucureşti a celui mai recent volum al scriitorului, „Joseph Anton. Memorii”. Volumul „Joseph Anton. Memorii” a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducerea din limba […]

26
/09
/12

Guvernul turc va interzice accesul navigatorilor pe Internet din ţară la fragmente din filmul „Inocenţa musulmanilor”, care a provocat proteste masive şi mai mulţi morţi în ţările islamice, a anunţat miercuri Ministerul turc al Comunicaţiilor. „O procedură legală a fost angajată pentru a suprima conţinutul înregistrărilor video la adresele URL (…), din cauza tulburărilor provocate […]

26
/09
/12

La 26 septembrie 1898 s-a născut compozitorul George Gershwin, creatorul jazzului simfonic (m. 11 iulie 1937). 1791    – S-a născut pictorul şi graficianul Theodore Gericault (m. 26 ianuarie 1824). 1874    – Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir (tragere la semn) 1888    – S-a născut poetul […]

26
/09
/12

Turneul ‘”Duelul viorilor”, organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo, devenit deja un brand, obţinând notorietate şi admiratori de la un an la altul, a ajuns la finalul celei de-a doua ediţii, informează un comunicat al Radio România. „Iniţial, în mintea mea, Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua […]

25
/09
/12

Actorii promoţiei 1992 de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) din Bucureşti – printre care s-au aflat Ilinca Goia, Cristian Iacob, Sorin Cociş şi Silviu Geamănu – şi-au revăzut colegii şi profesorii, marţi, în sala Senatului instituţiei. Întâlnirea emoţionantă a fost prilejuită de sărbătorirea a 20 de ani de la […]

25
/09
/12

„Killing Time”, cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr., a fost selecţionat în competiţia „Free Spirit” a Festivalului de Film de la Varşovia, care se va desfăşura în perioada12-21 octombrie. O comedie „extrem de neagră” despre doi asasini plătiţi, cu viziuni teribil de diferite asupra vieţii şi a morţii, „Killing Time” […]

25
/09
/12

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria „Harry Potter” şi va fi lansat joi în Marea Britanie. Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont […]

25
/09
/12

Strauss Festival Orchestra Vienna revine, pentru al patrulea an consecutiv, în România, unde va prezenta concertul „Vienna Classic Christmas” în turneu naţional, între 7 şi 21 decembrie.   Măiestria desăvârşită a artiştilor orchestrei, al cărei nume este sinonim, pe plan internaţional, cu interpretarea autentică a muzicii vieneze, dar şi interesul deosebit manifestat de public au […]

25
/09
/12

Opt dintre cele peste 15 premiere pe care Les Films de Cannes a Bucarest le aduce între 19 şi 25 octombrie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu sunt titluri aflate în palmaresul de anul acesta al Festivalului de la Cannes, informează marţi organizatorii. Les Films de Cannes a Bucarest se va deschide pe 19 […]

25
/09
/12

Iranul a anunţat, luni, că nu va participa la competiţia pentru premiile Oscar 2013 din cauza „insultei intolerabile” ce a fost adusă musulmanilor de filmul anti-islam produs recent în Statele Unite ale Americii, informează AFP. „Anunţ în mod oficial că, din cauza intolerabilei insulte aduse marelui profet al Islamului, nu vom participa la Oscarurile din […]

25
/09
/12

Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) organizează luni, 1 octombrie, în aula Palatului Cantacuzino-Enescu, cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor UNIMIR. Potrivit unui comunicat transmis marţi de Biroul de presă UNIMIR, în cadrul galei le vor fi decernate premii de excelenţă pentru întreaga activitate dirijorilor Ludovic Bacs şi Stelian Olaru, soliştilor de operă şi […]

25
/09
/12

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2012, care se va desfăşura între 5 şi 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi „The Night of the Animated Bad Taste”, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar. Punctele de atracţie ale celei de-a şaptea ediţii a […]

25
/09
/12

La 25 septembrie 1872 a fost inaugurată Gara de Nord din Bucureşti şi s-a deschis prima linie ferată Bucureşti-Ploieşti.   1599    – S-a născut arhitectul Francesco Castelli Borromini, reprezentant al barocului italian (Biserica San Carlino alle Quattro Fontane din Roma)  (m. 1667). 1613    – S-a născut Claude Perrault, medic, arhitect şi teoretician francez, de orientare […]

25
/09
/12

O expoziţie cu titlul „Eseuri cromatice”, semnată de pictoriţa Luminiţa Gliga, va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii octombrie la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, informează instituţia gazdă. Absolventă, în 2002, a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, la clasa prof. Sorin Ilfoveanu, Luminiţa Gliga […]

24
/09
/12

Aleea Celebrităţilor a fost inaugurată, luni, pe esplanada din municipiul Târgu-Jiu, prima stea fiind dedicată sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Inaugurarea Aleii Celebrităţilor a avut loc în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a oamenilor de cultură din judeţ, dar şi în prezenţa Soranei Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care a colaborat cu sculptorul Constantin Brâncuşi pentru ridicarea Coloanei […]

24
/09
/12

Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti va organiza, în zilele de 4 şi 5 octombrie, două concerte extraordinare, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 – 1 septembrie 1964). Potrivit unui comunicat transmis luni de Institutul Cultural Român (ICR), partener al proiectului, alături de TVR, cele două […]

24
/09
/12

Institutul Cultural Român (ICR) a anunţat, luni, că urmează să înfiinţeze noi filiale ICR în patru mari oraşe din România: Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova. Decizia ICR face parte din „efortul de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesaţi din întreaga ţară”. Cele patru noi filiale ale ICR vor fi deschise […]