Nominalizări la Gala Premiilor Radio România Cultural 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/nominalizari-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural-2022/

Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă la cea de-a XXI-a ediţie, va avea loc luni, 18 aprilie 2022, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Odeon, după doi ani de absenţă cauzată de pandemia de Covid 19.

Un articol de Liliana Matei|28 martie 2022

Gala Premiilor Radio România Cultural este singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România. În cadrul ediției aniversare vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2021.

Vor fi acordate și trei premii speciale și un premiu de excelență care vor recunoaște reușite și evenimente extraordinare din perioada pandemiei.

Nominalizările la categoria PROZĂ sunt:  Vlad ZOGRAFI, pentru volumul „Supraviețuire“, Editura Humanitas, 2021; Alina NELEGA, pentru cartea „un nor în formă de cămilă”, Editura Polirom, 2021; Tudor GANEA, pentru „Cântecul păsării de plajă”, Polirom, 2021.

La categoria POEZIE: Ștefania MIHALACHE, pentru volumul „Cronica Akasha”, Editura Nemira, 2021; Simona POPESCU, pentru „Cartea plantelor și animalelor”, Editura Nemira, 2021; Miruna VLADA, pentru cartea „Prematur”, Editura Cartier, 2021.

La categoria TEATRU: Teatrul Tineretului Piatra Neamț pentru spectacolul „Va urma. Pe planeta oglindă” de Gianina Cărbunariu; Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe pentru spectacolul „Consimțământ” de Evan Placey în regia lui Radu Afrim; Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca pentru spectacolul „Romeo și Julieta” după William Shakespeare în regia lui Vidnyánszky Attila jr.

La categoria FILM au fost nominalizațe producțiile: „Întregalde”, regia Radu Muntean; „Neidentificat”, regia Bogdan George Apetri; „Otto Barbarul”, regia Ruxandra Ghițescu.

Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: Mircea Stănescu, pentru expoziţia „Meditaţie asupra măsurii”; Aurora Király, pentru expoziția „from somewhere than myself”; Mircia Dumitrescu, pentru cele patru expoziţii personale de anvergură din 2021.

La categoria ȘTIINȚĂ nominalizările sunt: Prof.univ. Răzvan Cherecheș, Directorul Departamentului de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, pentru campania de promovare a măsurilor de sănătate publică anti-COVID din România; ECOTIC BAT, pentru campaniile și proiectele educative privind colectarea selectivă si reciclarea, inclusiv a bateriilor uzate, adresate scolilor si gradinitelor; Andreea Stoica – pentru „SciKids” – Festivalul Științei și canalul de YouTube – „Profesorii Trăsniți”.

La categoria MUZICĂ: Nicu Alifantis & Zan, pentru albumul „Dimov • Leoneed is love”; Trupa Om la Lună, pentru albumul „În caz de om la lună, strigați “om la lună stânga/dreapta”; Oigăn (aka Eugen Nuțescu), pentru proiectul discografic „Antimaterie”.

La categoria EDUCAȚIE  nominalizările sunt:  Asociatia Narada – pentru proiectele care aduc tehnologia secolului 21 mai aproape de educație; Asociaţia Casa Bună – pentru modul în care sute de voluntari i-au ajutat și îi ajută anual pe copiii săraci din comunitățile rurale, orășenești și din cartierele mărginașe ale Capitalei; Consiliul Național al Elevilor – pentru activitatea intensă pe care o desfășoară în apărarea drepturilor elevilor din întreaga țară.

Din juriu au făcut parte: scriitorul, traducătorul și criticul literar Bogdan Ghiu, Andreea Chiriac Hentea- critic de film, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Matei Martin – realizator Radio România Cultural,  Anamaria Spătaru-realizator Radio România Cultural.

Accesul la Gala Radio România Cultural se va face pe bază de invitații care pot fi solicitate la numărul de telefon 021 303 1515, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00, sau la adresa de email: [email protected].

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural și va fi înregistrat și redifuzat de TVR3, coproducător al evenimentului. Detalii pe www.radioromaniacultural.ro.

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.