Nominalizată la Paris pentru premiile „Victoires de la Musique Classique”, pianista DANA CIOCÂRLIE revine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/nominalizata-la-paris-pentru-premiile-victoires-de-la-musique-classique-pianista-dana-ciocarlie-revine-in-romania/

Pianista DANA CIOCÂRLIE – unul dintre muzicienii români care se bucură de o carieră internaţională de succes – este invitată să susţină marţi, 12 martie (ora 19.00) un recital de pian pe scena Sălii Radio. 

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2019

Profesor la Școala Normală de Muzică „Alfred Cortot” din Paris și profesor de muzică de cameră la Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Lyon, pianista Dana Ciocârlie a primit, în 2017, titlul de „Artist Yamaha” din partea Yamaha Music Europe.

În plus, în 2018, Dana Ciocârlie a făcut parte dintre cei trei finaliști nominalizați la „Victoriile Muzicii Clasice”/„Victoires de la Musique Classique” – premiu anual acordat în Franța pentru performanță în muzica clasică. Nominalizarea artistei s-a datorat proiectului pe care l-a inițiat în jurul Integralei pentru pian, ce poartă semnătura lui Robert Schumann.

Integrala a fost înregistrată în perioada 2012 – 2016 cu prilejul a 15 concerte publice susținute în Palatul Béhague, sediul Ambasadei României la Paris. În octombrie 2017, cu prilejul lansării Integralei Schumann, Dana Ciocârlie a susținut pe una dintre cele mai importante scene pariziene – Teatrul Champs Élysées – un concert dedicat integral lui Robert Schumann.

În cadrul evenimentului de la Sala Radio, Dana Ciocârlie propune publicului român un program ce reunește lucrări de Schubert: 16 Dansuri Germane (Deutsche tänze), Schumann: Novelete nr. 1 şi 2 și
Carnaval vienez, Ligeti: Musica Ricercata și 3 Piese pentru pian semnate de compozitorul român Paul Constantinescu.

Dana Ciocârlie a studiat la București și la Paris și talentul său a fost recunoscut prin numeroase premii internaționale la competiții de prestigiu.

Numeroasele sale recitaluri pe toate meridianele lumii, concertele de muzică de cameră sau cu orchestra au purtat-o în Statele Unite ale Americii (Boston, New York, Houston, Los Angeles), Canada, Japonia, China, Hong Kong, Indonezia, Europa (Germania, Elveția, Spania, Belgia, Luxemburg, Italia, Olanda, România).

În Franța a fost aplaudată la Paris: Cité de la Musique, Radio France, Muzeul Orsay, Auditorium-ul Louvre, Teatrul Champs-Elysées, Teatrul Châtelet, Amfiteatrul Operei Bastille, Sala Pleyel, Sala Gaveau, Teatrul Bouffes du Nord ș.a., dar și la Festivalul MIDEM – Cannes, Opera din Lyon, Opera din Dijon, Arsenal din Metz, Sala Molière din Lyon, Teatrul Național La Criée din Marsilia, Sala Poirel din Nancy etc.

A evoluat sub bagheta unor dirijori de prestigiu, precum : Lawrence Foster, Yoav Talmi, Edmon Colomer, Horia Andreescu, Christian Zacharias etc. Dana Ciocârlie are un repertoriu vast, de la Bach până la compozitorii contemporani ai zilelor nostre. Unii dintre aceștia i-au dedicat opere, precum Nicolas Bacri, Edith Canat de Chizy, Karol Beffa, Frédéric Verrières, Helena Winkelman, Dan Dediu.

Recent, Dana Ciocârlie a cântat sub bagheta lui Lawrence Foster, cu Orchestra „Novosibirsk”, în cadrul Festivalului „The Trans-Siberian Festival of the Arts”, din Novosibirsk. A cântat cu cvintetul de coarde al Filamonicii din Berlin și a susținut mai multe recitaluri în Japonia, un concert la Montréal și un turneu în China.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: Dana Ciocarlie – facebook, EricManas

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.