Nopți albe și experiențe cinematografice intense la cea de-a 14-a ediție Animest
https://www.ziarulmetropolis.ro/nopti-albe-si-experiente-cinematografice-intense-la-cea-de-a-14-a-editie-animest/

Mai curajos ca niciodată şi mai intens decât până acum, maratonul petrecerilor animate transformă cea de-a 14-a ediţie Animest într-o celebrare a filmelor care depăşesc barierele genului.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2019

Între 4 și 13 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație își surprinde publicul cu un cocktail nonconformist de muzică live și proiecții hipnotizante, dedicat celor care vor să se bucure de experiența de festival zi și noapte.

Biletele vor fi puse în vânzare în curând, dar fanii Animest pot cumpăra deja Gold Card-ul ediției, care asigură accesul la toate proiecțiile din program, incluzând evenimentele speciale: https://eventbook.ro/other/bilete-animest-2019-gold-card-animest

Trippy Animation Night, noaptea filmelor psihedelice și avangardiste, va părăsi în acest an sala de cinema și se va transforma într-o petrecere electrizantă, dedicată spectatorilor care nu se feresc să iasă din zona de confort. Proiecția filmelor din selecția curatoriată și la această ediție de artistul olandez Michael Helmerhorst va fi acompaniată live de universul muzical techno faggothique al celor de la Fluid, invitații speciali ai evenimentului programat sâmbătă, pe 5 octombrie, de la ora 23:00, la Fabrica Gastropub.

Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece pentru premiul ediției la Animusic Night, pe 10 octombrie, la Club Control. De la Black Metal la indie alternativ, călătorind prin lumea muzicii electronice și bifând inclusiv două formații autohtone, selecția din acest an va face deliciul tuturor iubitorilor de muzică și animație, dar va îngreuna decizia juriului. Programată la ora 21:00, proiecția va continua cu sound-ul inconfundabil Golan DJ Set, și cu o invitație la petrecerea care se va întinde până târziu în noapte.

Alexandru Burcea (Golan) este invitat anul acesta în juriul secțiunii alături de Gilda Comârzan, realizator și producător Radio Guerrilla, fotograf pasionat de muzică și prietenă Animest dintotdeauna. Ei vor desemna câștigătorul împreună cu artista mexicană Aria Cavamonas, prezentă pentru prima data în România.

Vineri, pe 11 octombrie, de la ora 23:00, Fabrica Gastropub devine locul de întâlnire al celor mai bizare creaturi la Creepy Animation Night. Iubitorii de horror-uri originale sunt invitați să exploreze lumile fantastice imaginate de Aria Cavamonas, artista care conduce cinematografia experimentală de animație la un alt nivel. Filmele ei, în special Carnival of the Animals și Own Flying Circus au fost proiectate și apreciate în cele mai mari festivaluri ale lumii, iar la Animest, seria de scurtmetraje pe care le semnează va fi acompaniată de un super live act Karpov not Kasparov.

Programul complet al ediției cu numărul 14 Animest va fi disponibil în curând pe www.animest.ro.

***

Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette și Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia ANIMEST,

Cofinanțat prin: programul Europa Creativă al Uniunii Europene

Finanțatori: Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România și Institutul Cultural Român

Foto : Animest – facebook

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.