Nora Iuga și Ioana Cristina Casapu prezintă BLOG STORIES IN STEREO
https://www.ziarulmetropolis.ro/nora-iuga-si-ioana-cristina-casapu-prezinta-blog-stories-in-stereo/

Poveşti despre dragoste, prietenie şi cărţi, cu o lectură performativă din romanele „Blogstory” şi „Deviaţii de Stereo”, iată ce ne propun Nora Iuga şi Ioana Cristina Casapu, pentru seara zilei de 5 noiembrie, pe care ne invită să o petrecem împreună la Point, de la ora 18.00.

Un articol de Liliana Matei|3 noiembrie 2016

Ce le leagă pe autoarele Nora Iuga și pe Ioana Cristina Casapu, dincolo de o prietenie strânsă și de vederile îngemănate asupra lumii, este gustul pentru experiment în scris și joaca de-a literatura pe bloguri care s-au transformat în cărți.

La 79 de ani, Nora Iuga a acceptat să participe la un experiment literar sub formă de blog, propus de Un Cristian, publisher-ul de la Casa de Pariuri Literare. Înregistrările audio făcute telefonic majoritar în Berlin, dar şi, mai apoi, în Bucureşti, au fost postate pe noraiuga.wordpress.com. „Blogstory”, apărut iniţial prin AFCN, s-a vândut în 800 de exemplare. „Blogstory” e un volum care nu se poate încadra. Întâi de toate pentru că Nora Iuga este un autor inclasabil, apoi pentru că vorbim despre blogul ei audio.

coperta-front-deviatii-de-stereoÎn tot acest timp, Ioana Cristina Casapu scria „Deviații de Stereo”, un roman construit pe baza unei serii de schițe și pasaje de proză scurtă creionate de-a lungul a cinci ani pe un blog cu titlul omonim. „Deviații de Stereo” a devenit radiografia generației Facebook din București la 360 de grade și portretizarea fidelă a felului în care viața acesteia, trăită pe jumătate în concret și pe cealaltă jumătate online, se transformă dramatic. Iubirile, prieteniile, bețiile la spartul târgului în club, întâlnirile la cafea și despărțirile făcute cu block și spam, toate se schimbă la față și capătă această nouă dimensiune, în care odată intrat, percepi și trăiești viața cu un atu sau un deficit în plus: butonul de Like. Volumul de debut al Ioanei s-a vândut în 500 de exemplare în primele două săptămâni de la lansare.

O întâlnire într-un metrou bucureștean

La 25 de ani, Ioana Cristina Casapu a întâlnit-o pe Nora Iuga într-un metrou care pleca de la stația Titan. A fost un accident fortuit, pentru că își dorise deja de câteva luni să o cunoască, de când primise de ziua ei volumul Norei „Săpunul lui Leopold Bloom”, de la o prietenă care îi urase că este necesar ca ele două să se găsească și să spună o poveste împreună. Povestea s-a întâmplat, pentru că Ioana a recunoscut-o pe Nora în acea zi în tren și până la Piața Unirii și-a făcut curaj să o abordeze. Nora purta un tricou negru cu Poezia la Bistrița, își amintește Ioana, și gesticula efersvescent cu un tânăr pe care îl întâlnise.

Ioana și Nora s-au revăzut câteva zile mai târziu, la un interviu care a durat șase ore, cu Leffe și Marlboro roșu. Nora a acceptat să citească volumul pe atunci nepublicat al Ioanei, „Deviații de Stereo”, și i-a telefonat câteva zile mai târziu ca să îi returneze un manuscris plin de notițe, gânduri, corecturi și felicitări. Au mai trecut patru ani în care Ioana a mers cu manuscrisul pe la diferite edituri, a primit refuzuri sau răspunsuri incerte, l-a oferit cadou în 2013 de Crăciun pe Facebook prietenilor, și, în cele din urmă l-a lăsat într-un sertar din casa în care a copilărit.

Apoi s-a întâmplat ceva extraordinar, pentru că drumul, așa cum spune Nora, este vital, iar drumul a dus-o pe Ioana prin multe țări și înapoi la București, cu memoria volumului nepublicat după ea. Într-o zi a decis că nu poate continua să scrie dacă manuscrisul nu va vedea lumina tiparului. A ieșit cu Nora la un frappe la Cercul Militar și au trecut împreună prin amintiri, prin Berlin, prin viață și prin acele lucruri care le-au adus împreună, iar Nora a decis că romanul trebuie publicat.

„Deviații de Stereo” a ajuns la Casa de Pariuri Literare în primăvara lui 2016, la exact 4 ani de când Ioana și Nora s-au întâlnit într-un tren pe magistrala M1. Pe 15 septembrie Ioana a lansat romanul la București, iar Nora a fost acolo să vorbească în cuvintele generației ei despre generația Y din povestea Ioanei.

coperta-blog-story„Blogstory” a fost cartea pe care Nora i-a dăruit-o Ioanei atunci când s-au cunoscut, în 2012.

Casa de Pariuri Literare (www.cdpl.ro) reeditează în această toamnă „Blogstory” de Nora Iuga și „Deviații de Stereo” a Ioanei Cristina Casapu într-un duet care promite să miște oameni și inimi de la locurile lor obișnuite.

Pe 5 noiembrie 2016, Nora și Ioana se reîntâlnesc în amfiteatrul de la POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10, București) să treacă împreună prin ani, prin poveștile care capătă viață proprie și care se cer spuse, dar și prin pagini din „Blogstory” și „Deviații de Stereo”. Concepută ca un performance literar cu proiecții video și sunet, lectura va fi urmată de un dialog între cele două scriitoare și de o discuție liberă cu publicul.

Volumele vor fi disponibile la vânzare în formula stereo.

Intrarea este liberă.

Co-participarea la performance-ul literar al acestui act artistic, pe partea de videomapping și efecte vizuale, le revine lui Matei Mihai Visuals si Cristina Zainea. Iubirea, ca subiect principal al acestor romane, va fi redată prin diverse simboluri, menite să sublinieze sinceritatea, emoția și sensibilitatea lecturii. Ele te vor îndemna să visezi cu ochii deschiși, trăind in același timp poveștile personajelor.

 

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.