Norman Manea, 80!
https://www.ziarulmetropolis.ro/norman-manea-80-2/

„Nu talentul le lipseşte românilor, ci caracterul.” – Norman Manea. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi scriitori români, împlineşte, astăzi, 80 de ani!

Un articol de Petre Ivan|19 iulie 2016

Născut la 19 iulie 1936, în Burdujeni-Suceava, Norman Manea este, de asemenea, profesor de literatură europeană și writer in residence la Bard College, New York,

Şi-a făcut debutul publicistic cu povestirea ”Fierul de călcat dragostea”, în suplimentul ”Povestea vorbei” al revistei ”Ramuri” (nr.9/1966), redactat de M.R. Paraschivescu, iar debutul editorial în 1969, cu volumul de proză ”Noaptea pe latura lungă”.

Până la emigrarea și stabilirea sa în Statele Unite ale Americii, în 1986, a publicat în România zece volume (cinci romane, trei volume de proză scurtă, două cărți de eseuri).

După plecarea din România, a continuat să scrie în limba română. ”Nu pot risca literatură într-o limbă învățată târziu. Eul profund locuiește în limba română, acolo își caută expresia”, spunea scriitorul într-un interviu.

Exilul a fost însă o traumă privilegiată, întrucât în timp am înţeles şi adaosul pozitiv, prin urgenţa reconsiderării propriilor gândiri. America m-a obligat să mă revizuiesc. – Norman Manea

Norman Manea a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București în 1979 (pentru volumul de eseuri și confesiuni ”Anii de ucenicie ai lui August Prostul”), precum și Premiul Uniunii Scriitorilor din România — 1984.

Norman Manea

Norman Manea

În 1992 a primit Bursa Guggenheim și prestigiosul Premiu MacArthur (”Nobelul american”), iar în 1993 — Premiul Național al Evreilor Americani. În 2002 i-a fost decernat Premiul internațional de literatură ”Nonino” pentru Opera Omnia.

Premiul ”Medicis Etranger” pe 2006, acordat scriitorului pentru ”Întoarcerea huliganului”, a constituit momentul decisiv pentru consacrarea sa în lumea literară internațională, romanul fiind publicat în Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Spania, Olanda, China.

Internetul, cu toate derivatele sale de ultimă oră, mereu în extindere, subminează sau înlocuieşte produsul de „hârtie” şi va schimba probabil, treptat, cam totul, maniera de a scrie, de a citi, de a edita şi a difuza cultura, literatura. Din fericire, nu vom apuca această nouă poznă a progresului, nu suntem nemuritori… – Norman Manea

În mai 2012 a devenit primul autor român membru de onoare al Societății Regale de Literatură din Marea Britanie, cea mai veche și mai prestigioasă instituție britanică dedicată literelor. Din 2006 este membru al Academiei de Arte din Berlin.

Foto: Norman Manea – facebook

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

15
/10
/14

Miercuri, 15 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi aşteaptă pe pasionaţii de lectură la lansarea celui mai nou roman al scriitorului britanic James Meek, Invaziile inimii, roman finalist la Costa Novel of the Year Award 2012 şi tradus în peste douăzeci de ţări.

11
/10
/14

Filosoful şi matematicianul francez René Descartes, autorul celebrului dicton "Cogito ergo sum" ("Cuget deci exist"), prezenta o excrescenţă osoasă de aproximativ 5,4 centimetri pătraţi în zona sinusurilor, o tumoare benignă care nu a avut însă legătură cu moartea sa, potrivit oamenilor de ştiinţă.

09
/10
/14

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat Comitetul Nobel. Patrick Modiano are 69 de ani şi este cel de-al 11 scriitor de origine franceză care câştigă Premiul Nobel pentru literatură.

03
/10
/14

Un roman tulburător, în care sînt îmbinate subtil o varietate de teme: copilăria, inocenţa, înstrăinarea, confruntarea mentalităţilor, relaţiile de cuplu sau reconfigurarea identităţii. Un nou roman de Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, a apărut în această săptămînă în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

03
/10
/14

Scriitorul britanic David Lodge s-a întâlnit cu publicul din România miercuri seară, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). David Lodge a vorbit şi despre traducerile cărţilor sale, spunând că el depinde foarte mult de traducătorii din ţările unde se publică volumele sale, întrucât nu cunoaşte limbile în care acestea apar.

02
/10
/14

”America de peste pogrom”, un nou roman semnat de Cătălin Mihuleac și apărut la Editura Cartea Românească, este disponibil în librăriile din țară și în ediție digitală. Volumul apare după ”Aventurile unui gentelman bolşevic” şi ”Zece povestiri multilateral dezvoltate”, apărute în 2012, respectiv 2010, la aceeași editură.