Norman Manea, în turneu în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/norman-manea-in-turneu-in-romania/

În perioada 30 aprilie-18 mai 2014, Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români şi cel mai tradus autor de limbă română, se va afla în România pentru mai multe întîlniri cu cititorii.

Un articol de Petre Ivan|30 aprilie 2014

Norman Manea se află în ţară pentru lansarea volumului Plicuri şi portrete, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, apărut de curînd la Editura Polirom.

Laureat al mai multor premii internaţionale şi favorit în ultimii ani la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de scriitori precum Philip Roth sau Haruki Murakami, Norman Manea îşi va întîlni cititorii din Sighişoara, Braşov, Sibiu, Arad, Timişoara, Bucureşti. Programul complet de evenimente, mai jos.

Actuala ediţie a volumului Plicuri şi portrete amplifică sumarul captivantelor portrete şi epistole, cititorul întîlnindu-i acum, pe lîngă Emil Cioran, Nichita Stănescu, Lucian Raicu, Antonio Tabucchi, Saul Bellow, Florin Mugur, Gabriela Adameşteanu, Robert Musil, Eugen Ionescu, Imre Kertész, Claudio Magris, şi pe Philip Roth, Octavio Paz, Matei Călinescu, Paul Cornea, Paul Bailey şi chiar Ana Pauker.

Alături de ei stau numeroase alte figuri emblematice ale culturii şi istoriei contemporane, din ţară şi din străinătate.

Norman ManeaDiversitatea îşi află coerenţa în acuitatea abordării, în farmecul, enigmele şi impactul personalităţilor evocate. Relatările memorialistice şi cu valoare de document alcătuiesc un volum de autentică literatură, incitant şi original.

Norman Manea (n. 1936), este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York.

Întîlniri cu cititorii – Program de evenimente:

SIGHIŞOARA

Norman Manea la Turnirul scriitorilor

Miercuri, 30 aprilie, 14:00, Sala Barocă a Primăriei

Lansarea volumului Plicuri şi portrete,ediţia a II-a; prezintă Paul Cernat

Lansarea volumului Norman Manea – departe şi aproape, Coord. Iulian Boldea şi Claudiu Turcuş, Editura Arhipelag XXI

Seminar: Despre memorie şi multiculturalitate

Moderatori: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca

BRAŞOV

Norman Manea la Universitatea Transilvania din Braşov

Luni, 5 mai, ora 11.00, Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania

Dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”

Proiecţia filmului Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică

Invitaţi: Adrian Lăcătuş, Rodica Ilie, Caius Dobrescu

Întîlnire cu cititorii la Librăria „Şt. O Iosif“

Luni, 5 mai, ora 17.00

Lansarea volumului Plicuri şi portrete, ediţia a II-a (Polirom, 2014)

Şedinţă de autografe

Participă, alături de autor: Adrian Lăcătuş, Rodica Ilie, Caius Dobrescu

SIBIU

Norman Manea la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Marţi, 6 mai, ora 14.00, în „Aula Magna” a Bibliotecii Centrale Universitare (Str. Lucian Blaga Nr. 2A)”

Dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”

Proiecţia filmului Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică

Invitaţi: Andrei Terian, Radu Vancu, Dragoş Varga

ARAD

Întîlnire cu cititorii la Primăria Arad

Joi, 8 mai, ora 17.00, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad

Lansarea volumului Plicuri şi portrete, ediţia a II-a (Polirom, 2014)

Şedinţă de autografe

Participă, alături de autor: Gheorghe Mocuţa, Vasile Dan

Amfitrion: Gheorghe Falcă

TIMIŞOARA

Norman Manea la Universitatea de Vest din Timişoara

Vineri, 9 mai, ora 13.00, Amfiteatrul A 12

Dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”

Proiecţia filmului Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică

Moderatoare: Otilia Hedeşan

Întîlnire cu cititorii la Librăria „Cartea de Nisip”

Vineri, 9 mai, ora 18.00

Lansarea volumului Plicuri şi portrete, ediţia a II-a (Polirom, 2014)

Şedinţă de autografe

Participă, alături de autor: Adriana Babeţi, Alexandru Oraviţan

BUCUREŞTI

Norman Manea la Biblioteca Naţională

Dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, în parteneriat cu revista Observator cultural

Proiecţia filmului Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică

Miercuri, 14 mai, ora 17.00, Sala „Mircea Vulcănescu”

Invitaţi: Carmen Muşat, Simona Sora, Claudiu Turcuş, Elena Tîrziman

Moderator: Ovidiu Şimonca

Norman Manea la Conferinţele TNB

Duminică, 18 mai, ora 11.00, Sala mică a Teatrului Naţional Bucureşti

Conferinţă pe tema „Limba exilată”

Foto cu Norman Manea – Polirom

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.

11
/06
/21

Triumf Amiria și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) îi invită pe traducătorii profesioniști și amatori la un atelier de traducere queer cu profesoara universitară Ruxandra Vișan și traducătoarea Laura Sandu în cadrul secțiunii de literatură a proiectului.