Norman Manea, în turneu în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/norman-manea-in-turneu-in-romania/

În perioada 30 aprilie-18 mai 2014, Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români şi cel mai tradus autor de limbă română, se va afla în România pentru mai multe întîlniri cu cititorii.

Un articol de Petre Ivan|30 aprilie 2014

Norman Manea se află în ţară pentru lansarea volumului Plicuri şi portrete, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, apărut de curînd la Editura Polirom.

Laureat al mai multor premii internaţionale şi favorit în ultimii ani la Premiul Nobel pentru Literatură, alături de scriitori precum Philip Roth sau Haruki Murakami, Norman Manea îşi va întîlni cititorii din Sighişoara, Braşov, Sibiu, Arad, Timişoara, Bucureşti. Programul complet de evenimente, mai jos.

Actuala ediţie a volumului Plicuri şi portrete amplifică sumarul captivantelor portrete şi epistole, cititorul întîlnindu-i acum, pe lîngă Emil Cioran, Nichita Stănescu, Lucian Raicu, Antonio Tabucchi, Saul Bellow, Florin Mugur, Gabriela Adameşteanu, Robert Musil, Eugen Ionescu, Imre Kertész, Claudio Magris, şi pe Philip Roth, Octavio Paz, Matei Călinescu, Paul Cornea, Paul Bailey şi chiar Ana Pauker.

Alături de ei stau numeroase alte figuri emblematice ale culturii şi istoriei contemporane, din ţară şi din străinătate.

Norman ManeaDiversitatea îşi află coerenţa în acuitatea abordării, în farmecul, enigmele şi impactul personalităţilor evocate. Relatările memorialistice şi cu valoare de document alcătuiesc un volum de autentică literatură, incitant şi original.

Norman Manea (n. 1936), este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York.

Întîlniri cu cititorii – Program de evenimente:

SIGHIŞOARA

Norman Manea la Turnirul scriitorilor

Miercuri, 30 aprilie, 14:00, Sala Barocă a Primăriei

Lansarea volumului Plicuri şi portrete,ediţia a II-a; prezintă Paul Cernat

Lansarea volumului Norman Manea – departe şi aproape, Coord. Iulian Boldea şi Claudiu Turcuş, Editura Arhipelag XXI

Seminar: Despre memorie şi multiculturalitate

Moderatori: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca

BRAŞOV

Norman Manea la Universitatea Transilvania din Braşov

Luni, 5 mai, ora 11.00, Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania

Dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”

Proiecţia filmului Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică

Invitaţi: Adrian Lăcătuş, Rodica Ilie, Caius Dobrescu

Întîlnire cu cititorii la Librăria „Şt. O Iosif“

Luni, 5 mai, ora 17.00

Lansarea volumului Plicuri şi portrete, ediţia a II-a (Polirom, 2014)

Şedinţă de autografe

Participă, alături de autor: Adrian Lăcătuş, Rodica Ilie, Caius Dobrescu

SIBIU

Norman Manea la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Marţi, 6 mai, ora 14.00, în „Aula Magna” a Bibliotecii Centrale Universitare (Str. Lucian Blaga Nr. 2A)”

Dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”

Proiecţia filmului Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică

Invitaţi: Andrei Terian, Radu Vancu, Dragoş Varga

ARAD

Întîlnire cu cititorii la Primăria Arad

Joi, 8 mai, ora 17.00, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad

Lansarea volumului Plicuri şi portrete, ediţia a II-a (Polirom, 2014)

Şedinţă de autografe

Participă, alături de autor: Gheorghe Mocuţa, Vasile Dan

Amfitrion: Gheorghe Falcă

TIMIŞOARA

Norman Manea la Universitatea de Vest din Timişoara

Vineri, 9 mai, ora 13.00, Amfiteatrul A 12

Dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”

Proiecţia filmului Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică

Moderatoare: Otilia Hedeşan

Întîlnire cu cititorii la Librăria „Cartea de Nisip”

Vineri, 9 mai, ora 18.00

Lansarea volumului Plicuri şi portrete, ediţia a II-a (Polirom, 2014)

Şedinţă de autografe

Participă, alături de autor: Adriana Babeţi, Alexandru Oraviţan

BUCUREŞTI

Norman Manea la Biblioteca Naţională

Dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, în parteneriat cu revista Observator cultural

Proiecţia filmului Exilul – un colaj. Norman Manea în dialog cu Andrei Ujică

Miercuri, 14 mai, ora 17.00, Sala „Mircea Vulcănescu”

Invitaţi: Carmen Muşat, Simona Sora, Claudiu Turcuş, Elena Tîrziman

Moderator: Ovidiu Şimonca

Norman Manea la Conferinţele TNB

Duminică, 18 mai, ora 11.00, Sala mică a Teatrului Naţional Bucureşti

Conferinţă pe tema „Limba exilată”

Foto cu Norman Manea – Polirom

27
/02
/20

Fragmente esențiale dintr-o carte-monument „Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi”, de Mark Mazower (profesor de istorie la Columbia University).

25
/02
/20

Ernesto Sábato (1911-2011) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori argentinieni din secolul XX, dacă nu cel mai important. Alături de Borges și Cortázar, Sábato a dat o viață nouă literaturii sud-americane.

21
/02
/20

Marketingul face întâlnirea/interacțiunea dintre artiști și public posibilă. Este esențial, dat fiind că artele spectacolului nu există în lipsa receptării directe de către un public prezent în proximitate. Volumul combină fondul teoretic cu câteva studii de caz și opiniile unor personalități ale lumii culturale/profesioniști cu mulți ani de experiență. Printre ei: Emil Boroghină, Constantin Chiriac, Lucian Vărșăndan, Adrian Roman, Dan Bartha-Lazăr, Vava Ștefănescu, Gilda Lazăr, Marinela Țepuș, Tamara Susoi, Maria Sârbu și Simion Buia.

16
/02
/20

Pe 12 februarie s-au împlinit 126 de ani de la nașterea uneia dintre scriitoarele cele mai cunoscute ale României interbelice. Purtând un pseudonim pe care l-a dezagreat dar care a consacrat-o, Otilia Cazimir a fost o feministă a vremii ei, dar și iubita discretă a unui alt mare poet.

09
/02
/20

În „Fata cu Leica” (Editura Art, 2019), Helena Janeczek spune extraordinara poveste a fotografei Gerda Taro, prima femeie fotograf ucisă pe front și partenera legendarului Robert Capa. O carte de neratat!

09
/02
/20

Născut pe 9 februarie 1940, la Cape Town, scriitorul sud-african J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2003), împlinește astăzi 80 de ani. Cartea pe care v-o propunem este primul său roman, „Ținuturi în crepuscul” (Editura Humanitas Fiction).

06
/02
/20

Vineri, 21 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, apărut de curând la Editura Polirom, în traducerea Biancăi Alecu.

05
/02
/20

Pentru că februarie este luna iubirii (veți constata atât pe 14 februarie, cât și pe 24), ne-am gândit ce carte s-ar putea dovedi perfectă atât pentru doamne și domnișoare, cât și pentru domni. Am optat pentru „Cele zece iubiri ale lui Nishino”, de Hiromi Kawakami (Polirom, 2015, traducere din japoneză de Florin Oprina).

02
/02
/20

În cea mai nouă carte a sa, „Suntem dezrădăcinate” (Editura Polirom, 2019), Malala Yousafzai (Premiul Nobel pentru Pace, 2014) aduce laolaltă povești impresionante ale fetelor refugiate din întreaga lume.

28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.