„Nottara 70” vine cu povești, eroi și spectacole
https://www.ziarulmetropolis.ro/nottara-70-vine-cu-povesti-eroi-si-spectacole/

În perioada 14-21 mai, la Teatrul Nottara va avea loc un eveniment aniversar care va marca istoria de 70 de ani a teatrului şi va rememora spectacole, artişti, întâlniri, spectatori.

Un articol de Liliana Matei|28 aprilie 2017

Aniversarea va aduce în prim-plan oamenii care, prin pasiunea și creativitatea lor, au tranformat, la Nottara, viața în emoție, anunță un comunicat de presă.

Festivalul este prefațat de două evenimente stradale inedite. Scena va deveni chiar bulevardul Magheru, spațiu-simbol al Bucureștiului. Încă din perioada Teatrului Armatei, acesta a fost parte din arhitectura sălii de spectacol, identificându-se cu spiritul instituției: demnitate, neliniște, tradiție, energie, forfotă, unicitate, punct de interes și de intersecție a mai multor drumuri. Toate ducând spre Teatrul de pe Bulevard.

Duminică, 7 mai, de la ora 14.00, în fața Teatrului Nottara, compozitorul de muzică de teatru, Cari Tibor (pian și muzică originală), alături de dansatorii Baczo Tünde și Alin State, dar și de violoncelistul Szaabo J. Attila, vă invită la Antonimul venețian (parafrază la volumul faimos al lui Giuseppe Berto).  Spectacolul melancolic despre dragoste și fermecătoarea Veneție, despre cuvintele nespuse și amăgirile inimii, este programat cu o săptămână înainte de deschiderea micro-festivalului și dă primul gong pe Magheru, cu teatru și dans sub cerul liber.

Acest eveniment va fi „coperta” pentru marea sărbătoare ce începe duminică, 14 mai. Iar în cea de-a doua zi de spectacole și manifestări dedicate Nottara 70, bulevardul se va transforma într-o galerie de povești, eroi și întâlniri cu trecutul.

Luni, 15 mai, de la ora 17.00, istoria Teatrului Nottara iese în stradă. Trecătorii de pe Magheru vor deveni actori în distribuția unei întâmplări teatrale speciale (concept și coordonator proiect: regizorul Mihai Lungeanu), fiind întâmpinați în drumul lor de muzică şi personaje de teatru, într-un decor special (scenografia: Victor Diaconu), care-i va face atenți la poveștile Nottara. De-a lungul trotuarului din fața sediului vor fi expuse afișe ale spectacolelor care au marcat existența teatrului, atunci și acum, de la eficientele, robustele și coloratele afișe de literă ale Teatrului Armatei, la viziunea oarecum austeră și unitar cromatică a celor din perioada directoratului lui Horia Lovinescu, până la creativele propuneri vizuale de astăzi, care îmbracă bulevardul. O vizită culturală, neconvențională și pasionantă, prin istoria Nottara, în aer liber.

Nottara 70 nu ar fi fost posibil fără spectatorii teatrului, așa că ne bucurăm să vă ieșim în întâmpinare, prin intermediul acestor și a altor câteva evenimente stradale, dedicate bulevardului și oamenilor lui. La aceste două spectacole/întâlniri pe bulevard, accesul este liber, fără limită de locuri. Dar sărbătoarea continuă și în teatru, cu spectacole-reper, colocvii, spectacole-lectură, seri de dans și de stat la povești. Între 14 și 21 mai, celebrăm cele 7 decenii de tinerețe”, a declarat Marinela Ţepuş, directorul Teatrului Nottara.

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

01
/12
/23

La sfârșit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi și proaspete – toate, povești care sperăm că vă vor oferi experiența unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.