Noua Cinematografie Italiană vine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/noua-cinematografie-italiana-vine-in-romania/

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, festivalul dedicat cinematografiei italiene, revine în această primăvară cu a doua ediţie, care va avea loc la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Un articol de Ionuţ Mareş|28 februarie 2023

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”, festivalul dedicat cinematografiei italiene, revine în această primăvară cu a doua ediție, care va avea loc în București (6 – 12 martie, Cinema Muzeul Țăranului), Cluj-Napoca (21 – 26 martie, Cinema Arta și Cinema Victoria) și Timișoara (30 martie – 2 aprilie, Cinema Victoria).

Zece dintre cele mai bune producții cinematografice italiene recente, premiate și apreciate, dar și două filme clasice restaurate, care poartă spectatorii prin locuri memorabile și pline de istorie sau peisaje de poveste, vor putea fi văzute în cadrul festivalului, în prezența invitaților speciali, regizori sau actori.

Cei opt munți / Le otto montagne (r. Felix Van Groeningen și Charlotte Vandermeersch, 2022), Vera (r. Tizza Covi şi Rainer Frimmel, 2022), Atlantida / Atlantide (r. Yuri Ancarani, 2021), Pentru Chiara / A Chiara (r. Jonas Carpignano, 2021), Spărgătorul de oase / Spaccaossa (r. Vincenzo Pirrotta, 2022), Eu și Spotty / Io e Spotty (r. Cosimo Gomez, 2022) și Milano calibrul 9 / Milano Calibro 9 (r. Ferdinando Di Leo, 1972) sunt doar o parte din filmele ce fac parte din selecția festivalului, realizată de criticul de film Mario Sesti, directorul artistic.

„Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume. Dar și cinematografia italiană contemporană este tot atât de vivace și de interesantă, cu o nouă generație de regizori, actori și producători care duc mai departe tradiția filmului italian, dar în același timp experimentează noi forme și limbaje. Într-o confruntare continuă între pasiunea pentru realitate și transcendență, între luciditatea perspectivei și caracterul vizionar, filmul italian vorbește despre marginalitate, despre adolescență, despre diversitate, dar și despre istorie și putere. Visuali Italiane încearcă să ofere publicului român, la București, Cluj și Timișoara, o perspectivă cât mai completă și mai conștientă asupra tendințelor din cinematografia italiană, cu convingerea că filmele noastre au multe de oferit și că acest festival oferă o ocazie importantă de a le descoperi și de a le aprecia”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București.

Cei opt munți / Le otto montagne de Felix Van Groeningen și Charlotte Vandermeersch, filmul care a câștigat Premiul Juriului la Cannes 2022, deschide a doua ediție a festivalului Visuali Italiane. La eveniment va fi prezentă co-regizoarea Charlotte Vandermeersch, care va răspunde întrebărilor publicului. Cei opt munți / Le otto montagne este o emoționantă poveste desfășurată de-a lungul a patru decenii, despre prietenia dintre doi tineri, Pietro și Bruno, pe care îi leagă pasiunea pentru munte. Filmul este inspirat de bestseller-ul lui Paolo Cognetti și îi are în rolurile principale pe Luca Marinelli (Martin Eden) și Alessandro Borghi (Suburra). Cei opt munți, prezentat în avanpremieră la Visuali Italiane în București și Cluj, este distribuit în România de Independența Film și va avea premiera în cinema pe 24 martie.

Atlantida / Atlantide, o docu-ficțiune a cunoscutului artist video Yuri Ancarani, care va fi prezent la festival, prezintă o frântură din viața izolată și lipsită de perspective a tinerilor din insula Sant’Erasmo din laguna venețiană, unde Daniele, un tânăr de 24 de ani care face trafic de stupefiante cu o barcă mică și fâșneață, și-a propus să doboare un record de viteză. Filmul a câștigat Marele Premiu la Luxembourg City Festival 2022 și a fost nominalizat la Venice Horizons Award la Festivalul de Film de la Veneția 2021.

Pentru Chiara / A Chiara, filmul lui Jonas Carpignano, cea de-a treia parte a trilogiei ce se întâmplă în Calabria (Mediterranea și A Ciambra), prezintă o perspectivă aspră și vie a noului sud al țării, în care o adolescentă de 15 ani trebuie să decidă asupra viitorului său, după ce descoperă că tatăl ei este implicat în ‘ndrangheta, mafia calabreză. Rolul Chiarei i-a adus tinerei Swamy Rotolo premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriță în rol principal, în timp ce regizorul Jonas Carpignano a câștigat Label Europa Cinemas la Cannes 2022 pentru acest film.

Spărgătorul de oase / Spaccaossa de Vincenzo Pirrotta, un film inspirat de fapte reale, poartă spectatorii prin cele mai întunecate colțuri ale orașului Palermo, unde cei săraci și disperați ajung să-și zdrobească membrele pentru a primi banii din asigurare. Produs de cunoscuții actori de comedie italieni Salvatore Ficarra și Valentino Picone, Spărgătorul de oase este unul dintre cele mai dramatice filme italiene din ultimii ani, prezentat în avanpremieră mondială la Veneția. Regizorul Vincenzo Pirrotta va participa la proiecția filmului său la București.

Eu și Spotty / Io e Spotty de Cosimo Gomez, o savuroasă comedie romantică suprarealistă despre un tânăr grafician singuratic și introvertit ce poartă un costum de câine, pretinzând că se numește Spotty, va rula în cadrul festivalului în prezența regizorului. Eu și Spotty a câștigat Audience Jury Award la Taormina Film Fest și îl are în rolul principal pe tânărul Filippo Scotti, premiat la Veneția pentru prestația sa din Hand of God.

Încet-încet / Piano Piano (2022), realizat de Nicola Prosatore şi prezentat la Festivalul de la Locarno, este o incursiune inedită, în anii ’80, într-o suburbie a orașului Napoli, care îmbină cu încântare și euforie aspectul social, comedia, Camorra și pulsiunile preadolescenței. La Napoli, în 1987, în anul primului campionat, o clădire micuță din periferie, unde locuiesc Ana, o adolescentă rebelă de 13 ani, și mama sa, urmează să fie evacuată pentru a face loc unei construcții cu multe etaje. În așteptarea schimbării care va elimina acea lume mică, Anna va deveni femeie, traversând cu teamă și dorință locul misterios care o va duce dinspre copilărie spre vârsta adultă. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul Nicola Prosatore.

În Noaptea fantomă / Notte Fantasma (2022), de Fulvio Pirrotta, un tânăr, italian la a doua generație, și un polițist cu o personalitate borderline se întâlnesc într-o Romă întunecată, ascunsă și amenințătoare. Primul nu are conștiința curată, iar celălalt, care ascunde mai multe secrete, profită pentru a-l târî într-o călătorie urbană halucinantă. Când zorii se apropie, sosește și nota de plată. Totul se petrece într-o noapte, conform planului. Prezentat la Festivalul de Film de la Veneția în secțiunea Orizzonti, filmul nu duce deloc lipsă de răsturnări neașteptate de situații, trăiește prin atmosfera pură și prin confruntarea dinamică dintre cei doi protagoniști, dintre care unul, cel mai tânăr, este debutant. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu regizorul Fulvio Pirrota.

În Vera (2022), de Tizza Covi şi Rainer Frimmel, protagonista, al cărei nume dă titlul filmului şi care este și în realitate fiica unui star al genului spaghetti western, petrece zile triste și monotone între casting-uri inutile și un logodnic care trăiește în umbra sa. Un accident de mașină îi scoate în cale un băiețel care îi va schimba definitiv viața. În toate sensurile. O autoare italiană cosmopolită și un fost fotograf austriac, care realizează filme împreună de mai mulți ani, sunt cei care au creat acest personaj feminin cu o nevoie de iubire fassbinderiană, fragilă și melancolică, însetată și înduioșătoare, care nu poate fi uitat. Așa cum este și finalul neașteptat al filmului, prezentat în avanpremieră mondială la secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția, unde a fost premiat pentru cea mai bună actriţă şi cea mai bună regie. Proiecția va avea loc în prezenţa regizorilor Tizza Covi și Rainer Frimmel.

În Umbra zilei / L’ombra del giorno (2022), de Giuseppe Piccioni, suntem la Ascoli Piceno, în 1938. Proprietarul unui restaurant din centru duce o viață solitară și dedicată muncii. Fără nicio legătură cu politica, el se adaptează la consensul colectiv din oportunism, nu din convingere. Dar, într-o zi, o fată care își căuta de lucru se prezintă în localul său și totul se schimbă. Visuri și dorințe se vor împleti, revelând inadaptarea lor la lumea reală. Așa cum se întâmplă adesea în filmele celui care a regizat În afara lumii şi Giulia nu iese seara, sentimentele sunt cele care dau forma morală a vieții, transformând-o pentru totdeauna pe cea a personajelor sale. Regizorul Giuseppe Piccioni va fi de asemenea prezent la festival.

PROIECŢIE SPECIALĂ

Exterior, noapte / Esterno Notte (2022, serie TV, 5h30) – Marco Bellocchio

“Chiar și atunci când filmul decide să-și măsoare puterile cu Istoria, sfârșește prin a avea de-a face cu fantome” (Pietro Bianchi, “Cineforum”).

Reevocarea răpirii lui Aldo Moro și a celor 55 de zile până la găsirea cadavrului său devin în mâinile lui Marco Bellocchio o ocazie unică pentru a pune în scenă, a explora și a bulversa locurile istorice și sociale atinse dintotdeauna, cu înverșunare, de filmele sale: puterea și familia. Cea a omului de stat este centrul de gravitație al unei lupte între giganți, grotescă și incontrolabilă, în care toate aparatele Statului și patrula de ucigași fanatici, convinși că au în spate masele, înscenează sub ochii presei și ai opiniei publice uimite ritualuri lipsite de sens, brutale și fără eficacitate. Rezultatul este o serie care alternează fragmente de claritate istoriografică și romanescă cu inserții de irealitate pură, cinismul politicii și delicatețea celor mai calde sentimente, natura absurdă și pirandelliană a autorității și dorința de a imagina ca posibil ceva complet diferit, ceva ce doar filmul, arta, reușesc că contrapună ireparabilității lumii. Împotriva puterii violenței și a violenței puterii, Bellocchio explorează tot, mai mult decât a făcut-o vreodată, în jocul unor actori precum Fabrizio Gifuni, Margherita Buy, Toni Servillo și Gigio Alberti.

Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu scenarista Ludovica Rampoldi.

FILME CLASICE

Milano calibrul 9 / Milano Calibro 9, un neo-noir din 1972, scris și regizat de Ferdinando Di Leo având la bază o colecție de povești semnate de Giorgio Scerbanenco, va rula în cadrul Visuali Italiane într-o versiune restaurată. Milano calibrul 9 îl are ca protagonist pe Gastone Moschin în rolul lui Ugo Piazza, un fost deținut ce revine la vechile sale obiceiuri, în lumea rău famată, în timp ce foștii săi camarazi precum și polițiștii cred că acesta știe locul în care fost ascunsă o pradă însemnată de 300.000 de dolari. În distribuție se regăsește și Barbara Bouchet, „una dintre cele mai frumoase femei din lume”, cum a numit-o chiar Di Leo, al cărei dans erotic din bar este unul dintre momentele emblematice ale filmului ce beneficiază de o coloană sonoră semnată de compozitorul Luis Bacalov și formația de rock progresiv Osanna.

Regizorul Quentin Tarantino consideră Milano calibrul 9 drept cel mai bun film noir italian realizat vreodată și este un fan declarat al regizorului Ferdinando Di Leo, pe care îl numește un maestru absolut al genului, influența sa fiind evidentă în filme precum Reservoir Dogs, Pulp Fiction și Jackie Brown.

În Dorința nebună / La Voglia Matta (1962), de Luciano Salce, un industriaș într-o Spider albă ajunge victimă a bullying-ului din partea unei adolescente de șaisprezece ani și a grupului său de tinerei cinici și aroganți. Între Il sorpasso și sindromul Lolita, Tognazzi devine o figură semnificativă a comediei condusă de regia mobilă, sarcastică, dezinvoltă a lui Salce. “Complex și neliniștitor, sub aparența sa amuzată” (Morando Morandini): printre râsete și numere de striptease, sticle de Chianti și țigări Marlboro, se ivește, pe neașteptate, angoasa din filmele lui Antonioni. Film restaurat de Cinemateca Națională din Italia. Proiecția va fi introdusă de o scurtă prezentare a lui Emanuele Salce, fiul regizorului.

Biletele şi programul pentru Bucureşti pot fi găsite deja pe platforma Eventbook.

Programele pentru Cluj-Napoca (Cinema Arta și Cinema Victoria) și Timișoara (Cinema Victoria) vor putea fi consultate în curând pe site-urile şi paginile de social media ale cinematografelor.

„Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România” este un eveniment organizat de Institutului Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și ICE Romania, cu sprijinul Italian Screen și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: