Noul roman al lui Paul Auster, printre finalistele la Premiul Man Booker
https://www.ziarulmetropolis.ro/noul-roman-al-lui-paul-auster-printre-finalistele-la-premiul-man-booker/

Noul roman al scriitorului american Paul Auster, „4321”, este una dintre cele şase cărţi finaliste ale ediţiei din 2017 a prestigiosului Premiu Man Booker (Man Booker Prize), decernat celui mai bun roman original în limba engleză. Câştigătorul acestui premiu va fi anunţat pe 17 octombrie la Londra şi va primi suma de 50.000 de lire sterline.

Un articol de Petre Ivan|14 septembrie 2017

Fin cunoscător al firelor narative, Paul Auster se întoarce după mai mulți ani de absență cu „4321”, un roman care imaginează patru vieți diferite pentru personajul său principal, Archie Ferguson.

O altă finalistă este americanca Emily Fridlund, al cărui prim roman, „History of Wolves”, a fost apreciat de critica de peste Atlantic. Publicat în luna august în Franța sub titlul de „Une histoire des loups”, cartea spune povestea lui Madeline, o fată solitară care trăiește în pădure cu părinți săi și care va fi fascinată de noii ei vecini.

Ultimul american de pe listă este George Saunders cu romanul său „Lincoln In The Bardoa”, care explorează moartea fiului lui Abraham Lincoln, Willie, la vârsta de 11 ani.

Două autoare britanice concurează pentru acest premiul prestigios în acest an. Fiona Mozley, absolventă a Universității din Cambridge, semnează la 29 de ani primul său roman, despre problema proprietății în mediul rural din Anglia, în timp ce scoțianca Ali Smith abordează în „Autumn” problema trecerii timpului.

De asemenea, pakistanezul Moshin Hamid, și el de naționalitate britanică, a fost selectat pentru cartea sa „Exit West”, care abordează subiectele imigrației și războiului civil într-o țară din Orientul Mijlociu pe care nu o numește.

Foto: Paul Auster, 4321 – facebook

 

15
/01
/16

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 organizează, astăzi, cu începere de la ora 19,00, recitalul extraordinar de poezie și muzica intitulat Eminescu — om, geniu și sfânt. Recitalul va fi susținut de către doi mari artiști ai scenei românești, renumitul actor Dorel Vişan şi apreciatul muzician Ionu - Bogdan Ștefanescu, singurul artist din România care cânta pe Flautul de Aur Muramatsu.

11
/01
/16

„România în 7 gesturi”, cea mai recentă carte de Radu Paraschivescu (Editura Humanitas, 2015), este o culegere necesară, care reușește să pună un diagnostic exact, deci sever, stării de fapt a națiunii în trecerea de la vechiul regim la debandada care s-a prelungit până astăzi.

11
/01
/16

“Al nostru, Eminescu…”, un spectacol actual, viu, un spectacol din care nu lipsesc accentele de umor fin, aerul spontan şi…muzica bine temperată, va fi pus în scenă, sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 12:00, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la porţile Bucureştiului, în Sala Scoarţelor.

11
/01
/16

În epoca vitezei şi a sintezei, când valorile se fac, se desfac şi se refac aproape în fiecare zi, cărţile formatoare rămân aceleaşi. Care sunt  cele mai importante cărţi pe care trebuie să le citeşti într-o viaţă, conform „Canonului occidental” al lui Harold Bloom.

07
/01
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu va fi invitatul Institutului Cultural Român și al Teatrului Dramatic Regal din Stockholm la un eveniment organizat pe 24 ianuarie, în parteneriat cu editura Albert Bonnier. Întâlnirea are ca punct de plecare publicarea în limba suedeză a volumului ''Levantul'', în 2015, în traducerea lui Inger Johansson.