Cele mai noi cărți: „Nu striga niciodată ajutor”, de Mircea Cărtărescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-striga-niciodata-ajutor-de-mircea-cartarescu/

„Nu striga niciodată ajutor” este al optulea volum de versuri al lui Mircea Cărtărescu şi se poate spune că e diferit de toată poezia sa precedentă.

Un articol de Liliana Matei|22 septembrie 2020

Mircea Cărtărescu se întoarce pe tărâmul poeziei cu un volum de versuri cu totul aparte față de volumele sale anterioare. Marea temă a cărții este singurătatea esențială, ireductibilă a oricărui om, indiferent de timp, spațiu sau diferențe culturale.

Parcurgând cele o sută de poeme scurte, uneori de doar câteva rânduri, cititorul va recunoaște în ele trăiri proprii, răul și durerea, depresia și melancolia, sâmburele amar al condiției omenești.

Scrisă după o îndelungată perioadă în care autorul părea că a părăsit pentru totdeauna poezia, această carte auster-delicată reprezintă o revenire la simplitatea nealterată și la emoția sinceră în fața lumii și a vieții, în versuri dezbrăcate de sofisticarea intelectuală și culturală din volumele anterioare.

Volumul Nu striga niciodată ajutor, apărut  în această toamnă la Editura Humanitas, se adresează deopotrivă iubitorilor de poezie și celor mai puțin inițiați în universul ei.

30
/11
/21

Ce cadou de Crăciun poate fi mai potrivit decât o carte bine aleasă? Nu trebuie să mai cauți cartea posibilă pentru persoana probabilă! De Sărbători, Curtea Veche Publishing face cumpărăturile pentru cei dragi cât se poate de simple: între 29 noiembrie și 15 decembrie 2021, pe curteaveche.ro sunt cărți cu până la la 50% reducere pentru mame, bunici, tătici, pitici, jumătatea mai bună, prieteni sau colegi.

18
/11
/21

În volumul „Pecetluite în istorie”, coordonat de cunoscutul istoric Simon Sebag Montefiore și publicat la Editura Trei, cititorii vor descoperi secvențe remarcabile așternute pe hârtie de personalități din toate timpurile.

12
/11
/21

O întâlnire cu scriitorul portughez José Luís Peixoto, prezent în acest an la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), pornind de la romanul „Autobiografia”, disponibil în limba română la Editura Pandora M. Despre Lisabona, José Saramago și Pilar del Rio, anii ’90 și provocări în literatura contemporană, cu unul dintre cei mai apreciați autori de limbă portugheză de azi!

12
/11
/21

Asociația Culturală La Două Bufnițe derulează toamna aceasta un amplu proiect online construit în jurul unei cărți-eveniment: Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeți și aflat în curs de apariție la Editura Polirom. Volumul include analiza a 249 de romane central-europene apărute între 1900 și 2000, rodul a mai bine de 30 de ani de cercetare a unei echipe impresionante de peste 70 de cercetători din 14 universități și centre de cercetare din țară și străinătate.  

11
/11
/21

Editura Nemira a lansat în imprintul de nonficțiune ORION autobiografia președintelui Statelor Unite ale Americii. Vă oferim un fragment din „Promisiunile mele. Despre viață și politică” de Joe Biden (traducere de Ruxandrei Toma, lectură de specialitate de Anca Sandu).