Nu suntem singurii care nu s-au născut în locul potrivit
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-suntem-singurii-care-nu-s-au-nascut-in-locul-potrivit/

Despre un spectacol puternic, de la Macaz, din care aflăm ce este dincolo de orizontul îngust.

Un articol de Andrei Crăciun|20 Decembrie 2017

Vă fac o confesiune. Când am fost rugat să fac selecția pentru Festivalul Caleido, aflat la cea de-a doua ediție, primul nume la care m-am gândit a fost Katia Pascariu.

Caleido este dedicat multiculturalismului, iar Katia, o mare actriță, joacă – prin excelență – pentru cei excluși. Așadar, primul dintre spectacolele chemate a fost acest Nu ne-am născut la locul potrivit. Un spectacol atipic pentru scenele bucureștene, ba chiar naționale, în care predomină orizontul îngust.

Nu ne-am născut în locul potrivit s-a născut într-o vreme când nu erau la modă textele despre imigranți, a fost așadar copilul vremurilor care au fost mereu aici, dar pe care nu le vedem decât atunci când e prea târziu.

Căci Nu ne-am născut în locul potrivit spune povestea a cinci oameni care și-au făcut din România o casă. Oameni care au venit de departe, au traversat războaie și alte catastrofe. E un spectacol puternic, pentru că ne arată așa cum suntem. E o oglindă în care putem vedea ce se vede când privim în altă parte.

Nu ne-am născut în locul potrivit nu e o strălucită performanță artistică, nu e un spectacol de teatru cum nu s-a mai văzut. E însă altceva, nu mai puțin important: o creație onestă, încărcată de umanitate.

Marile premii nu se dau însă pentru generozitate și pentru luciditate. Dacă s-ar fi dat, un spectacol cum e acesta le-ar fi primit, fiindcă e un spectacol de inimă. E adevărat, inima e la stânga, poate că tot ce fac tinerii de la Macaz e la stânga, poate prea la stânga uneori.

Să fii om întreg, însă, e dincolo de ideologie. Nu ne-am născut în locul potrivit ne arată că nu suntem singuri pe lume. Ba mai mult, ne arată ce este, până la urmă, viața trăită pe pământ: un război (care nu se sfârșește) pentru minima demnitate.

Nu ne-am născut în locul potrivit ne spune ceva important despre timpurile ce au trecut, cele ce sunt, și cele ce vor veni: lumea este, în veacul veacului, o feudă a ipocriților.

Ceea ce nu îi împiedică, nicicum, pe cei din Internaționala Oamenilor Buni de pe Planeta Pământ să lupte și să se agațe de cuvântul nădejde.

Date importante:

Spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit se joacă la Macaz.
De: Alice Monica Marinescu și David Schwartz.
Cu: A
lexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan.
Scenografia: Adrian Cristea; muzica: Cătălin Rulea; traducerea în limba arabă: Bashar Al-Kishawi. Mulțumiri speciale: Bashar Al-Kishawi, Margareta Eschenazy, Valentina Ivanov, Ahmad Marwi, Sana Rahimo, Simina Guga.

Căci Nu ne-am născut în locul potrivit spune povestea a cinci oameni care și-au făcut din România o casă. Oameni care au venit de departe, au traversat războaie și alte catastrofe. E un spectacol puternic, pentru că ne arată așa cum suntem. E o oglindă în care putem vedea ce se vede când privim în altă parte.10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

09
/12
/18

Unul din cei mai cunoscuţi regizori români de film, multi-premiatul Nae Caranfil, după trei decenii de la debutul său în cinematografie, se află, la acest final de 2018, în pragul unui îndrăzneţ demers teatral. Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, piesă în două acte de Nae Caranfil, este o poveste incredibilă, dar reală, având în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea. 

08
/12
/18

„Oxygen”, piesa controversatului Ivan Vîrîpaev, copilul teribil al noii dramaturgii ruse, considerat ca estetică între Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, se joacă în această seară (8 decembrie) și vineri, 14 decembrie, la teatrul Teatrelli, în București.  Spectacolul este programat de la ora 19.30. Textul este considerat unul dintre cele mai puternice texte contemporane, un poem teatral despre puritatea sinelui și descoperirea celuilalt.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

Page 1 of 76512345...102030...Last »